Kézilabda: visszavonul a kétszeres olimpiai bajnok edzőlegenda

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.10.05. 09:51
null
Pytlick óriási sikereket ért el a dán női kézilabda-válogatottal (Fotó: AFP)
A 2021–2022-es évad végén visszavonul Jan Pytlick, a dán női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként többek között két olimpiai bajnoki címet szerző szakember – írja jelenlegi klubja, a SönderjyskE közleménye. 


Az 54 éves Pytlick 31 éve edzősködik, 2020-ban vette át a dán férfi kézilabda-bajnokságban szereplő SönderjyskE irányítását, azt megelőzően 22 évig női együtteseknél dolgozott.

Pytlick szerződése eredetileg 2023-ig szólt a klubbal, de személyes okok miatt döntött a visszavonulás mellett.

„A vezetőedzői munka egyszerre fantasztikus, de ugyanakkor megterhelő is. Több mint harmincegy év után, amit a kézilabda töltött ki az életemben, arra a következtetésre jutottam, hogy változtatni akarok. Ezt a döntést erősíti az is, hogy az elmúlt időszakban elvesztettem az édesanyamát, édesapám pedig legyengült. A gyermekeim elköltöztek itthonról, és összességében fontosabbá vált számomra, hogy még jobban összpontosítsak a családomra” – mondta el Pytlick a klub honlapján.

Hozzátette, a jövőben úgy szeretne dolgozni, hogy az szorosan összekapcsolható legyen a családi élettel. Nem feltétlenül szakadna el teljesen a kézilabdától, nyitott olyan munka iránt, amelybe hasznosíthatja a sportmenedzsmentben szerzett tapasztalatait.

Pytlick a dán női válogatottal 2000-ben és 2004-ben is olimpiai aranyat nyert – előbbiben a magyar válogatott ellen győzött a döntőben. Mint ismert, Magyarország a döntő 46. percében 23–17-re vezetett Dánia ellen, ekkor Pytlick időt kért, ezt követően pedig 14–4-re nyerte meg a záró negyedórát a a csapata, amely végül 31–27-re győzte le Mocsai Lajos együttesét.

Az ötkarikás sikerek mellett 2002-ben Eb-t nyert, 1998-ban és 2004-ben ezüstérmes lett a kontinenstornán, míg a 2013-as szerbiai vb-n bronzéremig vezette Dániát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik