Női kézi-vb: már a Kongó elleni meccsünk előtt eldőlhet a sorsunk

P. B., N. T.P. B., N. T.
Vágólapra másolva!
2021.12.10. 11:32
null
Vámos Petráék tudják, milyen nehéz helyzetbe kerültek a dánoktól elszenvedett vereséggel (Fotó: MTI)
A középdöntőt pénteken Kongó ellen folytató magyar női kézilabda-válogatottnak mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie a spanyolországi világbajnokságon, de ez önmagában nem elég a negyeddöntőbe jutáshoz.
NAGY GYOMROSSAL ÉRT FEL A DÁNOKTÓL ELSZENVEDETT VERESÉG

Hogyan próbálták túltenni magukat a dánok elleni meccsen és a súlyos vereségen?
– Személyiségtől függően mindenki azt csinálta, amit ilyen helyzetekben szokott, de azért sokat beszéltünk róla – válaszolta Vámos Petra, a magyar válogatott irányítója. – Mindannyiunknak nagy gyomros volt a dánok elleni meccs. Csakis egymásba kapaszkodva lehet kiköszörülni a csorbát. Próbáljuk az első középdöntős meccs terhét letenni, és már a pénteki, illetve a vasárnapi találkozóra koncentrálni, mert nagyon szeretnénk javítani és megmutatni, mit tudunk.

Az első húsz perc jobb teljesítménye után mi okozott törést a játékukban a középdöntős rajton?
– Vezettünk három góllal az első negyedórához közeledve, utána viszont becsúszott több ki nem kényszerített hiba, és miután a dánok egyenlítettek, majd a vezetést is átvették, valami tényleg megtört bennünk. Bevillant, hogy ugyanaz megtörténik, mint a németek elleni csoportmeccsen, és most nem tudtunk ebből a helyzetből kijönni. A szünetben még éreztem a tüzet a csapatban, hiszen a németekkel szemben mínusz ötről talpra tudtunk állni, de a második félidő ezúttal nem úgy sikerült. Nem tudtunk feljebb kapaszkodni, és ez felemésztette az energiánkat.

Már nem csak a saját kezükben van a sorsuk, hiszen a negyeddöntőbe jutáshoz a két magyar győzelem mellett az is kellene, hogy a németek Dél-Koreától és Dániától is kikapjanak a hátralévő két fordulóban.
– Nehéz és szomorú helyzet, hogy állandóan azt kell nézni és számolgatni, hogy minek kell még teljesülnie a továbbjutáshoz a mi eredményeinken kívül, és nem tudunk a saját erőnkből, egy erősebb ellenfelet is legyőzve továbblépni. Ettől függetlenül nyilván örülnénk, ha a helyzet most is úgy alakulna, és a többi eredmény is kedvező lenne. Ami biztos, hogy a következő két meccsünkbe száz százalékot kell beletennünk és mindent megtenni a győzelemért.

Négy európai rivális után egy-egy afrikai és ázsiai csapattal találkoznak. Mire számít?
– Az európaitól meglehetősen eltérő stílusú ellenfelek következnek, furcsa helyzet lesz, de lehet, hogy ez kell nekünk a csupa európai válogatott után. Ám éppen a szokatlan stílus miatt kell még inkább odafigyelnünk.

Az eddigi eredményektől és a folytatástól elvonatkoztatva, szakmailag hogyan látja a magyar válogatott fejlődési útját?
– Fiatalos lendülettel megyünk előre, de be kell vallani, hogy a tapasztalatnak még híján vagyunk. Ezeken a világversenyeken tudjuk megmutatni magunkat, rutint szerezni, azonban idő kell, hogy beérjen a munkánk és az építkezés, amit elkezdtünk. Mindenkinek a saját ütemében kell fejlődnie.

A négy középdöntős csoportból az első két-két helyezett jut be a negyeddöntőbe. A torna előtt a hazai szakszövetség ezt, tehát a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célként a csapat elé, ám erre a mieinknek már csak matematikai esélyük maradt. A csoportkörből két ponttal érkező magyar válogatottnak mindkét hátralévő meccsét meg kell nyernie pénteken a kongóiak, vasárnap pedig Dél-Korea ellen. Ez azonban még nem lesz elég a továbbjutáshoz: ha sikerül a két magyar siker, a németek viszont kikapnak Dél-Koreától és Dániától is a hátralévő két körben, akkor a Németország, Dél-Korea és Magyarország közötti hármas, hatpontos holtverseny még a magyar együttesnek is kedvezhet.

A minket tizenegy góllal elintéző dánok eddigi formáját látva csekély esély mutatkozik arra, hogy a csehek és a németek elleni utolsó két középdöntős találkozójukon már ne szerezzenek pontot, így a németekre kell figyelnünk.

A választ a pénteken 18 órakor kezdődő Magyarország–Kongó csata előtt megkaphatjuk, mert ha a délutáni meccsen pályára lépő német válogatott akár csak egy pontot is szerez a dél-koreaiak ellen, már nem érhetjük be.

Hosszú ideje már mindig csak számolgatunk és bízunk a szerencsében a nagy tornákon, de a válogatottnak nem a szerencsében kell bíznia, hanem mindent megtennie azért, hogy másoknak kelljen kalkulálniuk. Azonban mi is tudjuk, hogy van még lehetőség a negyeddöntőbe jutásra, de ez már nem csak a mi kezünkben van. Most a következő mérkőzéssel kell foglalkoznunkmondta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a csütörtöki sajtófélórán, majd kitért a kongói csapatra is. – Fizikailag erős együttes, amely védekezésben keményen oldja meg az egy egy elleni párharcokat. Ha elkezdünk egyénieskedni, nehéz dolgunk lesz a rendezett védelmével szemben.”

Megtudtuk a kapitánytól, az ő döntése volt, hogy az első perceket látva már nem küldi vissza a combsérüléssel küzdő Klujber Katrint, aki, ha rajta múlt volna, valószínűleg a testi épsége kockáztatását is vállalta volna a csapat érdekében. Az FTC jobbátlövője ezért kihagyja a Kongó elleni meccset.

Még cipeljük magunkban a dánoktól elszenvedett vereséget, de a következő meccsig valahogy túl kell lépnünk rajta – jelentette ki Planéta Szimonetta, a magyar válogatott jobbátlövője. – Nagyon jól kezdtünk, utána volt egy hirtelen rövidzárlat, és kártyavárként omlott össze minden. Megvan a taktikánk a beállók levédekezésére, de elég jó játékosokkal kerültünk szembe, akik nem mindig úgy viselkednek, ahogy várjuk. Tudjuk, hogy nekünk két meccset nyerni kell, most az a legfontosabb, hogy az önbizalmunk és a magabiztosságunk visszajöjjön. Mindig saját erőből szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, de ha úgy alakul a többi eredmény, biztos többet fogunk a továbbjutási esélyekről beszélni.”

Női válogatottunk története során az ötödik mérkőzését vívja a legutóbbi Afrika-bajnokságon a negyedik helyen végző Kongóval. A két együttes az 1980-as olimpián, illetve az 1999-es, 2001-es és a 2007-es világbajnokságon találkozott egymással. A kongói csapat első győztes vb-meccsét a 2007-es franciaországi tornán könyvelhette el Japán ellen a csoportkörben.

Az idei vb-n Dél-Koreától 14, Dániától 15 góllal kapott ki, az utolsó csoportkörben viszont a 11-szer eredményes, Franciaországban légióskodó jobbszélső és csapatkapitány Diane Yimga vezérletével 11 gólos különbséggel kiütötte Tunéziát, így folytathatta a középdöntőben, amelyben szerdán 29–18-ra maradt alul a németekkel szemben. Yimga mellett egyébként még heten szerepelnek francia klubcsapatban, a többi kerettag otthon kézilabdázik.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ, A PÉNTEKI PROGRAM
III.-CSOPORT (Granollers)
15.30: Dél-Korea–Németország (Tv: M4 Sport)
18.00: Magyarország–Kongó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Csehország–Dánia

ELLENFÉLNÉZŐ: KONGÓ
Olimpia: 
6. (1980) – 1 részvétel
Vb: 
12. (1982), 17. (2007), 20. (2009) 22. (1999, 2001) – 6 részvétel
Afrika-bajnokság:
1. (1979, 1981, 1983, 1985), 2. (1976, 1992, 1998, 2000), 3. (1987, 1989, 1991, 2006, 2008) – 23 részvétel
Magyar mérleg ellene: 
4 mérkőzés, 4 győzelem, 146–62-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2007. december 3., Nimes, vb-csoportkör. Magyarország–Kongó 33–20 (18–9)
Legjobb magyar dobók: Görbicz, Tóth T. 8-8, Kovacsicz 5, Vérten, Mehlmann 3-3

A III. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 3 3 98–60 +38 6
2. Németország 3 3 85–63 +22 6
3. Dél-Korea 3 2 1 92–84 +8 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 75–84 –9 2
5. Csehország 3 3 76–95 –19 0
6. Kongó 3 3 59–99 –40 0

TOVÁBBI PROGRAM
IV.-CSOPORT (Torrevieja)
15.30: Argentína–Brazília
18.00: Japán–Ausztria
20.30:
Horvátország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS AZ ELNÖK KUPÁÉRT (Llíria), 2. FORDULÓ

15.00: Szlovákia–Paraguay
Tunézia–Kína 10–0 – megállapított eredmény

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik