Ha kijutnak női kézilabdázóink az olimpiára, Norvégiával vagy Franciaországgal kerülnek egy kalapba

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 17:49
Debreczeni-Klivinyi Kingáék vagy a norvégokat vagy a franciákat elkerülik az olimpián, ha kijutnak (Fotó: Kovács Péter)
Mint ismert, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) közzétette a párizsi olimpia férfitornájára kijutott válogatottak kiemelését, mely szerint a magyar együttes a 3. kalapból várja az április 16-i sorsolást. Mivel a kiemelési elv a női szakágra is érvényes, a Magyar Kézilabda-szövetség megnézte, melyik kalapba kerülhet Golovin Vlagyimir csapata.

A torna 12 csapatos mezőnyét hat kalapra osztják, az elsőben kap helyet a világbajnoki címvédő, azaz – mivel ez a rendező Franciaország – helyette a vb-2. Norvégia, illetve az 1. olimpiai selejtezőcsoport (Svédország, Magyarország, Kamerun vagy Japán) győztese, a másodikban a 2. (Hollandia, Csehország, Argentína, Spanyolország) és a 3. (Németország, Montenegró, Szlovénia, Paraguay) selejtező első helyezettjei, a harmadikban a 2. és 3. csoport második helyezettjei, a negyedikben az 1. selejtező másodikja mellett a világbajnok Franciaország szerepel mint rendező, az ötödikben az olimpia előtti vb legeredményesebb és második legeredményesebb földrészének kontinentális győztese, azaz az Európa-bajnok – de mivel Norvégia már 1. kalapos, így az Eb-győztes jogán az ezüstérmes Dánia – és a Pánamerikai Játékok-győztes (vagyis Brazília), a hatodikban pedig az Afrika-bajnok Angola és az ázsiai selejtező győztese, Dél-Korea szerepel.

Az elvrendszer alapján, ha a magyar női kézilabda-válogatott az április 11. és 14. közötti selejtezőn kivívja az olimpiai részvételt, akkor vagy az 1. kalapba kerül az Európa-bajnok Norvégia mellé, vagy a 4. kalapba a rendező és világbajnoki címvédő Franciaország mellé, tehát valamelyikükkel nem kerülhet egy csoportba.

AZ OLIMPIAI NŐI KÉZILABDATORNA KIEMELÉSE AZ ÁPRILIS 11–14. KÖZÖTTI SELEJTEZŐK UTÁN
1. kalap: Norvégia (vb-2. a rendezőként máshová kerülő Franciaország mögött, a világbajnok jogán), 1. selejtezőcsoport (résztvevők: Svédország, Magyarország, Kamerun, Japán) győztese
2. kalap: 2. selejtezőcsoport (résztvevők: Hollandia, Csehország, Argentína, Spanyolország) győztese, 3. selejtezőcsoport (Németország, Montenegró, Szlovénia, Paraguay) győztese
3. kalap: 3. selejtezőcsoport 2. helyezettje, 2. selejtezőcsoport 2. helyezettje
4. kalap: 1. selejtezőcsoport 2. helyezettje, Franciaország (rendező)
5. kalap: Dánia (Eb-2. a máshová kerülő Norvégia mögött, az Európa-bajnok jogán), Brazília (Pán-Amerikai Játékok győztese)
6. kalap: Angola (Afrika-bajnok), Dél-Korea (ázsiai selejtezőtorna győztese)

A párizsi olimpia férfi és női kézilabdatornájának csoportbeosztását április 16-án készítik el.

Az IHF elvrendszere alapján az olimpiai rendező – a válogatott eredményességétől függetlenül – mindig a 4. kalapba kerül, jegyezte meg a Magyar Kézilabda-szövetség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik