Harmadjára sikerült a bravúr: története során először döntős a Győri ETO!

Vágólapra másolva!
2009.04.19. 17:49
A Győri Audi ETO KC 29–21-re legyőzte az osztrák Hypo NÖ-t a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, és mivel az első mérkőzésen csak egygólos vereséget szenvedett, 54–47-es összesítéssel bejutott a sorozat döntőjébe. Az ETO sorozatban harmadszor jutott el a legjobb négy közé, de az első két alkalommal ellentétben ezúttal nem az elődöntő jelenti számára a végállomást: irány a dán Viborg elleni finálé!
A Hypo nem tudta feltartóztatni a győri lányokat
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
A Hypo nem tudta feltartóztatni a győri lányokat
A Hypo nem tudta feltartóztatni a győri lányokat
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
A Hypo nem tudta feltartóztatni a győri lányokat

Sorozatban harmadszor jutott el a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Győri Audi ETO KC. Európa legjobb négy csapata közé bekerülni hatalmas dicsőség, de az első két szereplés után mégis keserű maradt a lányok szája íze: ugyanis 2007-ben és 2008-ban is az elődöntő jelentette a végállomást a zöld-fehérek számára.

2009-ben azonban nagyon közel került a finálé, mivel az osztrák sztárgárda, a Hypo Niederösterreich otthonában megrendezett első mérkőzésen csak egygólos vereséget (25–26) szenvedett az ETO, így a szurkolók joggal reménykedhettek abban, hogy hazai pályán ezúttal sikerül véghezvinni a történelmi tettet – bejutni a Bajnokok Ligája fináléjába.

A találkozó első támadását a vendégek vezethették, és Kim Csa Jun góljával meg is szerezték az előnyt. A Győr nagyon agresszíven védekezett, aminek köszönhetően előbb a kapott gólok maradtak el, majd Tomori Zsuzsannát állították ki kétszer is a játékvezetők túlzott keménységért.

Az emberhátrányos időszakok alatt az osztrák csapat ismét megszerezte a vezetést, ám azután, hogy másodszor is kiegészültek a győriek, 6–7-es hátrányukból három perc alatt 9–7-es előnyt építettek fel.

A 20. percig kellett várni az első vendégkiállításra (a szintén nagyon keményen védekező Hypo játékosai talán már korábban is rászolgáltak volna erre a szankcióra...), ám az osztrákok emberhátrányos időszakában egyedül Kirsner Erika tudott a kapuba találni, amivel a látogatók egy gólra felzárkóztak (9–8).

A félidő utolsó tíz percében is fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a 30. percre maradt még slusszpoén: egy szépen kijátszott emberelőnyös figura végén Hornyák Ágnes – a találkozó során először – háromgólosra növelte a Győr előnyét (12–9).

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: hazai góllal, Görbicz Anita volt eredményes. Sőt Pálinger Katalin bravúrjainak és az osztrákok góliszonyának köszönhetően (a 25. és a 35. perc között nem találtak kapuba) ötgólos is volt már az ETO előnye, de ekkor érkezett Kim Csa Jun, és 14–10-re módosította az állást.

Szerencsére ez a találat nem zökkentette ki a zöld-fehéreket, ugyanis állandósult a négy-ötgólos különbség a két csapat között. A 46. percben kissé elsápadtak a győriekért szorítók, mivel Simona Spiridont jogtalanul kiállították a bírók, akik bedőltek Gorica Acimovic színpadra illő alakításának.

A piros lap azonban még tovább növelte az ETO harci szellemét. Herr Anita gyors egymásutánban két hetest is értékesített, így hét góllal, 21–14-re vezettek a hazaiak! Ekkor már érezni lehetett, amit egyelőre senki sem mert kimondani, hiszen még több mint tíz perc hátra volt a mérkőzésből…

Végül ez a tíz perc is lepergett úgy, hogy a továbbjutás már pillanatokig sem forgott veszélyben – csak az volt a kérdés, mi lesz a számszerű végeredmény. Hamarosan erre is választ kaptunk: a Győri Audi ETO KC a játék minden elemében felülmúlta riválisát, és szenzációs produkciót bemutatva 29–21-re legyőzte a Hypo NÖ-t!

Harmadjára sikerült tehát a bravúr a győri lányoknak, akik a klub története során először bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a román Valceát búcsúztató dán Viborg vár Konkoly Csaba tanítványaira.

NŐI KÉZILABDA BL

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
GYŐRI AUDI ETO KC–HYPO NÖ (osztrák) 29–21 (12–9)
Győr, 2500 néző
Vezette: B. Methe, R. Methe (németek)
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 8. p.: 3–5. 13. p.: 5–5. 20. p.: 9–7. 28. p.: 11–9. 34. p.: 14–9. 43. p.: 17–12. 49. p.: 21–14. 545. p.: 24–16.
Kiállítások: 12 (Spiridon piros lap), ill. 10 perc (Leránt, piros lap)
Hétméteresek: 9/7, ill. 9/5
GYŐR: PÁLINGER – MRAVIKOVÁ 3, HORNYÁK 2, Görbicz 13 (5), Spiridon 1, Tomori, VÉRTEN 2. Csere: Herr O. (kapus), Rotis-Nagy, Deáki, HERR A. 5 (2), KOVACSICS A. 3, Edző: Konkoly Csaba
HYPO: Englert – Nascimento 3, Acimovic 3 (2), Oh Szeong, KIM CSA JUN 3, TÓTH T. 5 (1), Kirsner 1. Csere: Blazek (kapus), Piedade 2, Léránt, Cavaleiro, Mjong 3 (2), Borges 1, Edző: Németh András
Továbbjutott: a Győri Audi ETO 54–47-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik