Chema Rodríguez: A szurkolók segítségével kijuthatunk az olimpiára

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 09:00
Chema Rodríguez szerint elképesztő élmény és óriási lehetőség hazai közönség előtt játszani (Fotó: Török Attila)
Az Európa-bajnokságon 5. helyen végzett, és ezzel történelmet írt a Chema Rodríguez vezette magyar férfi kézilabda-válogatott, de a szövetségi kapitány szerint ez sem lesz könnyebb, mert minden csapat meg fog tenni mindent, hogy az utolsó pillanatig esélye maradjon az olimpiai kijutásra.

– Azt szokta mondani, egy nagy világversenyen mindig az első meccs a legfontosabb. Az olimpiai selejtező kisebb torna, de így van ez most is?
– A januári Európa-bajnokságon láttuk, mekkora lendületet adott a Monte­negró elleni győzelem, az utána következő két meccset is megnyertük a csoportban. Ráadásul ha behúzod az elsőt, akkor utána elég egy győzelem ahhoz, hogy továbbjuss a középdöntőbe, illetve jelen esetben az olimpiára – mondta Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – De ha elveszíted, akkor már mindent fel kell tenned egy lapra, így volt ezzel Szerbia, amely nem tudott nyerni Izland ellen, aztán kikapott tőlünk és végül Monte­negrót sem tudta legyőzni, sőt, az utolsó fordulóban már a továbbjutás sem rajta múlt. Ezt jó lenne elkerülni. Ha nem tudjuk sikerrel venni az első meccset, az emberek fejében már ott lesz, ha még egyet elveszítünk, akkor vége. Így van ez mindenkivel minden világversenyen.

– A 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem tudtunk élni a hazai közönség adta előnnyel. Most más lesz?
– A szememben ugyanaz a helyzet, mint két évvel ezelőtt, azaz hazai pályán játszhatunk, a saját közönségünk előtt, ami egyrészt elképesztő élmény, másrészt óriási lehetőség. A vereség után persze lehet azt mondani, hogy nagy volt a nyomás, de az igazság az, hogy mindenki hazai pályán, a saját otthonában akar játszani, a saját szurkolói előtt, a saját telt házas csarnokában, amely rengeteget segíthet. Hálás vagyok a Magyar Kézilabda-szövetségnek, hogy ezt a tornát Magyarországra hozta. Sikeréhesek vagyunk, és a hazai közönség még inkább azzá tesz minket. Hogy aztán ez mennyire látszik majd a pályán, az egy másik kérdés. Az első meccs alakuljon bárhogyan is, de fontos tudni, hogy két évvel ezelőtt Hollandia ellen nem a hazai pálya és a nyomás miatt kaptunk ki, hanem mert nem játszottunk elég jól, ami bárhol, bármilyen világversenyen előfordulhat.

– A januári Európa-bajnokságon Ausztria ellen nem védekeztünk jól a hét a hat elleni támadójátékkal szemben, ami Portugália egyik legnagyobb fegyvere. Felkészültünk, hogy most ne essünk ugyanabba a hibába?
– Igen, készen állunk, bár Portugália mostanában kevesebbet játssza ezt a taktikát. Ettől persze igyekszünk a lehető legjobban felkészülni rá, mint minden lehetőségre, amire az ellenfél képes lehet, és itt már nem csak Portugáliára és nem csak a „hét hatra” gondolok.

– Örül, hogy Tunéziával játszunk először?
– Erre az a válaszom, hogy előtte sohasem lehet tudni, egy ilyen helyzetben, egy ilyen tornán milyen lesz a nyitó meccs, mire képes az ellenfél. Tunézia sem véletlenül jutott el idáig. Ha nyerünk, azt mondjuk, szerencsés helyzet volt a papíron leggyengébbel kezdeni, de ha kikapunk, akkor nyilván az ellenkezőjét. Ha nincs igazán tét, akkor még könnyű meccs is lehetne, de most nagyon nagy a tét, és érdemes figyelembe venni, hogy nekik nincs mit veszíteniük, egy ilyen tornán pedig minden csapat megtesz mindent, hogy az utolsó pillanatig esélye maradjon az olimpiai kijutásra.

– Tunézia ellen mire kell készülni?
– Túl azon, hogy az első találkozó lesz, azért is számítok nehéz összecsapásra, mert a tunéziai játékosok fizikailag erősek, magasak és gyorsak. Játékstílusukat tekintve az afrikai csapatok egyre jobban hasonlítanak az európaiakhoz, nagy intenzitással mennek bele a meccsekbe, jó lövőik vannak, és ha felbátorodnak, akár tíz-tizenegy méterről is eleresztik a labdát, és képesek ilyen messziről is gólt szerezni, ami ellen nehéz védekezni, főleg, ha belelendülnek. Korábban talán volt néhány válogatott, amelyről tudtad, hogy könnyebb ellenfél lesz, talán nem is kell ellene kiadni magadból száz százalékot, de ma már lehetetlen ilyet állítani. Csökkentek a különbségek, és mindenki jó valamiben.

– A januári Európa-bajnokság és a márciusi olimpiai kvalifikációs torna közel van egymáshoz, és nekünk új a helyzet, hogy mindkettőn szerepelünk. Fel lehet készülni ugyanúgy két nagyon fontos nemzetközi versenyre ilyen rövid időn belül?
– Ez kicsit hasonló ahhoz a kérdéshez, hogy jó-e, ha a papíron leggyengébb ellenféllel kezdünk, és a válasz is hasonló. Ha nyerünk, akkor igen, ha veszítünk, akkor nem. Ha kijutunk Párizsba, akkor nem volt gond, hogy ilyen közel volt a két verseny, nem igaz? Én inkább azt tartom nehezebbnek, hogy csak négy napunk van felkészülni három fontos mérkőzésre, de ez nem igazságtalan, mert nemcsak a mi problémánk, hanem a másik három csapaté is, ők is ugyanabban a helyzetben vannak, ugyanannyi idejük van arra, hogy valami emlékezeteset alkossanak. Sűrűbb a program, mint az Eb-n volt, szinte egy hétvége alatt kell lejátszanunk három meccset, így nagyon kevés idő marad a felkészülésre. Bevallom, ennek nem örülök, mert nyilván jobb több időt szánni a felkészülésre, de ez van, ehhez kell alkalmazkodni. Egy biztos, a játékosaim készen állnak, és ha meg is csúszunk majd, remélem, a szurkolók segíteni fognak, és együtt megcsináljuk.

 

KAPUSOK
BARTUCZ LÁSZLÓ
Az Európa-bajnokságon minden várakozást felülmúlt teljesítményével. A csoportkörben Szerbia ellen csereként beállva védett kulcspillanatokban, majd a középdöntőben Ausztriával szemben 42 százalékos mutatóval zárt, a horvátok elleni 29–26-os győzelemből – a végén sérült ujjal is – 16 védéssel vette ki a részét, és az egy góllal megnyert helyosztón is a legjobbjaink között volt.
Született: 1991. november 5., Orosháza
Klubja: MOL Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 194 cm/105 kg
Válogatottság/gól: 21/0

MIKLER ROLAND
A 40. születésnapja felé közelítő klasszisunk az olimpiai selejtező érdekében feláldozta az Eb-t. Távollétében Bartucz és Palasics is stabil volt, de semmi kétség, hogy rutinja aranyat, pontosabban kvótát érhet a mieinknek. London után Párizsban védhetne ismét olimpián. Jó formában van, a Kolstad ellen 13, a THW Kiel ellen 16 védést mutatott be a BL februári fordulóiban.
Született: 1984. szeptember 20., Dunaújváros
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 190 cm/100 kg
Válogatottság/gól: 239/1

PALASICS KRISTÓF
Az Eb-n ő volt a magyar válogatott kezdőkapusa, és vakbélgyulladásáig abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Már a Montenegró elleni nyitómeccsen beletette azt a tíz bravúrt, ami a győzelemhez kellett, aztán az Izland elleni csoportdöntőben egymásra licitáltak Viktor Hallgrímssonnal a védések emberfelettiségét illetően. Elővigyázatosságból harmadik számú kapusként kezdheti a selejtezőtornát, aztán ki tudja…
Született: 2002. április 19., Győr
Klubja: La Rioja (spanyol)
Magasság/testsúly: 198 cm/105 kg
Válogatottság/gól: 10/0

JOBBSZÉLSŐK
IMRE BENCE
Talán még 1997-ben Nagy László Barcelonába igazolása szólt utoljára akkorát, mint az, hogy a 21 éves Imre Bencét fantasztikus Eb-produkciójának is köszönhetően átigazolta a THW Kiel. A fiatal, technikás szélső élete első felnőtt világversenyén az első 18 lövésének mindegyikét gólra váltotta. Minél többször megy le hozzá a labda a hétvégén, annál könnyebb dolgunk lesz.
Született: 2002. október 15., Budapest
Klubja: FTC-Green Collect
Magasság/testsúly: 186 cm/74 kg
Válogatottság/gól: 9/33

KRAKOVSZKI ZSOLT
Imre Bencéhez hasonlóan ő is tagja volt a tavaly nyáron U21-es vb-ezüstérmes magyar válogatottnak. Sőt, a januári Eb-n Chema Rodríguez vele kezdte el a jobb szélen a kontinensviadalt. Csalódást ő sem okozott, a Montenegró elleni nyitányon három látványos góllal vétette észre magát. Hatalmasat ugrik, más szélsők már régen földet értek, amikor ő még csak a lövőcselét hajtja végre.
Született: 2002. július 9., Győr
Klubja: NEKA
Magasság/testsúly: 187 cm/85 kg
Válogatottság/gól: 9/18

RODRÍGUEZ PEDRO
Mikler mellett a spanyolországi születésű játékos a másik nagy visszatérő, az Eb-t személyes okok miatt volt kénytelen kihagyni. Valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy januárban mindkét fiatal poszttársa megállja a helyét, de lehet, hogy nagyobb rutinja miatt mégis megkapja a lehetőséget. Védekezésben még mindenképp előttük jár.
Született: 1990. augusztus 22., Vigo (Spanyolország)
Klubja: MOL Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 197 cm/90 kg
Válogatottság/gól: 34/93

JOBBÁTLÖVŐK
ANCSIN GÁBOR
Ahogy telik az idő, úgy érik be, és válik egyre nagyobb klasszissá. Bombagóljaira az Eb után ezúttal is nagy szükség lesz, hogy beállóinknak több helyük legyen az ellenfél védői között. Máthé Dominik sérülése nyomán egyedül Ilic Zoran tudja majd őt tehermentesíteni, hogy az igazán fontos pillanatokra is maradjon benne erő.
Született: 1990. november 27., Békéscsaba
Klubja: MOL Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 202 cm/97 kg
Válogatottság/gól: 155/338

ILIC ZORAN
A 2023-as junior vb all star-jobbátlövőjének jót tett, hogy a több játéklehetőség reményében Hamburgba igazolt kölcsönbe. Atletikus képességeit a tavalyi felnőtt vb után az Eb-n is megmutatta. A horvátok elleni második és a szlovénok elleni első félidőben is az övé volt az utolsó szó. Teljesen más stílusú jobbátlövő, mint Ancsin, amiből jócskán profitálhatunk.
Született: 2002. január 2., Zenta
Klubja: HSV Hamburg (német)
Magasság/testsúly: 197 cm/96 kg
Válogatottság/gól: 26/27

IRÁNYÍTÓK
FAZEKAS GERGŐ
Egészen elképesztő azt a dinamikát nézni, amivel az egy az egy elleni játékban bárkit képes kicselezni és ziccerbe kerülni. Ezt a képességét először januárban csodálhattuk meg felnőtt világversenyen. Az olimpiai selejtezős meccsek második szakaszában a Lékai Máté és Hanusz Egon által kifárasztott védekezés ellen élhet igazán.
Született: 2003. október 31., Budapest
Klubja: Wisla Plock (lengyel)
Magasság/testsúly: 192 cm/86 kg
Válogatottság/gól: 19/29

HANUSZ EGON
Szemben Fazekassal, aki rengeteget egy-egyezik, ő inkább a klasszikus irányítókra jellemző stílusjegyekkel bír. 2021 óta a Bundesligában pallérozódik, így erőnléti gondjai neki sem lehetnek a négy nap alatt lejátszandó három meccsen. Ha megérzi a ritmust, és sikerül jól szerveznie a magyar támadásokat, akkor meglehet az a 30-32 gól, amennyivel már nehéz rangadót veszíteni.
Született: 1997. szeptember 25., Nagyatád
Klubja: TVB Stuttgart (német)
Magasság/testsúly: 177 cm/90 kg
Válogatottság/gól: 46/71

LÉKAI MÁTÉ
Miklerhez hasonlóan ő már tudja, hogy milyen személyesen megtapasztalni az olimpiák varázsát. Az elmúlt évtized legjobb magyar irányítójának „utolsó tánca” lehetne Párizs, ahová a portugálok és a norvégok testén át vezet az út. Lábmunkája még mindig nem lassú, játékintelligenciája szűk két évtizedes rutinjával kombinálva Tatabányán is gyilkos fegyver lehet.
Született: 1988. június 16., Budapest
Klubja: FTC-Green Collect
Magasság/testsúly: 190 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 174/527

BEÁLLÓK
BÁNHIDI BENCE
Öröm volt látni az Eb-n azt a magabiztos Bánhidi Bencét, akiről az elmúlt években sérülései miatt már majdnem azt hihettük, hogy nem jön vissza. Szerencsére volt neki visszaút, 29 évesen a legjobb korban van ahhoz, hogy beállóból lőtt góljaival kivezesse a válogatottat az ötkarikás játékokra. Reméljük, hogy a játékvezetői felfogás kedvezni fog neki a hétvégén.
Született: 1995. február 9., Győr
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 207 cm/129 kg
Válogatottság/gól: 105/318

ROSTA MIKLÓS
Ha nem menne Bánhidinek a játék, akkor sem kell kétségbeesni, mert 2022 és 2023 legjobb magyar férfi kézilabdázója válthatja őt csereként. Mozgékonysága hasonlóan nagy károkat tud okozni az ellenfelek védőfalában, mint az inkább a testi erejére és statikusabb stílusára építő poszttársa. Ráadásul beállóként a hétmétereseket is jó hatékonysággal dobja, ha szükség van rá.
Született: 1999. február 14., Győr
Klubja: Dinamo Bucuresti (román)
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 57/149

SIPOS ADRIÁN
Amióta tavaly nyáron elhagyta Veszprémet, a Bundesligában sokat tisztult a védőjátéka, és azt is bizonyította, hogy támadásban még egy élcsapatnak is képes hasznos tagja lenni. Huszonöt német bajnokin alig 28 kiállítása és egyetlen piros lapja van 23 blokkolt lövés mellett, 34 gólnál jár a világ legerősebb bajnokságában. Az Eb-5. magyar válogatott menetelése során is hasonlóan jó mutatókkal zárt.
Született: 1990. március 8., Szombathely
Klubja: MT Melsungen (német)
Magasság/testsúly: 198 cm/108 kg
Válogatottság/gól: 74/32

SZÖLLŐSI SZABOLCS
Krakovszki Bence mellett ő volt a másik játékosunk a 20 fős keretből, aki nem lépett pályára a kontinensviadalon. Ha azt nézzük, hogy Bánhidi, Rosta és Sipos is mennyire jó formában vannak ebben az évadban, akkor ez nem meglepetés. Ha bármi történne velük, a Dabas beállója harcra kész, ezt jól mutatja, hogy március elején a Tatabánya kiejtéséből hat góllal vette ki a részét a kupában.
Született: 1989. január 28., Gyula
Klubja: Dabas KC
Magasság/testsúly: 194 cm/101 kg
Válogatottság/gól: 101/119

BALÁTLÖVŐK
BODÓ RICHÁRD
Nemcsak a balkezes Ancsin, de a jobbkezes Bodó nagy lövéseire és bombagóljaira is szükség lenne, hogy kevésbé kiismerhető legyen a játékunk. Bánhidivel alkotott páros kapcsolatát évek óta csiszolják Szegeden, aminek reméljük, hogy ezúttal is láthatjuk majd a gyümölcsét. Ősszel önbizalomgondokkal küzdött, amin pszichológus szakember segítségével sikerült túllendülnie.
Született: 1993. március 13., Mátészalka
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 203 cm/117 kg
Válogatottság/gól: 104/310

LIGETVÁRI PATRIK
Bár tehetsége és lövőereje alapján támadásban is sokkal többre lenne hivatott, de védőmunkájával lett igazán világklasszis kézilabdázó belőle. Ludovic Fabregasszal a világ egyik legjobb hármas védőpárosát alkotja Veszprémben, a válogatottban is ő irányítja a főként nagy testű játékosokból álló falunkat.
Született: 1996. február 13., Várpalota
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 93/88

SZITA ZOLTÁN
Chema Rodríguez rengetegszer bízza rá a mérkőzések megnyitását, azaz az első támadások sok esetben az ő átlövéseivel érnek véget. Szegeden ismét balátlövőként számítanak rá, ősszel az övé volt a győztes gól csapata egyetlen idegenbeli sikere alkalmával. Az a dinamika, amivel felugrik, és az a gyors lövőmozdulat, amellyel a kapu felé irányítja a labdát, még mindig páratlan az itthoni mezőnyben.
Született: 1998. február 10., Veszprém
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 196 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 68/153

BALSZÉLSŐK
BÓKA BENDEGÚZ
Sokan alábecsülik Bóka szerepét az elmúlt évek világeseményein, pedig rendre sok gólt tesz a közösbe. A 2023-as vb volt élete eddigi legjobb nagy tornája, 34 góllal zárta. Nehéz helyzetből is képes bevinni a labdát és betalálni, gyorsan indul és a befutásai is veszélyesek. Az Eb-n ő volt a legtöbbet a pályán (nyolcból hat órát), és pontosan is lőtt (20 kísérletből 15 gól, 75 százalékos hatékonyság).
Született: 1993. október 2., Veszprém
Klubja: Balatonfüredi KSE
Magasság/testsúly: 195 cm/85 kg
Válogatottság/gól: 78/191

KRAKOVSZKI BENCE
Könnyen lehet, hogy az Eb-hez hasonlóan ezúttal sem léphet pályára, de ami késik, nem múlik! Tatabányán hétről hétre bizonyítja, hogy hosszú távon ő lehet a megoldás a balszélső posztra. 15 meccsen 62 gólnál jár az NB I-ben, ami 21 évesen figyelemre méltó. Testvére, Zsolt és a Palasics, Imre, Ilic, Fazekas négyes mellett ő is tagja volt a tavalyi U21-es vb-n ezüstéremig menetelő korosztályos válogatottnak.
Született: 2002. július 9., Győr
Klubja: MOL Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 187 cm/84 kg
Válogatottság/gól: 8/14

Március 14., csütörtök: Tunézia
Ez már nem a nagy tunéziai aranygeneráció, amelyik 2005-ben hazai pályán bejutott az elődöntőbe a világbajnokságon. Azt a csapatot olyan világklasszisok alkották, mint Visszem Hmam vagy Isszam Tezs. Napjainkra Egyiptom nem csak a tunéziaiak fejére nőtt a kontinensükön, de egyértelműen meg is előzte őket. A legutóbbi két vb-n egyaránt a 25. helyen zártak. Mégsem szabad leírni őket, mert akkor a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokság Hollandia elleni nyitányához hasonlóan ismét pórul járhatunk. Szövetségi kapitányuk, Patrick Cazal az első francia világbajnok válogatottnak is a tagja volt 1995-ben, de a 2001-ben hazai pályán is vb-címet ünneplő együttesben szintén alapembernek számított. A 34 éves rutinos balszélső, Uszama Buganmi 191 mérkőzésen lépett pályára a tunéziai válogatottban és már 896 gólnál jár.
Olimpia: 8. hely (2012) – 4 részvétel
Világbajnokság: 4. hely (2005) – 14 részvétel
Afrika-bajnokság: 1. hely (1974, 1976, 1979, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2012, 2018) – 26 részvétel
Magyar mérleg ellene: 7 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 169–151-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2019. január 20., Herning, világbajnoki középdöntő: Magyarország–Tunézia 26–21 (16–14). Legjobb dobók: Balogh Zs. 9, Lékai 7, Bodó 4

ellenfélnéző

A MAGYAR KERET AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez 

A 35 FŐS BŐ KERET TOVÁBBI TAGJAI
Kapusok: Andó Arián (Balatonfüred), Székely Márton (Tatabánya), Nagy Martin (Szeged)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Hornyák Péter (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország), Széles Ákos (CSM Bucuresti – Románia)
Irányítók: Juhász Ádám (Tatabánya), Lukács Péter (Elverum – Norvégia)
Beállók: Topic Petar (Tatabánya), Szűcs Bence (Balatonfüred)
Balátlövők: Nagy Bence (FTC), Győri Mátyás (Tatabánya)
Balszélsők: Kovacsics Péter (FTC), Molnár Robin (NEKA)

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ MENETRENDJE (Tatabánya, 2024. március 14–17.) 
Március 14., csütörtök:  
18.30: Norvégia–Portugália
21.00: Magyarország–Tunézia
Március 16., szombat: 
17.00: Portugália–Tunézia
19.30: Norvégia–Magyarország
Március 17., vasárnap:
18.30: Tunézia–Norvégia
21.00: Magyarország–Portugália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik