Női kézi: Az első perctől kezdve nem értettem Albertsen kinevezését – Németh András

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 14:51
null
Albertsen (jobbra) maga kérte szerződése felbontását (Fotó: Török Attila)
Mint beszámoltunk róla, szűkszavú közleményben jelentette be szerdán a Ferencváros női kézilabdacsapata, hogy saját kérésére közös megegyezéssel szerződést bont Martin Albertsen vezetőedzővel. Az FTC-t korábban hosszú éveken át irányító Németh András már a dán szakember kinevezését sem értette.

 

MÉG IDEJÉBEN TÖRTÉNT A VÁLTÁS

DANYI Gábor, Bajnokok Ligája-győztes edző, korábbi szövetségi kapitány: „Ha objektíven nézzük az eredményeket, az biztos, hogy valami nem működött, nincs meg a kötődés a játékosok és az edző között, egyre messzebb kerül a kitűzött céltól a csapat, ezért más út kell. Azt hiszem, még idejében történt a váltás, de a kolléga védelmében el kell mondanom, sosem könnyű egy másik országból idekerülve bizonyítani. Főleg, hogy Elek Gábor nagyon magasra tette a lécet a kupagyőzelemmel és a BL-döntőbe jutással. Ettől függetlenül nem a vereségek, hanem a játék képe generálta ezt a változást.

Az biztos, minden edzőt az eredményei minősítenek, ez objektív mérce a megítélésben – az eredmények meg nem jöttek, de a játékosoknak is nagy felelősségük van a kialakult helyzetben. Lehet egy edzőt nem szeretni, de profikról beszélünk, ez a munkájuk, jogos elvárás tehát a klub részéről, hogy mindent tegyenek meg a pályán. Edzőtől függetlenül is kell egy bizonyos szintet képviselni, nem tartom helyénvalónak, ha ezt csak Martin Albertsen nyakába varrjuk. Dániában, Németországban bizonyította, hogy ennél lényegesen jobb edző, de az is látszott, hogy a Fradinál ez nem működőképes így. Még mindig jobb, hogy ilyen rövid időn belül kiderült, mintha hónapokkal később kerültek volna felszínre a problémák.”

Korábban a Nemzeti Sportban is írtunk róla, hogy a 49 éves Martin Albertsen és a játékosok között láthatóan nincs meg az összhang – ez az eredmények mellett a kézilabdázók testbeszédén is érezhető volt –, ami a klub első külföldi edzőjének székébe is kerülhet.

A levegőben lógott már a váltás, hiszen a Ferencváros sohasem rajtolt ennyire rosszul a Bajnokok Ligájában: négy mérkőzésen csak egy pontot szerzett, emellett az első három fordulóban a legtöbb gólt kapta a sorozatban – de nem biztos, hogy ez egyedül Albertsen hibája. Tudják ezt a csapat szurkolói is, akik bár elég gyorsan ítéletet mondtak a dán edző felett – a Rapid ellen zengett az Érd Arénában az „Auf Wiedersehen!” –, talán nem véletlenül feszítették ki a lelátóra a „Lélektelenül soha” feliratú molinót, utalva a játékosok hozzáállására.

A rövid magyarországi kaland után távozó Albertsen helyét ideiglenesen az eddigi másodedző, Allan Heine veszi át, aki információnk szerint már a múlt héten is többször helyettesítette a lelkileg megroppant, az edzésektől több napig távol maradó szakvezetőt.

Albertsen vélhetően a búcsúra utalva tett ki kedd este egy képet Instagram-sztoriban, amelyhez  „Miley Cyrus  –  The Climb” című slágerét csatolta – a dal arról szól, hogy szerzője fejében egy hang azt mondja, sosem éri el az álmát, elveszettnek érzi magát, és megrendült a hite, de ha el is bukik, tovább kell lépnie és folytatnia a küzdelmet.

A hírrel kapcsolatban kerestük a klubot és a dán trénert is, de a közleményen túl nem kívántak nyilatkozni.Albertsen távozása részleteiről lapunk mellett a dán médiának sem beszélt, de a dán Tv2-nek annyit megerősített, hogy saját döntése volt a távozás.

Érdekesség, hogy a hétvégi, Rapid Bucuresti elleni BL-meccsen ott ült a lelátón Per Johansson, a holland válogatott svéd szövetségi kapitánya is, de információink szerint a kalapban van a dán női válogatottat és az Esbjerget irányító Jesper Jensen neve is, aki jövő nyáron távozik klubjától.

NÉMETH ANDRÁS: AZ ELSŐ PERCTŐL KEZDVE NEM ÉRTETTEM A KINEVEZÉSÉT

– A Ferencváros legsikeresebb edzőjeként hogyan látja a kialakult helyzetet?
– Az edző saját kérésére távozott, ilyenkor a klub kényszerpályán van, nem tud mit tenni – válaszolta Németh András mesteredző, a Ferencváros korábbi trénere. – Maximum a kiválasztása kérdőjelezhető meg, de mondhatjuk, hogy ez benne volt a levegőben.

– Már Albertsen kinevezésekor sem értett egyet azzal, hogy külföldi edző üljön le a kispadra. Miért?
– Vannak nagy hagyományú klubok, ilyen a Ferencváros is. Sohasem volt rá példa, hogy külföldi edző vezette volna a csapatot, sőt csak Fradi-játékosokból kerültek ki a szakvezetők, akik tudják, hogyan működik a klub. Ez sokkal jobb, mint beesni, főleg külföldiként. Van, amit nem érthet meg egy kívülálló.

– Elek Gábor nehéz örökséget hagyott utódjának. Számított rá, hogy ilyen gyorsan feladja az új edző?
– Nem ismerem őt annyira, hogy ilyet feltételezzek róla, de ez láthatóan nem az a Fradi volt, amelyet az elmúlt időszakban megszoktunk. Az első perctől kezdve nem értettem a kinevezését, nem olyan nagy név a nemzetközi kézilabdában. Ha már külföldiben gondolkodunk, több edző is lett volna, aki valószínűleg jobban megoldja a feladatot. Ő láthatóan nem tudta kezelni a problémákat.

– Ideiglenesen a másodedző, Allan Heine veszi át a csapat irányítását. Kit tudna elképzelni új vezetőedzőnek?
– Nem tudom, melyik külföldi edző lenne alkalmas a Ferencváros kispadjára, annyira már nem vagyok benne a nemzetközi kézilabdában. Lehet, hogy nem köztük kell keresgélni, de nehéz a kérdés, mert amelyik magyar edző jelenleg szabad, nem alkalmas rá. Az átmeneti időszakot házon belül kell megoldani, de nem biztos, hogy a másodedzővel, vannak olyan szakemberek a Fradinál, akik képesek lennének ellátni ezt a feladatot.

MARTIN ALBERTSEN EREDMÉNYEI AZ FTC-NÉL
9. 02. NB I Dunaújváros hazai 44–21
9. 06. NB I Békéscsaba idegenbeli 42–26
9. 09. BL Metz h 25–38
9. 13. NB I Mosonmagyaróvár h 30–27
9. 16. BL Vipers i 26–37
9. 20. NB I MTK Budapest h 41–19
9. 23. BL Krim Ljubljana i 26–32
9. 30. BL Rapid Bucuresti h 24–24
Összesen: 8 mérkőzés 4 győzelem 1 döntetlen 3 vereség
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik