Mocsai: A csapatépítést nem lehet siettetni

DONÁT TAMÁSDONÁT TAMÁS
Vágólapra másolva!
2011.10.15. 14:02
null
Ilyés Ferencék Madridban is húzós meccsre számíthatnak (fotó: Korponai Tamás)
Címkék
A szombati madridi Bajnokok Ligája-csoportrangadóra készülő MKB Veszprém KC szakvezetője, Mocsai Lajos az ország legsikeresebb kézilabdaedzője. A „tanár urat” a csapat gondjairól és formájáról, valamint személyi kérdésekről és a BL-terveiről kérdezte a Nemzeti Sport.

 

– Egyenesbe kormányozta már a csapatát?
– Nem hinném, hogy magyarázkodnom kellene. Nincs miért.

– Pedig az együttesét szeretőknek és az ellendrukkereknek egyformán tátva maradt a szája a kielcei, majd a dán Silkeborg elleni Bajnokok Ligája-mérkőzések láttán.
– Semmi különleges nem történt. Azaz csak annyi, hogy amit ígértem a felkészülés első napján, annak egy része már Lengyelországban megvalósult, s egy picivel több a dánok ellen.

SKALICZKI: NYERNÜNK KELL!
A D-csoportban a Pick-Szeged az Ademar Leónt fogadja, és ha Skaliczki László csapata meg akarja őrizni az esélyét a továbbjutásra, akkor le kell győznie a spanyol csapatot. Így látja ezt a csongrádiak vezetőedzője is.
„Sérülések ide vagy oda, a továbbjutáshoz, vagyis a négybe kerüléshez elengedhetetlen pontokból kettőt szeretnénk begyűjteni a León ellen. Ehhez kifogástalan kapusteljesítmény és a spanyol lerohanásokat is megállító stabil védekezés kell. Főleg a gyors szélsőikre kell figyelnünk” – mondta a szakember a mérkőzés előtt.

– A nyári felkészülési tornákon ennek nem sok jele volt.
– Mert nem is lehetett. Ugyanis a felkészülési mérkőzéseknek már a nevükben is benne van a céljuk. Ezt én minden évben elmondom, mégsem akarják néhányan elfogadni, megérteni. Akadnak ugyanis feladatok, amelyeknek megoldása nem siettethető.

– Nézzük sorjában.
– A különböző elfoglaltságok miatt csapatom jó néhány tagjának nem sikerült a teljes regeneráció, ezért volt, aki nem tudta kipihenni magát a nyáron a három hét alatt. Marko Vujin például bokasérüléssel tért vissza. Ezért csapatorvosunkkal, Sydó Tiborral konzultálva, a szükséges erőállapot-kontrollt elvégezve arra az elhatározásra jutottunk, hogy az előre eltervezett erőfejlesztő gyakorlatok idejét meghosszabbítjuk. Emiatt a megfelelő sportforma kialakulásának határideje is kitolódott. Ezért történhetett meg, hogy egy-két rangos nemzetközi gyakorló mérkőzésen elvertek bennünket. De ez megtörtént a Montpellier-vel is. Elsősorban azok a csapatok játszottak ellenünk már megfelelő felkészültséggel, amelyek európai kupaselejtezőre, kvalifikációs összecsapásokra, vagy hazájuk szuperkupa-találkozóira készültek.

– Vagyis előrébb tartottak.
– Azt se felejtsük el, hogy ez az időszak alkalmas arra, hogy az új játékosok beépüljenek a csapatba, összeszokjanak egymással, s kialakuljanak a páros kapcsolatok. Egyáltalán, hogy kiderüljön: ki kivel a legjobb, melyik a legeredményesebb összetétel, amellyel a taktikai repertoár is bővíthető, s az eredményesen is alkalmazható. A szélsőkkel, beállókkal ez viszonylag gyorsabban megy. A kapusokkal, az átlövőkkel, a védelemmel ez gyötrelmesebb feladat. Mindent összevetve a mi együttesünk a felkészülési időszakban munkaigényesebb társaság, mint a többiek.

– Nehéz kérdés az irányítóké?
– A nyár végén már egyértelmű volt, hogy az egyébként rendkívül tehetséges, de két keresztszalagműtéten áteső horvát Vedran Hudj további fél évig aligha tud nekünk segíteni a BL-ben. Ezért irányító-átlövő poszton keresni kellett Császár Gábor párját. Ez szintén türelmet, megértést igénylő feladat.

– Megoldották?
– Ezek olyan problémák és kérdések, amelyekre csak a rangos tornákon kereshettük a választ. Azzal ugye pedig semmi újat nem mondok, hogy elsősorban azok a gárdák esélyesebbek a BL négyes döntőjébe kerülésre, amelyeknél hosszú évek óta minimális a változás a keretben.

– Voltak viták, ellentétek, klikkesedések ebben az időszakban?
– Ha negatív értelemben kérdezi, akkor semmi esetre sem, de az a legtermészetesebb, hogy ilyenkor az egyének érdekérvényesítő szerepe is előtérbe kerül a csapatnál. Dejan Perics távozása után új csapatkapitányunk van, Iváncsik Gergő. Mindenki bizonyítani akarta, hogy ő jobb a másiknál, s ehhez a játékosok keresték egymás között is a támogatást. Persze a vezérszemélyiségek megtalálása is ennek a cseppet sem könnyű időszaknak a feladata volt.

– Mindenki megtalálta a helyét?
– Mire ez az időszak lezárult, a kérdések letisztultak a fejekben. Igen, mindenki megtalálta a helyét, beállt a sorba, s megkezdődött a formába hozás. Látható, hogy már gyorsult, frissült a csapat játéka, összeállt a védekezés és a támadás. Kezdtünk ismét igazi csapatként kézilabdázni.

– A felsorolt helyzeteknek a kezelése az edzők szakmai és pedagógiai feladata.
– Csak emlékeztetőül, azt ígértem, hogy a Csurgó elleni mérkőzésen már érzékelhető lesz, hol tartunk. Lengyelországban és egy hete Veszprémben a Silkeborg ellen pedig már a BL-ben is mérhető volt az elvégzett munka értéke. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden tökéletes. Jelenleg nyolcvan százaléknál tartunk.

– Szombaton a BL-döntős Atlético Madrid otthonában lépnek pályára.
– Ez az összecsapás újabb jelzésértékű találkozó lehet. Ha megenged egy személyes megjegyzést, miután a fentieket nem utólag értékelem, hanem már előre jeleztem, őszintén mondom, az utóbbi hetekben nem nagyon értettem a bennünket érő méltánytalan kritikákat.

FÉRFI KÉZILABDA BL
B-CSOPORT
Atlético Madrid–MKB Veszprém 20.15 (tv: Digi Sport)
D-CSOPORT
Pick-Szeged–Ademar León 16.15 (tv: Digi Sport)
A csoportok állását itt tekintheti meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik