Női kézi-vb: a „szenegáli Nora Mörk” szerint a hidzsábjában van a szuperereje

Vágólapra másolva!
2023.12.07. 09:05
null
Doungou Camara csak szeptemberben döntötte el, hogy hidzsábban fog játszani (Fotó: AFP)
A magyar női kézilabda-válogatott Szenegál ellen kezdi el a középdöntőt a világbajnokságon (18.00, élőben az NSO-n), és bár látszólag az afrikai csapat a legkönnyebb ellenfél a második körben, nem szabad leírni, ugyanis több veszélyes játékossal is rendelkezik – még ha két volt siófoki légiós honosítását az utolsó pillanatban blokkolta is a nemzetközi szövetség (IHF).

A magyar válogatott a Montenegrótól elszenvedett vereséggel nehéz helyzetből várja a folytatást. A mieinknek lehetőség szerint a soron következő mindhárom mérkőzésüket meg kellene nyerniük, de még ez is kevés lehet a nyolc közé jutáshoz és az olimpiai selejtező eléréséhez (a különböző variációkkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk).

Az első lépés mindenesetre Szenegál legyőzése a csütörtöki játéknapon, és az Afrika-bajnokság legutóbbi negyedik helyezettjét sem szabad leírni, játékosai képzettek, sokan a francia vagy a román bajnokságban edződnek, szövetségi kapitányuk, Yacine Messaoudi pedig a francia élklub Paris 92 edzője. Játékstílusuk is inkább az európai csapatokéra hasonlít, más sebességen kézilabdáznak, mint általában az afrikaiak, de sok hibával. A belső hármasukra azonban nagyon oda kell figyelni: az átlövőik lövőereje ritkaságszámba megy, és a beállójuk megállítása is kulcskérdés lesz, ugyanis előszeretettel löbbölik be a labdát a korábbi siófoki Hawa N'Diayénak.

A szenegáli válogatott és egyben a világbajnokság egyik felfedezettje lehet a 28 éves irányító-átlövő, Doungou Camara. A jelenleg az egyiptomi Al-Ahlit erősítő, de korábban tíz évig Franciaországban szereplő játékos mindkét kézzel képes lőni, de jó a beállóval való összjátékban is, a horvátokkal vívott döntetlen során tíz gólig jutott. Tomas Axnér, a svéd válogatott szövetségi kapitánya egyenesen a norvégok klasszisához, Nora Mörkhöz hasonlította a talpról elengedett lövéseit, hozzátéve, hogy a legjobb BL-csapatokban is megállná a helyét.

Hallottam, milyen elismerően beszélt rólam a svéd kapitány, ami nagyon hízelgő volt és büszkeséggel töltött el. Kétségtelen, hogy a talpról, test mellett elengedett lövés a specialitásom, ezeket a helyzeteket szeretem a legjobban” – mondta a Nemzeti Sportnak Camara, aki muszlim vallása miatt cicanadrágban és hidzsábbal a fején kézilabdázik.

Ebben van a szupererőm – folytatta félig viccesen. – Mindössze szeptemberben döntöttem el, hogy a továbbiakban így fogok játszani, korábban nem viseltem a meccsek során. Viszont már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy változtatok rajta, egyszerűen így érzem magam önazonosnak. A pályán nem akadályoz semmiben, és sérülésveszélyes helyzetet sem teremthet, alaposan a fejemhez van erősítve. Ha a példámmal más muszlim nőket is motiválni tudok, hogy kezdjenek el kézilabdázni, annak csak örülök.”

Camara a mieink elleni meccsel kapcsolatban felemlegette a 2019-es japán világbajnokság csoportkörében játszott találkozót, amelyet tíz góllal elvesztettek. Szerinte azóta jóval tapasztaltabbak lettek, így reményét fejezte ki, hogy jobban megszorítanak minket.

A vb egyik legfelszabadultabb jelenete is a szenegáliakhoz kapcsolódik, a Kína elleni, továbbjutásukról döntő mérkőzés megnyerése után az egész csapat táncra perdült, középen Camarával, aki társai elmondása szerint szeret a középpontban lenni. A Thieuguine nevet viselő tánc egyébként sportágtól függetlenül a szenegáli válogatottak sajátja, a labdarúgók a bemelegítés során is gyakran bemutatják, miközben volof nyelven kántálnak alatta.

Sokáig úgy nézett ki a történet, hogy Szenegál további két ex-siófoki légióssal is felállhat, ugyanis honosítani szerették volna Gnonsiane Niomblát és Dounia Abdourahimot. A két játékos komoly erősítést jelentett volna az afrikai együttesnek, több találkozón is pályára léptek már szenegáli színekben, a vb előtt azonban a nemzetközi szövetség (IHF) értesítést küldött, hogy nem játszhatnak. Ezzel együtt mindketten itt vannak Svédországban a csapat mellett, az edzéseken is részt vesznek, a meccseken viszont már csak a lelátóról szurkolhatnak a társaiknak.

ELLENFÉLNÉZŐ: SZENEGÁL
Olimpia: nem vett részt
Világbajnokság: 18. (2019)
Afrika-bajnokság: 2. (1974, 2018), 4. (2022), 5. (1976, 1991, 2021), 6. (1992, 2014), 7. (2000), 8. (1985, 2012)

A pontos okokra vonatkozó kérdésünkre az IHF sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a végrehajtó bizottság november 14-i ülésén döntött a szenegáli kérelem elutasításáról, miután a két játékos nem felel meg mindenben a kivételes esetekre vonatkozó feltételeknek. A szerepeltetésük csak abban az esetben lett volna lehetséges, ha Szenegál még mindig a feltörekvő országok csoportjába tartozna. Ugyanis a jelenleg érvényes szabály értelmében az ő esetükben engedélyezhetik más ország felnőttválogatottjában korábban már szereplő játékos honosítását (amennyiben eltelt három év a legutóbbi válogatottsága óta és a honosítása hozzájárul a kérvényező országban a kézilabda fejlődéséhez). Azonban a legutóbb augusztusban aktualizált listán (3. számú melléklet) Szenegál a fejlett országok között található, mivel 2019-ben részt vett a világbajnokságon (mondjuk történte során először).

Niombla (középen) egy franciák elleni felkészülési mérkőzésen is játszott a vb előtt a szenegáli válogatottban
Niombla (középen) egy franciák elleni felkészülési mérkőzésen is játszott a vb előtt a szenegáli válogatottban

Fejlett ország? Ha a kézilabdáról beszélünk, akkor biztos nem igaz az állítás, de gazdasági szempontból sem” – reagált értetlenül a L'Équipe-nek Niombla, aki érdekes módon az októberi olimpiai kvalifikációs tornán egy meccsen még pályára léphetett Szenegál színeiben, utána kapta a tiltást, míg a vb-rajt előtt már Svédországban jött a jelzés, hogy az IHF nem engedi pályára lépni. Román klubja, a Bistrita (Beszterce) hozzájárult, hogy a csapat mellett maradjon.

Látva, hogy milyen akadályokat gördítenek elém, valószínűleg ez az utolsó válogatott tornám. Nem akarják, hogy Szenegál színeiben szerepeljek, nem így szerettem volna abbahagyni, nem ilyen bánásmódot érdemeltem. Ha csak magamra gondolnék, már hazautaztam volna, a csapattársaim miatt maradtam. Fájdalmas kívülről figyelni őket, tudva, hogy nem segíthetek nekik” – tette hozzá.

Az IHF egyébként azután szigorított a honosítás szabályain, hogy sok kritikát kapott amiatt, hogy Katar 2015-ben egy szinte teljesen honosított játékosokból álló csapattal döntőbe jutott a férfi-vb-n. Azóta a honosításhoz szigorú feltételeknek kell megfelelni (az érintett játékos az adott országban született, vagy a szülei/nagyszülei az adott országban születtek), aki ráadásul pályára lépett már másik ország felnőttválogatottjában, tőle a három év türelmi idő mellett elvárják, hogy legalább három évet az adott országban is éljen. Utóbbiak nem teljesültek Niombláéknál, ezért próbálkozott Szenegál az egyedi elbírálással – mint az utolsó pillanatban kiderült, sikertelenül.


Füzi-Tóvizi Petra (balra) és Bordás Réka összhangjára a csütörtöki meccsen is szükség lesz (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
Füzi-Tóvizi Petra (balra) és Bordás Réka összhangjára a csütörtöki meccsen is szükség lesz (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)

ELSZÁNTAN KÉSZÜLÜNK A KÖVETKEZŐ FELADATOKRA

Sikerült kirángatni a lányokat a letargiából?
– Tavaly az Európa-bajnokságon a horvátok ellen történt velünk ilyen, abból elég nehezen jöttek ki a lányok – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A kudarc most is ugyanúgy megviselte a csapatot, mindenki tudja, hogy elrontottuk a második félidőt Montenegró ellen, ezzel nagy lehetőséget szalasztottunk el. Sokat beszéltünk velük, a játékosok külön is leültek, látom rajtuk, hogy nagyon elszántak, és már a következő feladattal foglalkoznak.

MÁR A CSALÁDBAN MEGTANULTA, HOGYAN KELL MINDENÁRON GYŐZNI
SIMON Petra, a magyar válogatott irányítója: – „Remélem, mindenki átveszi tőlem a pozitív mentalitást, szerintem a többiekben is megvan, de ezt a pályán is érzékeltetni kell az ellenféllel. Akik itt vannak, a legjobbak az országból, képesek vagyunk megoldani a feladatokat. Mi nem olyanok vagyunk, mint a balkániak, hogy a hibánál is örülünk, de remélem, ezt egyszer le tudjuk vetkőzni. Utálok veszíteni. Egy bátyám van, mellette megtanultam, hogyan kell mindenáron győzni. Ezért sincs bennem semmilyen félelem egyetlen ellenféllel szemben sem. Mindig alaposan felkészülök, tudom, mi az ellenfél gyenge pontja, és mi az én erősségem, hol tudok segíteni. ”

Előfordulhat, hogy három győzelem is kevés lesz a negyeddöntőbe jutáshoz. Mennyire érzik, hogy eldőlt a sorsuk?
– Ez a torna elég specifikus, voltak meglepetéseredmények és hullámzó teljesítmények. Mindig az adott pillanatban kell jobbnak lennünk az ellenfélnél. Egyelőre nem nézünk ennyire messze, Szenegál ellen készülünk, mert tudjuk, többet nem hibázhatunk.

Ezek szerint nem számolgatnak?
– Tudunk mindent, kiszámoltuk, a lányok is tisztában vannak vele, mi kell ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt. Ehhez most az első lépés Szenegál legyőzése. A francia edzőjükkel inkább európai stílusban játszanak, ez számunkra is könnyebbséget jelent, mert nem kell annyira speciális megoldásokból készülni. Érdekesség, hogy a stábunkból Pigniczki Krisztina három játékosuk kinevelésében is részt vett. Amikor most meglátták, az egyikük majdnem elsírta magát. Komoly lövőerővel rendelkeznek, az egyik belső emberük két kézzel is veszélyes a kapura. Ha megnézzük a lövőstatisztikájukat, a befejezéseik többsége átlövés, és elég hatékonyak belőle.

A középdöntőben mit szeretne látni a csapattól?
– Azt az elszántságot és koncentrációt, amit Montenegró ellen az első félidőben mutattak a lányok. Akkor is voltak hibáink, de túl tudtunk lendülni rajtuk, és a következő feladatra koncentráltunk, ami a második félidőben már nem ment.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ, A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
I. CSOPORT (GÖTEBORG)
15.30:
Montenegró–Horvátország (Tv: M4 Sport)
18.00:
Szenegál–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30:
Svédország–Kamerun (Tv: M4 Sport)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 2 2 49–29 +20 4
2. Svédország 2 2 48–35 +13 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 57–44 +13 2
4. Horvátország 2 1 1 39–44 –5 1
5. Szenegál 2 1 1 40–48 –8 1
6. Kamerun 2 2 31–64 –33 0


III. CSOPORT (HERNING)
15.30:
Szerbia–Lengyelország
18.00: Németország–Románia
20.30: Dánia–Japán

A III. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 64–44 +20 4
2. Németország 2 2 64–47 +17 4
3. Románia 2 1 1 60–67 –7 2
4. Lengyelország 2 1 1 49–63 –14 2
5. Japán 2 2 60–63 –3 0
6. Szerbia 2 2 49–62 –13 0

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik