Karabatic: Nehéz lesz felülmúlni Magyarországot

Vágólapra másolva!
2011.01.22. 15:30
null
Nikola Karabatic semlegesítésére általában nem elég egy ember (Fotó: Reuters)
Ma kezdődnek meg a középdöntő küzdelmei a svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon. A csoportkörből a magyarok a norvégok legyőzése révén két pontot vittek magukkal, és első ellenfelük az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Franciaország lesz este 20.45-től.

A sportág három nagyhatalma, az előző három világbajnok lesz szombattól a mieink ellenfele a középdöntőben. Elsőként szombat este 20.45-től a címvédőkkel, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciákkal mérkőzünk meg, akiknek a többsége BL-élcsapatban edződik, s várhatóan újabb éremig jutnak Claude Onesta – minden idők egyik legeredményesebb szövetségi kapitánya – irányításával.

A sztárgárda két kapusa, Thierry Omeyer és Daouda Karaboué eddig negyven százalék fölötti hatékonysággal védett, a gólszerzésben pedig Guillaume Joli és Jérome Fernandez jeleskedett (a legjobbak felsorolásánál igazából a csapatnévsort kellene leírni). Az első számú vezér azonban egyértelműen a jobbkezes irányító-átlövő Nikola Karabatic, akit 2007-ben a világ legjobb játékosának is megválasztottak.

„Pénteken csak délután érkeztünk meg Jönköpingbe, és edzés helyett csupán átmozgattuk az utazástól elgémberedett tagjainkat – mondta a 196 centi magas zseni. – A szünnap ezúttal nem is igazi pihenőnap, mert az utazás, a be- és kicsomagolás, az új szállás belakása nagyon is fárasztó. Ugyanakkor én már nem bánom, hogy elköltöztünk, mert eddig ingáztunk, a meccseinket Kristianstadban és Lundban játszottuk."

„A németekkel nem is annyira, de a spanyolokkal rettenetesen megszenvedtünk, és csak a mi hibáink miatt szereztek pontot csütörtökön. Pedig a kezünkben volt az a mérkőzés – folytatta Karabatic. –  A középdöntőről? Az elődöntőbe, majd a fináléba jutás a célunk, s ehhez mindenkit meg kell vernünk. Norvégiától nem tartunk annyira, de Izlandot és Magyarországot nehezebb lesz felülmúlni."

A magyar csapatban még nem játszik Pérez Carlos, aki ugyan kiutazott már az együtteshez Svédországba, azonban a válogatott vezetősége egyelőre nem nevezte be.

MIKLER: SENKITŐL SEM FÉLÜNK, FELVESSZÜK A KESZTYŰT!
Nagy Kornél: –  Jót tesz, hogy végre kimozdultunk a kisvárosias Linköpingből, és nyüzsgőbb nagyvárosba, Jönköpingbe költöztünk. Itt új, friss élmények érnek bennünket. Az lesz a legfontosabb a középdöntőben, hogy ne csupán elszántan essünk neki a franciáknak, a németeknek és a spanyoloknak, hanem az úgynevezett teljesítőképes tudásunk is előjöjjön. Nagyon magasan van a mérce, de nekifutunk. Ha a csoportmérkőzéseken mutatott jobb formánkat sikerül megőriznünk, képesek lehetünk meglepő, a papírformát felborító eredményekre.
Ilyés Ferenc: – Nagyon fontos, hogy sikerélménnyel zártuk a csoportküzdelmeket, hiszen a táblázatra nézve azt látjuk, hogy ötből négy mérkőzésünket megnyertük. Ez jó jel, de még lényegesebb, hogy két ponttal érkeztünk Jönköpingbe, ahol mindenképpen továbbiakat szeretnénk gyűjteni. Borzalmasan erős a mezőny, az éremesélyesek számát többen meg sem merik tippelni, hiszen a dobogós helyekért fantasztikus versengés lesz.
Mikler Roland: – Nem ijedünk meg, felvesszük a kesztyűt! A középdöntős helyezéseket nem lehet megjósolni, hiszen a keresztbeverések minden spekulációt felboríthatnak. Amit tudunk, hogy szombaton a világbajnokkal mérkőzünk, és bár nem mi vagyunk az esélyesek, a legtöbbet kell kihoznunk magunkból. Akárcsak a további két, szintén „véres” csatát ígérő meccsen.

A középdöntőben valamennyi csapat elsődleges célja legalább a hét közé kerülni, mert ezzel szerezhető jog a jövő áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán való szereplésre (pontosabban a 2–7. hellyel, mert a világbajnok automatikusan ott lesz Londonban). Létezik azonban olyan variáció, mely szerint a vb-ről a nyolcadik is bekerülhet a selejtező mezőnyébe.

Ez akkor fordulhat elő, ha valamelyik későbbi kontinensbajnok – vagyis így eleve londoni részvételt szerző csapat – a vb-n a 2–7. helyek egyikén köt ki (például a 2012-es Európa-bajnok ebből a hat gárdából kerül ki). Ha így alakul, a szabályok szerint a világbajnokság nyolcadikja is játszhat olimpiai selejtezőt. 

Argentína további remeklése esetén pedig akár még a vb 9. helyezettje is reménykedhet!

Mocsai Lajos várakozásairól a középdöntővel kapcsolatban itt olvashatnak!

A KÖZÉPDÖNTŐ MAI PROGRAMJA
I. CSOPORT
16.15: Spanyolország–Norvégia
18.30: Németország–Izland (Tv: Sport1)
20.45: Franciaország–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1)
 
II. CSOPORT
18.15: Szerbia–Svédország
18.45: Horvátország–Argentína
20.15: Dánia–Lengyelország

A KÖZÉPDÖNTŐ TABELLÁI
I. CSOPORT
1. Izland 2 2 61–48 4
2. Franciaország 2 1 1 58–51 3
3. Spanyolország 2 1 1 54–52 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 52–55 2
5. Németország 2 2 47–56 0
6. Norvégia 2 2 45–55 0
             
II. CSOPORT
1. Dánia 2 2 69–56 4
2. Argentína 2 1 1 50–46 2
3. Svédország 2 1 1 46–48 2
4. Lengyelország 2 1 1 45–47 2
5. Horvátország 2 1 1 53–58 1
6. Szerbia 2 1 1 51–59 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik