Női kézi NB I: valóra vált Rác Sándor régi álma

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 06:43
null
Rác Sándor régóta szeretett volna Magyarországon dolgozni
A roppant rutinos tréner irányításával lépne feljebb a következő idényben a Békéscsabai Előre NKSE.  

Ha nem is izgalommentesen, de megőrizte tagságát a női kézilabda élvonalban az újonc Békéscsabai Előre NKSE. A lila-fehérek 26 forduló alatt 14 ponttal zártak, ennél többet (18-at) legutóbb 2017-ben szereztek. Az együttest az NB I-be egy év kihagyást követően tavaly tavasszal simán visszajuttató Papp Bálint a 2022–2023-as kiírás utolsó három fordulója előtt távozott (a fiatal trénerrel addig 12 pontot gyűjtött az ENKSE), helyét a vezetőedzői poszton ideiglenesen Farkas József vette át.

A nagy múltú egyesület az új idényben szeretné stabilizálni pozícióját az élvonalban, ennek szellemében merész húzással a jelentős nemzetközi tapasztalattal felvértezett Rác Sándort nevezték ki edzőnek. A 67 éves vajdasági szakember korábban dolgozott Tunéziában, Katarban és Luxemburg­ban is, edzői pályafutásának zömét Franciaországban töltötte, irányította többek között a SLUC Nancy, a Metz és a Le Havre együttesét is. A metzi női együttessel 2006 és 2009, majd 2012 és 2014 között ötször nyert bajnokságot, négyszer Ligakupát és egyszer Francia Kupát, 2013-ban döntőt vívott az EHF-kupában. Hazánkban először vállal munkát.

„Amikor évekkel ezelőtt felvettem a magyar állampolgárságot, már akkor tudtam, hogy egyszer Magyarországon akarok dolgozni, régi álmom ez – mondta megkeresésünkre a Franciaországban élő Rác Sándor.A magyar női bajnokság az egyik legjobb a világon. Franciaországban dolgoztam sokáig, de mindig úgy voltam vele, a magyar liga vonzó edzői kihívás. Magamnak is meg akarom mutatni, hogy ott is megállom a helyem. Korábban játékosként is sokszor szerepeltem magyar csapatok ellen, Békéscsabán is megfordultam, edzőtáboroztam is arrafelé.”

A tréner az elmúlt években Luxemburgban férfivonalon irányított, de a Győr vagy a Ferencváros mérkőzéseit nyomon követte, mostantól pedig a többi női első osztályú együttes is a látókörébe kerül.

„Ahol eddig dolgoztam, mindig sikerült előrébb lépni, feljuttatni több csapatot is a felső osztályba. Mielőtt először átvettem a metzi csapatot, huszonhárom-huszonnégy gólt szerzett, ezt feltornáztam harmincöt körülire. A Békéscsaba is jó együttes, megfelelő munkával itt is elérhetjük a célokat egy-két év alatt – folytatta Rác Sándor.  – A lényeg, hogy megőrizzük az élvonalbeli tagságot, majd előrébb lépjünk és feljebb végezzünk a tabellán. A feltételek és a körülmények nagyon tetszenek, minden megfelelő és adva van ahhoz, hogy jól szerepeljünk. Sok felkészülési mérkőzést tervezünk, hogy lássam, mire képes a csapat, milyen játékstílus fekszik a keretnek, milyen védekezési és támadási variáció lesz hatékony. Az edzőmeccsek után már több információm lesz az együttesről.”

 

A békéscsabai Giricz Laura új edző irányításával vághat neki a felkészülésnek (Fotó: FH Békés Megyei Hírlap/Für Henrik)
A békéscsabai Giricz Laura új edző irányításával vághat neki a felkészülésnek (Fotó: FH Békés Megyei Hírlap/Für Henrik)


A nyári alapozást július 10-én kezdő csabaiaknál a legnagyobb erősítés, hogy sikerült megtartani az NB I góllövőlistáján 168 találattal a harmadik helyen végző szerb válogatott jobbátlövőt, Marija
Lanistanint is. Az eddigi bejelentések alapján érkezik a kapus Pásztor Bettina, a balszélső Szondi Zsófia és az irányító-átlövő Román Dorina.  

NS-SZAKÉRTŐ: BORSOS ATTILA, a Nantes, a Nimes és a Chambéry korábbi kézilabdázója
Rác Sándor személyében a női NB I legtapasztaltabb, legravaszabb, minden hájjal megkent edzőjét fogta meg a Békéscsaba. Több mint harminc éve ismerem, amikor Párizsban játszottam, ő kapusként akkor fejezte be a pályafutását Boulogne-ban, és rögtön át is vette a csapatot edzőként, azóta is tartjuk a kapcsolatot. Sokáig a vajdasági Nagybecskereken játszott, a nyolcvanas években talán a jugoszláv volt a legerősebb bajnokság, ott sok mindent elsajátított. Olyan edző, aki jól ismeri a kézilabda minden szegmensét, azt is, amit nem tanítanak az iskolákban. Sok olyan csapatot edzett, amelynek nehézségei voltak pénzügyileg és sportszakmailag is, a nehézségek közepette érzi jól magát, ha lehet így fogalmazni. A Metz női csapatával nagy sikereket ért el, jellemzően mégis olyan kluboknál dolgozott, ahol alacsonyabb szintről jutott feljebb, vagy bent kellett tartani az együttest. Az ő specialitása nem a sztárcsapatok vezetése, inkább kisebb, feltörekvő garnitúrák irányítása. Szerintem a csabaiakat sem véletlenül választotta, hiszen az ambíciók mellett az elmúlt években ott is voltak nehézségek és ilyen téren Rác Sándornak nem tudnak újat mutatni, minden leküzdendő problémát látott már.

BÉKÉSCSABAI ELŐRE NKSE, 2023–2024
Érkezett: Pásztor Bettina (kapus, Vác), Román Dorina (irányító-átlövő, MTK Budapest), Szondi Zsófia (balszélső, Eszterházy SC Eger)
Távozott:  Andróczki Flóra (jobbszélső, MTK), Bucsi Lili (irányító, Kisvárda), Gadányi Maja (kapus, ?), Hajtai Vanessza (balszélső, ?), Marina Razum (horvát, kapus, ?), Vámosi Panna (irányító, Vasas SC), Zsemberi Zóra (átlövő, Kozármisleny)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik