Férfi kézi Eb: Gyerünk, csináljuk, éljünk a lehetőséggel! – Bánhidi Bence

VINCZE SZABOLCS (München)VINCZE SZABOLCS (München)
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 09:07
null
Bánhidi Bence a magyar válogatott egyik legrutinosabb játékosaként várja az Eb-rajtot (Fotó: Török Attila)
Szerda este megtartotta első edzését a magyar férfi kézilabda-válogatott a müncheni Olympiahalléban, ahol a csoportmeccseket is játsszák. Bánhidi Bence szerint az Európa-bajnokságon igyekeznek felvenni a versenyt a legjobbakkal is.

 

Szerda kora délután megérkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott Münchenbe, ahol az Európa-bajnokság C-csoportjának mérkőzéseit rendezik péntektől. Bár bizonytalan volt, a városban mi vár az együttesre, a németek által bejelentett, egész országra kiterjedő közlekedési sztrájk végül nem érintette a csapatot, így a játékosok hamar beértek a szállodába.

A megfiatalított csapat egyik legerősebb része a beállóposzt, amelyen Bánhidi Bence, Rosta Miklós, Sipos Adrián és Szöllősi Szabolcs váltja egymást. Bánhidi nagy reményekkel kezdte el az idényt, miután egy hosszú és nehéz időszak után tavaly nyáron végre megtalálta a megoldást, hogy rendbe hozza sérült derekát, és azóta nincs is vele gond. A játékos újra egyre nagyobb szerepet játszik klubjában, Szegeden és a magyar válogatottban is.

„Lekopogom, a derekam teljesen rendben van az elmúlt hónapokban kapott nagyobb terhelése után is. Ugyan volt egy kisebb vádlisérülésem a Veszprém elleni mérkőzés előtt, de ez benne van ebben a sportban, már semmi gond – mondta lapunknak Bánhidi Bence, aki maga is úgy véli, hogy sokat változott az elmúlt években. – Azt hiszem, okosabb játékos lettem, tudom, mit miért teszek, egyre jobban átlátom a rendszert. Mivel a válogatottban is a rutinosabbak közé tartozom, most már van más szerepem is a csapatban, segítem a fiatalokat, hozzám bármilyen kérdéssel fordulhatnak, igyekszem nekik jó tanácsokat adni.”

A játékos szerint a kézilabda már a négy évvel ezelőttihez képest is érezhetően felgyorsult és letisztult, és a folyamat nem áll meg. A Chema Rodríguez szövetségi kapitány vezette alakulat igyekszik minél több taktikai elemet felvenni a repertoárba, de a mai kézilabdában leginkább a gyorsaság, a védekezés és az egy egy elleni játék a leggyakoribb és legfontosabb elemek, a meccseket ezek hatékonysága határozza meg és dönti el.

Egyedül kapus- és szélsőposzton érezhető némi bizonytalanság nálunk az Eb előtt, elsősorban a rutintalanság miatt, és ezek a játékosok a felkészülési meccseken sem töltöttek be húzószerepet. Ettől még tény, hogy valamennyiük képessége megvan ahhoz, hogy jól teljesítsenek és bejátsszák magukat a nemzeti csapatba, ráadásul a bal oldalon Bóka Bendegúz azért válogatott szinten is rutinos szélsőnek számít.

„Nekünk is más lesz, mert az edzéseken látottakat nem lehet összehasonlítani a mérkőzéssel. A kapusok sokat dolgoztak, hogy összeszokjanak a védelemmel, és én bízom benne, el tudják kapni a fonalat, mert kapusteljesítmény nélkül ma már nagyon nehéz meccset nyerni   – fogalmazott Bánhidi. –  De új év, új világverseny, most is mindent megteszünk ezzel a fiatalokból és tapasztaltabb játékosokból álló vegyes gárdával, és igyekszünk felvenni a versenyt a legjobbakkal is. A játékosokkal néha szoktunk beszélni a csoport­ellenfelekről, de Chema sosem, ő elvárja, hogy kizárólag a következő meccsre koncentráljunk, mert teljesen mindegy, mit mondunk, először azt az akadályt kell legyőzni. Ezért mi is úgy vagyunk vele, hogy gyerünk, csináljuk, éljünk a lehetőséggel!”

Miután megérkezett, rövid pihenőt követően a magyar válogatott szerda este már edzett is az Olympiahalléban, ahol pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, kedden Izlanddal csap össze az Európa-bajnokság C-csoportjában. Mind a három meccs 20.30-kor kezdődik.

Ligetvári Patrik (Fotó: Dömötör Csaba)
Ligetvári Patrik (Fotó: Dömötör Csaba)

 

„Mindenkinek el kell hinnie, többre képes”
Miniinterjú LIGETVÁRI Patrikkal, a magyar válogatott balátlövőjével
– Mi kell ahhoz, hogy ez a „vegyes csapat” sikeres legyen?
– Az elmúlt években változott a gárda, kialakult egy fiatalabb vonal, most is több olyan játékos van a keretben, akinek ez az első világversenye. Hasonló volt a helyzet 2020-ban is, és nem sült el rosszul… Remélem, most is hasonló lesz az eredmény, de ennek az a kulcsa, hogy mindenkinek el kell hinnie, többre képes, hogy igenis jó játékos. Tudom, hogy Chema százszázalékosan bízik mindenkiben, akit behívott, saját magunkban is bíznunk kell.
– Ha már 2020-at említette, ön is sokat változott?
– Akkoriban Spanyolországban játszottam, utána jöttem haza. Veszprémben sok tapasztalatot szereztem mind támadásban, mind védekezésben. Nyilván többet játszom hátul, de amikor lehetőséget kapok, mindig igyekszem megmutatni, hogy támadni is tudok. Ott fogok segíteni most is, ahol szükség van rám. Fizikailag és mentálisan is erősebbnek érzem magam, mindkét téren fejlődtem.
– Mindenki hangsúlyozza, hogy csak a Montenegró elleni meccsre figyel, de azért csak beszélnek Szerbiáról és Izlandról, nem?
– Igyekeztünk olyan formációkat gyakorolni edzéseken, és kipróbálni a csehek elleni edzőmérkőzéseken, amelyeket majd a csoportmérkőzéseken elő tudunk venni, hogy ne akkor kelljen foglalkozni vele. Kicsit előre is szaladtunk. Próbálunk Sipos Adriánnal és Bánhidi Bencével minél jobban összeszokni a kapusokkal, hogy lendületet kapjanak, Chema is olyan feladatokat ad, amelyekben sok a lövés és a blokk, hogy könnyebb dolgunk legyen. A fiatal szélsők is jól illeszkednek a csapatba, és minden esély megvan, hogy jól zárják az Eb-t.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:  Andó Arián
(Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők:   Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (Ferencváros)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (HSV Hamburg – Németország)
Irányítók:   Lékai Máté (Ferencváros), Hanusz Egon (TBV 1898 Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők:  Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:   Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány:   Chema Rodríguez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik