Férfi kézi Eb: Imre Bencének a labdaszerzések többet érnek a góloknál

Vágólapra másolva!
2024.01.17. 12:44
null
A 75 kilogrammos Imre Bence a gyorsaságával kompenzálja viszonylag kis termetét (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Az Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott jobbszélsője, Imre Bence számára a labdaszerzései többet érnek, mint a góljai.

 

A mieink pénteken Montenegró ellen 26–24-re, vasárnap Szerbia ellen 28–27-re nyertek, míg kedden 33–25-re verték Izlandot, vagyis ez az első kontinenstornájuk, amelyen három sikerrel léptek tovább a csoportkörből. Imre Bence az első két müncheni meccsen nem volt a keretben, a harmadikon viszont bravúros labdaszerzésekkel és négy góllal járult hozzá a sikerhez.

Szerda reggel az MTI-nek elmondta: a meccs előtti edzésen tudta meg, hogy pályára fog lépni. Ilyenkor általában a Himnusz alatt érez némi izgatottságot, de amikor felmegy a pályára, ez elmúlik. Felidézte, hogy az egész csapat lendületbe került a találkozó elején, ő is, ennek köszönhetően nem érezte magán, hogy túlizgulná a helyzetet.

„Ritkán nézem az ellenfelek arcát, de amikor Bajnokok Ligája-győzteseken, Bundesliga-éljátékosokon, a világ legjobbjain azt látom, hogy próbálkoznak, akarnak, de erőlködnek és nem találják az ellenszert, az fantasztikus érzés” – mesélte.

Imre úgy fogalmazott: nagyon jó érzés volt a pályán lenni, jó volt ennyi ember, ennyi magyar szurkoló előtt játszani, hiszen majdnem telt ház volt. Több mint 10 ezren látták a helyszínen a meccset, ami a fiatal jobbszélső eddigi pályafutásában rekordnak számít. A legtöbb néző előtt tavaly júliusban játszott, amikor a magyar juniorválogatott elveszítette a korosztályos világbajnokság döntőjét a házigazda németekkel szemben Berlinben, de most Münchenben többen voltak a lelátókon.

„Fantasztikus este volt. A csapatunkon azt láttam, hogy önbizalommal telve játszott, mindenki örült a másik sikerének, szinte felrobbantunk minden sikeres védekezésnél, gólnál, védésnél, szerintem ez hozta meg a sikert” – magyarázta.

Hozzáfűzte, 75 kilójával nem ő a legkeményebb játékos, ezért tudta, hogy a gyorsaságával kell kitűnnie, ez inkább a visszafutásoknál volt különösen fontos és hasznos számára.

„Szerencsére hátulról oda tudtam nyúlni a labdákra, tudtam labdát szerezni, elütni labdákat. Ezek nekem többet érnek, mint a gólok, mert ezek olyan dolgok, amik nagyot lendíthetnek rajtam és a csapaton is” – szögezte le.

A világversenyen tapasztalatlanabb magyar kézilabdázók közül Palasics Kristóf, Bartucz László és Krakovszki Zsolt után Imre Bence is remekül „vizsgázott”, meglátása szerint ez annak tudható be, hogy megkapják a bizalmat a csapattársaktól és a szakmai stábtól, illetve mind a húszan olyan karakterek, akik képesek mindent megtenni a pályán azért, hogy minél eredményesebbek legyenek, és ez a legfontosabb.

Hozzátette: mindenki jó formában érkezett a válogatotthoz, ami szakmailag nem elhanyagolható.

A jobbszélső vérbeli „sportcsaládban” nevelkedett, hiszen édesapja az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok párbajtőrvívó Imre Géza, édesanyja pedig az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó Kökény Beatrix.

„Beszéltem velük tegnap este. Büszkék voltak rám, nagyon jólestek a szavaik, de nem nagyon szerettem volna túlbeszélni, és ők sem, hiszen az Európa-bajnokságnak még nincs vége, még nem nyertünk semmit. Továbbjutottunk a csoportból, ez nagyon jó dolog, de van még négy nagyon komoly meccsünk, és lehet, hogy utána még kettő – vélekedett.

A magyarok a kölni középdöntő-csoportban csütörtökön 15.30-tól Ausztriával, szombaton 18 órától Horvátországgal, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd jövő szerdán 18 órától Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

„Az osztrákok ellen is nagyon kemény meccsre számítok, nem véletlenül jutottak tovább a horvátok és a spanyolok csoportjából, ráadásul mind a kettővel döntetlent játszottak” – jegyezte meg.

A magyar küldöttség szerdán (ma) vonattal utazik Münchenből Kölnbe, és csak csütörtök délelőtt edzhet a mérkőzéseknek otthont adó Lanxess Arenában.

Imre szerint az utazás és a kevés pihenés azért nem lehet kifogás, mert a többi csapatnak is utaznia kell, vagyis mindenkinek megnehezítették a dolgát ezzel.

„Profi játékosok vagyunk. Vannak, akik a Bundesligában, illetve a BL-ben szerepelnek, emiatt rengeteget utaznak, tehát hozzá vannak szokva. Nekünk fiataloknak pedig azért mindegy, mert így is, úgy is mindent meg fogunk tenni a pályán” – mondta.

A keddi mérkőzés 10. percében a magyar védelem egyik oszlopát, Sipos Adriánt le kellett cserélni, mert összefejelt Ellidi Vidarssonnal, de hamarosan vissza tudott állni. Szerda délelőtt elmondta: a szájában keletkezett sebet össze kellett varrni, de reményei szerint pályára léphet az osztrákok ellen.

KÖZÉPDÖNTŐ, AZ I. CSOPORT (KÖLN) PROGRAMJA
Január 18.
15.30
Magyarország–Ausztria
Január 18.
18.00Franciaország–Horvátország
Január 18.
20.30Németország–Izland
Január 20.15.30Franciaország–Izland
Január 20.18.00
Horvátország–Magyarország
Január 20.20.30
Németország–Ausztria
Január 22.15.30
Horvátország–Izland
Január 22.18.00
Franciaország–Ausztria
Január 22.20.30
Németország–Magyarország
Január 24.15.30
Ausztria–Izland
Január 24.18.00
Franciaország–Magyarország
Január 24.20.30
Németország–Horvátország
A középdöntő mérkőzéseinek kezdési időpontja minden játéknapon 15.30, 18.00 és 20.30.
AZ I. CSOPORT INDULÓ ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 1 1 33–25 +8 2
2. Franciaország 1 1 33–30 +3 2
3. Horvátország 1 1 28–28 0 1
3. Ausztria 1 1 28–28 0 1
5. Németország 1 1 30–33 –3 0
6. Izland 1 1 25–33 –8 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik