Tökéletes lett a mérleg: a második félidőben állva hagytuk Izlandot!

Vágólapra másolva!
2024.01.16. 20:20
null
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Imago)
Férfi kézilabdázóink az Európa-bajnokságon a csoportkör utolsó mérkőzésén Izlanddal találkoztak Münchenben, és remek második félidei teljesítménnyel 33–25-re győztek. Sohasem nyertük meg még az összes csoportmérkőzésünket a kontinenstornákon, és maximális pontszámmal kezdjük a kölni középdöntőt.

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁGIZLAND33–25(15–13)
München, 12 128néző.Vezette:Lah, Sok (szlovénok)
MAGYARORSZÁG:PALASICS – IMRE 4, ANCSIN G. 4, Sipos A., Bánhidi, SZITA 5, Lékai 1.Csere:Bartucz (kapus), Bóka 1, Rosta M. 4, Ligetvári 1, HANUSZ 5, Ilic Z., Bodó, FAZEKAS G. 4, MÁTHÉ 4 (1).Szövetségi kapitány:Chema Rodríguez
IZLAND:Hallgrimsson – Gudjónsson 2, Magnússon 5 (2), Pálmarsson 3, Vidarsson 3, Kristjánsson, Elisson 2.Csere:Gústavsson (kapus), Jónsson 1, Smárasson 1, Arnarsson, Valencia, V. KRISTJÁNSSON 8 (4), Thrastarson.Szövetségi kapitány:Snorri Gudjónsson
Az eredmény alakulása. 5. p.:3–2.9. p.:4–5.15. p.:7–7.16. p.:10–7.24. p.:11–10.27. p.:14–11.36. p.:20–15.40. p.:22–18.47. p.:26–18.53. p.:29–20.56. p.:30–23.Kiállítások:12, ill. 8 perc.Hétméteresek:1/1, ill. 8/6
MESTERMÉRLEG
Snorri Gudjónsson:
– Ez az eredmény nagy csalódás, de ezúttal nem volt esélyünk a magyarok ellen, különösen a második félidőben kézilabdáztak sokkal jobban, és a csapatszellemük is példás volt. A mi védekezésünk nem működött, nem voltak jók a kapusaink sem, sok hibát követtünk el elöl is, számos lehetőséget szalasztottunk el. Próbáltunk felállni a végén, de egyszerűen nem ment, nem tudtunk javulni. A vereség ellenére hiszek a csapatomban.

CHEMA RODRÍGUEZ

– Mikor érezte, hogy megvan az újabb győzelem?
– Amíg a bíró nem fújja le, nincs vége a meccsnek, nagyon sokszor láttam olyat, hogy a végén fordult a kocka. Most viszont elképesztően játszottunk. Úgy legyőzni Izlandot, hogy minden kézilabdázónk ennyire jól teljesítsen, mindenki beleadott mindent. Nagyon örülök a sikernek a játékosaim miatt, büszkék lehetünk ezekre a srácokra. Száz százalékot adtak, sőt, tudom, hogy nincs ilyen, de még annál is többet.

– Kiemelte, hogy a védekezésnek jól kell működnie, és a második félidőben kiváló is volt. Ez volt a kulcs?
– Változtattunk a terven, mást játszottunk támadásban, igyekeztünk többet alkalmazni az egy egy elleni akciókat, hiszen Bánhidi Bence korán kiszállt, de nagyon jól csináltuk a dolgunkat támadásban. A védekezés „a mi asztalunk”, ez az erősségünk, ezt már láthattuk Montenegró és Szerbia ellen is, és most is hoztuk azt a szintet, kevés gólt kaptunk. Ezek jelzik, hogy jó a védelmünk, a srácok elképesztőt nyújtanak ezen a téren is.

– Imre Bence teljesítményéhez mit szólt?
– Mindenkinek helyén van az önbizalma, a kézilabdázóknak és a szakmai stáb tagjainak is, egy család vagyunk, ahogy mondani szokták. Ezúttal Imre Bence állt be a kellő magabiztossággal, korábban ez történt Krakovszki Zsolt, Palasics Kristóf és Fazekas Gergő esetében is, hatalmas munkát végeznek mindannyian. Bence úgy játszott, mintha már több száz ilyen találkozón lépett volna pályára.

ÖSSZEFOGLALÓ

A továbbjutás szempontjából már nem volt jelentősége a magyar–izlandi csoportmérkőzésnek a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, hiszen már a kezdés előtt kiderült, hogy mindkét gárda folytathatja Kölnben, mivel Szerbia vereséget szenvedett Montenegrótól. Ez azonban nem jelentette azt, hogy ne lett volna tét, ugyanis ezzel együtt az is biztossá vált, hogy a győztes csapat az itt szerzett két pontot viszi tovább a középdöntőbe, a vesztes pedig nulla egységről folytatja a küzdelmet.

A magyar válogatott egyébként most tényleg telt ház, azaz tizenkétezer néző előtt játszott az Olympiahalléban, nem csak papíron, ugyanis a mintegy ötezres izlandi szurkolótábor, amely az első meccsen teli torokból buzdította Montenegrót, az esti meccsre értelemszerűen maradt a csarnokban. Az utolsó csoporttalálkozóra Chema Rodríguez szövetségi kapitány változtatott a meccskereten, és úgy döntött, két meccs után a jobb szélen pihenteti Krakovszki Zsoltot, és a helyén lehetőséget ad Imre Bencének, a Ferencváros 21 éves játékosának, aki rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet, és éppen Bjarki Már Elíssonnal, a Telekom Veszprém balszélsőjével szemben kellett védekeznie, akit jól ismerhet a magyar bajnokságból.

Három csoportmeccse közül talán most kezdett a legjobban mindkét válogatott, az izlandiaknak azonban nagy segítséget jelentett, hogy a játékvezetők a negyedik percben két percre kiszórták Bánhidi Bencét, akire amúgy is nagyon figyeltek a védőik, és könnyű gólokkal tartották a lépést a mieinkkel. Az első tíz perc végén 5–5 állt az eredményjelzőn, ekkor viszont két olyan esemény is történt, ami negatívan befolyásolhatta volna a meccset magyar szempontból. Előbb az egyik izlandi támadásnál arcon találták Sipos Adriánt, aki vérző orral ballagott le a pályáról, és cserével három támadásig kellett a kispadon ülnie, majd a szlovén bírók Bánhidit piros lappal végleg kiszórták, mert ráütött Gísli Kristjánsson lövő kezére, illetve a videó alapján az arcára.

Szerencsére a magyar válogatott nem esett össze legjobbja elvesztése után, sőt, mintha beindult volna. Palasics Kristóf hetest és ziccert védett, Szita Zoltán duplázott, Hanusz Egon is gólt szerzett, így a lépéselőnyünk megmaradt annak ellenére, hogy a két bíró láthatóan mindent megtett azért, hogy Izlandot meccsben tartsa, befújt nekik öt hetest (nekünk egyet sem...). Az északiak egyébként hozták, amit tudnak, gyorsan és fegyelmezetten játszottak, de kicsit sablonosan is, mintha arra vártak volna, hogy a körbe-körbe passzolgatás végén majd csak lesz valami.

Az első félidő azonban így is egyértelműen a miénk volt, a védelem remekül állt a lábán, első felnőtt Eb-meccsén Imre Bence szenzációs volt, négy lövésből négy gólt szerzett, visszasprintelve szerelt, Ancsin bal keze is jól sült, Palasics pedig negyven százalékkal védett, nyolc lövést hárított, így nemcsak 15–13-ra vezettünk a szünetben, hanem abszolút megérdemelten, a támadó- és védőstatisztikáink is nagyságrendekkel jobbak voltak az izlandiak számainál.

A második játékrészt két irányítóval kezdtük, Hanusz mellett Fazekas Gergő támadott, aki egy percen belül két gólt is szerzett, és már elmentünk nyolccal is, csak az rontott némileg az összképen, amikor a kilencedik perc elején hosszú ideig állt a játék, mert elcseréltük magunkat, Fazekast ki is állították. Mégis Snorri Gudjónssonnak kellett időt kérnie és valamit kitalálnia, mert az izlandi játékosok láthatóan össze voltak zavarodva, nemigen tudták, mivel lehetne megváltoztatni a meccs menetét és megkezdeni a felzárkózást.

Több mint nyolc percen át nem szereztek gólt, miközben mi egyre-másra vezettük az eredményes támadásokat, mindegy volt, hogy éppen emberelőnyben vagy -hátrányban. Az 52. percben végre mi is kaptunk egy hetest, amelyet Máthé Dominik értékesített, így nyolc és fél perccel a vége előtt már kilenc góllal vezettünk. Az ellenfél fejben sem volt erős, az egyik támadásnál Haukur Thrastarson olyan látványosan dobta fel magát, mintha legalábbis páros lábbal mellbe talpalták volna, pedig dehogy – a „biztonság kedvéért” két percre kiszórták Sipost.

Izland a végén vett még egy nagy lendületet, de nem sokáig jutott, három perccel a vége előtt Hanusz átlövésgólja után a meccs emberének megválasztott Palasics a kapufára tolta Stiven Valencia ziccerét, ezzel pedig eldőlt, hogy a tavalyi világbajnokság után a 2024-es Európa-bajnokságon is megvertük Izlandot, amelynek kispadjánál Snorri Gudjónsson éppen olyan tanácstalanul álldogált, mint egy éve Gudmundur Gudmundsson.

A vége 33–25 lett ide, ami azt jelenti, hogy két ponttal megyünk tovább Kölnbe, miután a harmadik csoportmeccsünket is megnyertük, ezzel pedig sportági történelmet írtunk, ugyanis még sosem kezdtünk három győzelemmel kontinensbajnokságot. Az első középdöntős ellenfelünk Kölnben a Spanyolországgal bravúrdöntetlent játszó Ausztria lesz.

KORÁBBAN
Szerbia–Montenegró 29–30
(14–15)

Ld:Kukics 7, N. Ilics 5, Kojadinovics 3, Radivojevics 3, ill. B. Vujovics 8, M. Vujovics 7, Grbovics 7, Borozan 6

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 3 3 87–76 +11 6
2. Izland 3 1 1 1 83–90 –7 3
3. Montenegró 3 1 2 84–86 –2 2
4. Szerbia 3 1 2 83–85 –2 1

PERCRŐL PERCRE

Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ

PALASICS A MÉRKŐZÉS EMBERE!

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Kristjánssoné
a szépségtapasz. 25–33!

60. perc Rosta lő még egy gólt a végére! 24–33!

59. perc Máthét
már hagyják lőni... Másfél perc van vissza, és eladja a labdát Izland.

58. perc Gudjonsson kihagy jobbról egy ziccert.

57. perc Hanusz átlövése még jobb, Valencia ziccerét a lécre tolja Palasics! 24–31!

57. perc Kristjánsson bevarr egy hetest.

56. perc Fazekas hétről, a levegőből is a bal felsőbe lő.

56. perc Máthé lövése rossz, Kristjánsson most a beállóból eredményes. 23–29.

54. perc Hanusz eladja, Kristjánsson üres kapura lő gólt.

54. perc Siposnak két perc. Lökésért. Pálmarsson nyolcról a bal alsóba lő, Palasics lába között. 21–29.

53. perc Smarason első villanása ma. Hanusz átlövése a válasz.

52. perc Rosta kiharcol egy hetest, most végleg eldőhet. Az első hetesünk ma... Máthé a léc alá talál lazán, 19–28!

51. perc Thrastaron lövése a lécen csattan!

50. perc Egy-egy rossz támadás után Palasics eléri a bal felső előtt Thrastaron átlövését, Rosta bevetődve most eredményes. 19–27, Máthé ejtett ismét elé.

48. perc Bóka elpuskázott ziccerét azonnal bünteti Magnússon.

48. perc Máthé labdát szerez, Fazekast lecsapják elöl, Vidarsonnak két perc.

46. perc Valencia a bal szélről jobbal igencsak a bal, azaz a túlsó alsó mellé lő. Máthé ismét Rosta elé ejt, aki a jobb alsóba dobja most a labdát. 18–26!

46. perc Siposnak két perc, ez nem hiányzott.

45. perc Lékai átlövése nagyon gyenge.

45. perc Palasics ziccert véd, Gudjonsson valósággal berepült pedig a hatosról, középről!

44. perc Ligetvári labdát szerez, majd egy ejtésgóllal sokkolja az ellent. 18–25

12 128 néző mai is, abszolút telt ház.

43. perc Fazekas lövése a kapusé, hetes. Fazekas bal szeme fáj, videózás következik? Igen. Kristjánsson odakapott az arcához. Csak két perc. És nem hetes. És az övék a labda, mert Fazekas továbbment ugyebár, és el is lőtte a labdát.

42. perc De nincs fogásuk a magyar védelmen, mi jövünk. Fazekas eladja, Imre visszaszerzi!

41. perc Izlandi időkérés.

41. perc Rostát majdnem levetkőztetik, de befordul Máthé okos emelésével. 18–24

40. perc De azért szép Gudjonsson szélsőgólja is. Hát még Máthé átlövése! Vidarsson az üres kapu fölé lő, magyar szemmel ez is tetszetős megmozdulás volt éppen...

39. perc Pálmarsson hatodik gólpassza, Vidarsson köszöni szépen. Szita leüti a labdát, elfogy előle a védelem, majd a jobb sarokba lő hétről. 17–22, nyílik az olló szép lassan.

39. perc Rossz csere, két perc Fazekasnak. Jogos. De azért megvideózzák, ki kapja. Megerősítve.

38. perc Lékai lövése a kapusé, ám szabaddobás, ezzel együtt lejárt az emberelőnyt. Szita átlövése a jobb sarokba csusszan Hallgrímssonról. 16–21

37. perc A szokásos izlandi hetest a bal sarokba dobja most ballal Kristjánsson. 16–20

37. perc Remek támadás, Rosta ziccerét védi Gustafsson, Máthé átlövése ellenben meglepi a rutinos kapust.

36. perc A beállónk nem jut levegőhöz, labdához sem. Így meg pláne, Vidarsson elrúgja előle a labdát. Két perc.

35. perc Kristjánsson hetesére gyors Fazekas-gól a válasz. 15–19!

35. perc Hanusz jobbra néz, de passz helyett a jobb felsőbe lő.

32. perc Kristjánsson távolija Palasicsé. Fazekas és Pálmarsson gólváltása 6 másodpercen belül. Izland ilyen, sajnos.

31. perc Két irányítóval, a pályán Máthé is, Fazekas is, aki betörésgóllal mutatkozik be. 13–16!

31. PERC FOLYTATJUK!

Bánhidi Bence az EURO 2024 góllövőlistájának a harmadik helyén állt 2 fordulót követően, 15 góllal, 88 százalékos hatékonyság mellett. Mezőnyből senki sem lőtt ilyen sok gólt, mintő!

Magyar mérleg ellene: 44 mérkőzés, 26 győzelem, 3 döntetlen, 15 vereség, 1127–1060-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2023. január 14., Kristianstad, Világbajnoki csoportmérkőzés: Magyarország–Izland 30–28 (12–17)
Legjobb dobók: Ancsin 6, Rosta M., Rodríguez P., Szita 4-4, Bánhidi, Bodó, Bóka 3-3

Olimpia: 2. hely (2008) – 7 részvétel
Vb: 5. hely (1997) – 18 részvétel
Európa-bajnokság: 3. hely (2010) – 12 részvétel

ELLENFÉLNÉZŐ: IZLAND
A két csapat legutóbbi hat egymás elleni mérkőzéséből csak egyet veszítettünk el Izland ellen, legyőztük olimpián, világ- és Európa-bajnokságon egyaránt. Bár ezen az Eb-n eddig annyira nem villogtak az északiak, ettől még az övék a kontinens egyik legerősebb és legkiegyensúlyozottabb csapata, amelyet tavaly óta új edző irányít, a 42 éves Snorri Gudjónsson, aki játékosként legenda volt. Játékosai topcsapatokban alapemberek, közülük is kiemelkedik a BL-címvédő német Magdeburg két sztárja, a jobbátlövő Ómar Ingi Magnússon és az irányító Gísli Kristjánsson, aki az elmúlt idényben a Bundesliga és a BL négyes döntőjének legértékesebb játékosa volt.



30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 13–15!

30. perc Hanuszt lerántják, üres kapus gólt szerezhet így Kristjánsson. 13–14, de csak Ancsin kiszorított helyzetből szerzett góljáig.

A rendezők a Levelet kaptam, lájf c. számmal kedveskednek a magyar drukkereknek.

29. perc Magyar időkérés.

29. perc Ancsin átlövése Gustafssoné, Pálmarsson a hatosig viszi a kontrát, 12–14. Visszaállt Palasics.

28. perc Kristjánsson felavatja gyorsan Bartuczot.

28. perc Két perc Ilicsnek, és hetes is. Könnyű síppal...

27. perc Hanusz betör egy csel után, és pontosan is céloz. Megy ez... Gudjonsson a jobb szélről lő, Palasics jobb térddel véd.

26. perc Ligetvári megtámasztja derékkal a beállót, Magnusson ballal a lécre lő!

25. perc Bánhidi labdát szerez, Ilics indít azonnal, Imre a hatosig futhat, és nem is ront! 10–13

24. perc Magnusson betörése zseniális, Imre szélsőgólja nem különben! Hanusztól mesteri passzt kapott.

23. perc Szokás szerint 7 az 5 ellen jövünk, Bóka a bal szélről jobbal a rövid sarokba lő. 9–11

Fotó: Imago
Fotó: Imago

23. perc Ilics passzába belerúg Elísson, két perc.

22. perc Palasics védi Elísson lövését, Ilicsnél belemenés. Nem megy ma neki, és lassan 6 perce nincs magyar gól. Igaz, kapura lövés sem.

20. perc Sipos jobban van, labdát szerez a hatoson. Bodó dobó kezét majdnem eltörik, de most nincs videózás. Aztán éppen ő adja el.

19. perc Ilicset ismét szerelik, Imre jól védekezik aztán szerencsére.

18. perc Magnusson a jobb sarokba lő egy hetest. Ilics remek passzát Bóka a léc fölé pattintja a hatosról bevetődve, Magnusson betörésből eredményes. Máris 9–10.

16. perc És nyilván izlandi időkérés. És kapuscsere.

16. perc Hanusz betör két védő közé, majd Szita labdát szerez, és meg sem áll a hatosig: máris 7–10!

15. perc Szita átlövése remek, Pálmarsson eladja elöl, pontosabban Elísson elejtette a fifikás keresztpasszt.

A pályán Hanusz és Ilics is.

14. perc Rossz magyar támadás után Imre eléri Elísson pattintott passzát, Lékai feladja Ancsinnak a labdát kínai figurára, de rosszul. Azonnal indul a gyors támadás, Jonsson előtt nincs ember. 7–7!

12. perc Palasics kivédi lábbal Magnusson hetesét! Ancsin passzával beugrik a hatosról Imre, 5–7. Vidarsson szépít beállóból, Pálmarsson Rosta lába között adott gólpasszt.

12. perc Bánhidi ellen videóznak, odacsapott Kristjannson lövőkezére. Sőt a videó szerint arcra ütött: piros lap.

11. perc Palasics véd egyet Kristjansson betörése után, majd kisegíti a léc, Szita felugrásból megkötőzi az izlandi kapust, Hallgrímssont.

11. perc Sipos és Vidarsson összefejel, kettős ápolás. A védőnk húzta a rövidebbet, a bal szeme környéke és az orra fáj a jelek szerint, vérzik is. A szája is vérzik. Ligetvári váltja.

10. perc Ancsin alsó lövése a bal alsóban landol, majd Palasics véd a jobb térdével Jonsson betörése után. 5–5

9. perc Lékai ellépi a kényszerlövést, Elísson a bal szélről azonnal eredményes, majd tombolva ünnepel. 5–4

8. perc Bánhidit megtépik, az aláöltözete is elszakad... szabadobás. Az izlandi mester reklamál, és ismerjük el, most joggal... Járt volna a két perc.

7. perc Imre gólra vált egy ziccert, Ancsin lövése elé pattant ki a jobb szélre. Pálmarsson ziccerét védi Palasics!

6. perc Lékai ellépi, majd a földön marad, Gudjonsson szélsőgóllal használja ki a kettős emberelőnyt.

4. perc Magnusson a kapu közepébe lő ballal. Ancsin és Vidarsson gyors gólváltása. 3–3

4. perc Bánhidi kiáll két percre.

4. perc Szita eladott labdája után Elísson fut el a hatosig, de éppen az ő helyén tör be a falba Ancsin. 1–2

3. perc Lékai a szaggatottról megindulva egy cel után jobbal a bal felsőbe lő, 0–1!

2. perc Pálmarsson lövését blokkolja a falunk. Magnusson eladja aztán.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta zöldben, az izlandiak tiszta fehérben.

– Kedden teljesen más stílusú ellenfél jön, mint eddig. Miben készülünk másképp?
– A montenegróiak jól lőnek kintről, a spanyol edző irányította szerbek kicsit hasonlóan játszanak, mint mi. Izland ellen a már említett egy az egy elleni játékra kell készülni, ez a legerősebb fegyvere. Az emberelőnyös helyzeteket nagyon jól használja ki, és a visszarendeződés most még fontosabb lesz, mint eddig, mert hatvan percig rohan a rivális, és nem csökken a tempó, a hatvanadikban is éppen olyan nagy, mint az elsőben. Én is irányító voltam, és emlékszem, a végén azért már érzi az ember, ha hatvan perce hajt, és egy órája lökdösik, ütköznie kell. Olyannak kell lenni, mint egy gép, és az izlandiak olyanok!

– Az elmúlt években a magyar válogatott élén már háromszor játszott Izlanddal. Változott az északi csapat?
– Nem változott túl sokat, az új edzővel talán valamennyire védekezésben – válaszolta Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Szinte az összes játékosa nagyon jól egy-egyezik, és gőzerővel támad, lő, ami ellen nehéz védekezni. Védekezés után pedig azonnal mennek előre, mintha mi sem történt volna, agresszívak és széthúzzák a pályát. Szerintem éremesélyesek, jelenleg a világ egyik legjobb csapata.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

Nagyon sokáig őrizte előnyét Montenegró, az utolsó három percre fordulva kettővel vezetett (26–28), csakhogy a szerbek visszakapaszkodtak, sőt 28–28-nál támadhattak – de Petar Djordjics a blokkba lőtt, az ellencsapásból Vuko Borozan a hálóba (28–29), amivel gyakorlatilag eldőlt: Szerbia ugyanúgy kiesik, mint Montenegró – Izland viszont a mieink elleni eredménytől függetlenül továbbjut.

Remekül kezdtek a montenegróiak, a presztízsmeccs első négy gólját ők dobták, sőt 9–5-nél is megnyugtató volt az előnyük, de a szerbek Lazar Kukics góljaira építve felzárkóztak a szünetre (14–15). Lendületben maradt a szerb csapat, Nemanja Ilics góljával a meccs folyamán először átvette a vezetést (18–17), csakhogy jött egy kétperces kiállítás, amit Montenegró három góllal használt ki.

SZERBIA–MONTENEGRÓ 29–30

A tét nekünk kedden a csoportelsőség mellett az, viszünk-e pontot a kölni középdöntőbe.

„Minden együttesnek megvan a maga taktikája, és ma már olyan sincs, hogy balkáni stílus, hiszen mást képvisel a horvát, a szlovén, a szerb vagy a montenegrói válogatott – mondta Lékai. – Izland ellen arra kell figyelni, hogy a rivális ne tudjon könnyű gólokat szerezni, ne engedjük el – azt szokták mondani, a könnyű gól olyan, mintha kettőt érne. Felállt fal ellen mindenki szenvedni szokott, ráadásul nekünk erős hatos falunk van. Kemények az izlandiak, nagyon jó a lábmunkájuk, ezért fontos, hogy vissza tudjunk zárni, kulcskérdés, hogy védekezésben meg tudjuk-e őket állítani. Védekezés és kapusteljesítmény nélkül nem lehet jó eredményt elérni – ez szerencsére eddig nálunk jól működött.”

„Nekem az a meccs a legemlékezetesebb, egyrészt az olimpia miatt eleve magasabb polcon van, másrészt amiatt, ahogyan alakult. Én voltam a magyar keret legfiatalabb játékosa, de az volt válogatott karrierem egyik csúcspontja – mondta a Nemzeti Sportnak Münchenben Lékai Máté csapatkapitány, aki a jelenlegi keret legidősebb tagja 35 évével, és aki kedden hetedszer léphet pályára a skandináv együttes ellen. – Az izlandi kézilabda erőssége mindig is az volt, hogy rengeteget egy-egyeztek, rendkívül gyors kézilabdát játszottak, sok lerohanásgólt szereztek a játékosai, és nagyon mozgékony volt a védelem. Ez ma sincs másképp, a stílus az évtizedek alatt keveset változott, a gyors, dinamikus, sok lerohanásos játékra épül.”

Az akkori skandináv csapatból ketten még ma is a keret tagjai, a kapus Björgvin Páll Gústavsson és Aron Pálmarsson már akkor is ott volt, illetve főszerepet játszott a jelenlegi szövetségi kapitány Snorri Gudjónsson is, az ő hetesét védte a rendes játékidő végén Fazekas Nándor, így éppen maradt idő arra, hogy Lékai Máté az ellentámadásból hosszabbításra mentse a meccset.

Münchenben is tetten érhető a valaha volt legjobb magyar–izlandi férfi kézilabda-mérkőzés emléke: a két csapat a 2012-es londoni olimpia negyeddöntőjében találkozott, drámai csata és kétszeri hosszabbítás után jutottunk tovább.

Lékai Máté eddig hatszor lépett pályára Izland ellen a magyar kézilabda-válogatott mezében, számos fontos győzelmet aratott, és főszerepet játszott a két gárda legemlékezetesebb összecsapásán. A Nemzeti Sportnak az északiak stílusáról, a saját szerepéről és a sorozatterhelésről beszélt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–IZLAND MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik