Több hiba, hosszabb, mégis rövidebb kispad - az idei Győr hiányosságai

Vágólapra másolva!
2014.03.03. 17:20
null
A győri játékosok a legnagyobb bajban is képesek rátenni egy lapáttal (Fotók: Mirkó István)
Összetett kérdés, hol is tart ez a mostani Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata. Alant számba veszünk néhány különbséget a tavalyi Bajnokok Ligája-győztes társasághoz képest, ugyanakkor az is tény, a final four-részvétel megvan, vagyis eddig a terv szerint halada Győr, és továbbra sem tudnánk egyetlen csapatot sem mondani Európában, amely jobb játékosokból állna, jobban bírná erővel vagy akarattal a mérkőzések hajráját – csak valahogy kevésbé meggyőző, nem annyira ellenállhatatlan, mint az előző szezon legtöbb meccsén.

Persze azokat az ihletett pillanatokat nem lehet visszahozni, az első BL-trófeáért folytatott évtizedes küzdelem motiváló erejét és az Ambros Martín jelentette újdonság varázsát éppúgy nem lehet mesterségesen reprodukálni, mint egy friss szerelem első heteinek lángolását.

De attól még a házasság lehet csodálatos, legfeljebb más minőségben, egy másik koordinátarendszerben – és ugyanígy lehet továbbra is klasszis, BL-aranyra esélyes csapat a Győr, elvégre masszívan védekezik, a fél tucat világklasszisából valamelyik azért mindig odateszi magát, jól bírja a legkiélezettebb szituációkat, sőt képes a legnagyobb bajban rátenni egy lapáttal. Ezzel pedig láthatóan továbbra is meccseket lehet nyerni, és ez mindenképp biztató és örömteli.

Mégis vannak bizonyos tényezők, a játék egyes elemei, amelyek megváltoztak az egy évvel korábbi nagy menetelés óta. Ha összehasonlítjuk a tavalyi BL-középdöntő első négy meccsének remeklését a mostani ETO-szerepléssel, felfedezhetőek bizonyos változások. Az alábbiakban ezeket tekintjük át.

1. Sok a hiba, ráadásul valami mindig hiányzik

Míg a tavalyi kiírásban a Győrnek az elődöntőig nem volt rossz meccse, most az első négy középdöntős mérkőzése alatt csak a larviki győzelem során játszott jól, és ez okoz némi hiányérzetet. Az első körben, a Podgorica elleni hazai találkozón a sok technikai hiba mellett az átlövőjáték volt katasztrofális, a Ljubljana elleni győri meccsen a ziccerek maradtak ki és sok volt a technikai hiba, a szlovéniai összecsapáson pedig technikai hibából adódott rengeteg, kiemelkedő egyéni teljesítményből már kevesebb.

2. Hosszabb a kispad, mégis rövidebb

A tavalyi ETO nagy erőssége volt, hogy a keret minden tagja hasznosnak érezhette magát, mindenkinek megvolt a maga szerepe és a maga sikerélményei, amelyekből építkezhetett. Akkor – miután Hornyák Ágnes anyai örömök előtt állt – tizenötös kerettel dolgozott a Győr, és azóta csak Andrea Lekicset és Jovanka Radicsevicset cserélték ki Katarina Bulatovicsra és Bognár-Bódi Bernadettre, Hornyák visszatért, azaz elvileg még nagyobb is a variációs lehetőség, ám Szepesi Ivett a téli BL-rajt előtt megsérült, így Korsós Dorina, Kovacsics Anikó és Görbicz Anita vetésforgóban játszik balszélsőt, ami meg a belső posztokat illeti, szombaton Ljubljanában egy élesnél is élesebb meccsen Hornyák Ágnes és Dóra, valamint Soós Viktória összesen töltött öt percet a pályán (a fiatalabbik Hornyák révén), és mostanában az általános BL-helyzet is hasonló. Beállóban Sirián Szederke lassan már csak akkor veszi le a mackófelsőjét a kispadon, ha melege van, Herr Orsolyának a kapuban egy-egy hetes jut, Raphaëlle Tervel meg csak védekezik – vagyis a jobb szélt leszámítva mindenütt nyílik az olló az egyes posztok első és második számú játékosa között, ami még visszaüthet.

3. Több a kapott gól

A 2012–2013-as BL-kiírás középdöntőjének első négy mérkőzésén 19.25 volt az ETO kapottgól-átlaga, most 23. Ennek részben az az oka, hogy Katrine Lunde akkor kegyelmi állapotban védett, most meg csak szimplán kiválóan, vagyis sorozatos bravúrjai kevésbé fedik el az esetleges védekezési hiányosságokat – és most nem is harap úgy a védelem. Kevesebb a fault, a kilépés, a kisegítés, a sánc, legalábbis a mérkőzések egyes szakaszaiban, és mivel a lőtt gólok átlaga egy éve 26.5 volt, most pedig 25.75 – vagyis szinte ugyanannyi –, természetes, hogy szorosabb mérkőzéseket játszik az ETO. De legalább így sem veszíti el őket.

Az Ambros Martín hozta újdonság varázsát 
nem lehet mesterségesen reprodukálni
Az Ambros Martín hozta újdonság varázsát nem lehet mesterségesen reprodukálni

4. Az ellenfelek többet rontanak

Ahhoz, hogy a meglévő nehézségeken minden meccsen nagy hajrával túllendülhessen a Győr, nagy szüksége van az ellenfelekre. Pontosabban arra, hogy sikeresen lábon lőjék magukat, amikor kicsit összeszedettebb kézilabdával el is kaphatnák a küszködő ETO-t. Egy éve az első négy középdöntős meccset úgy nyerte meg a magyar csapat, hogy mindegyiken több technikai hibát követett el, mint ellenfelei (összesen 62-t a 49 ellenében), de idén fordított a helyzet: a Podgorica öttel, a Larvik hárommal, a Krim két meccsen összesen tízzel több labdát adott a győriek kezébe, mint fordítva. Még ha a labdaszerzésekért, a belemenésekért meg is kell dolgozni, ekkora különbség nem adódhatott volna, ha nincs szerencséje is az ETO-nak az ellenfelek rontásaival. Arra viszont nem hagyatkozhat a végtelenségig.

S hogy mi mindebből a tanulság? Először is az, hogy a Győr elég erős csapat ahhoz, hogy a fenti hiányosságokkal együtt is megállíthatatlanul meneteljen a címvédés felé. Másfelől pedig az ETO nemcsak együtt él ezekkel a nehézségekkel, hanem megtalálja a módját annak, hogy áthidalja őket. Ennél több meg nem kell a sikerhez.

A 2013–2014-ES BL-SZEZON ELSŐ NÉGY GYŐRI KÖZÉPDÖNTŐS MECCSE
GYŐR–Podgorica (montenegrói) 23–23
Larvik (norvég)–GYŐR 23–29
GYŐR–Ljubljana (szlovén) 27–24
Ljubljana–GYŐR 22–24

A 2012–2013-AS BL-SZEZON ELSŐ NÉGY GYŐRI KÖZÉPDÖNTŐS MECCSE
GYŐR–Podgorica 27–17
Randers HK (dán)–GYŐR 18–25
Larvik–GYŐR 18–24
GYŐR–Larvik 30–24

AZ ÁLLÁS
1. GYŐRI AUDI ETO KC 4 3 1 103–92 +11 7
2. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 4 2 2 94–74 +20 6
3. Krim Ljubljana (szlovén) 4 1 3 85–99 –14 2
4. Larvik (norvég) 4 1 3 77–94 –17 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik