Cupic a Bundesliga felé veszi az irányt: akár a Kiel is végállomás lehet

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2009.04.11. 19:57
Címkék
Ivan Cupic, a horvát kézilabda-válogatott és a szlovén Gorenje Velenje erőssége könnyen lehet, hogy hamarosan klubot vált, ugyanis több csapat is érdeklődik a vb-n ezüstérmet nyerő játékos iránt. A játékos egy horvát lapnak adott nyilatkozatában elmondta, legszívesebben egy Bundesliga-csapatba igazolna.
Ivan Cupic napjaink egyik legkeresettebb játékosa
Fotó: Imago
Ivan Cupic napjaink egyik legkeresettebb játékosa
Ivan Cupic napjaink egyik legkeresettebb játékosa
Fotó: Imago
Ivan Cupic napjaink egyik legkeresettebb játékosa

Ivan Cupic életéről és pályafutásáról hollywoodi filmet is lehetne forgatni. A 22 éves horvát szélső tavaly hihetetlen balszerencse áldozata lett, amputált ujja miatt nem vehetett részt az olimpiai játékokon, sőt az is felmerült, hogy be kell fejezni sportkarrierjét. A szlovén Gorenjében – amely az ominózus eset előtt szerződtette le Cupicot, kivásárolva a szerződéséből – a nagy erősítésként leigazolt Cupictól senki sem várta, hogy a klub hasznára legyen. A játékos azonban szeptember végén már pályára lépett, és hétről hétre egyre több játéklehetőséget kapott a honfitársától, Ivica Udovicic vezetőedzőtől.

Októberben már egyértelműen a klub, novemberben pedig az egész szlovén bajnokság legjobb kézilabdázójának számított. Decemberben Lino Cervar horvát szövetségi kapitány meghívta a válogatott keretbe, és főszerepet játszott a világbajnoki csapatban is. A vb-n ezüstérmet nyerő Cupicot a legjobb jobbszélsőjének választották meg (két évvel ezelőtt még az ifjúsági vb-ken, Eb-ken járt neki rendszeresen neki ez a poszt az all-star csapatokban). Ezt követően pedig már a világ legjobb csapataitól érkeztek az ajánlatok.

A szombaton kezdődő rájátszás előtt, 20 forduló után Cupic 133 góllal vezette a szlovén bajnokság góllövő listáját (pedig az első pár fordulóban nem is játszott). A rájátszás első fordulójában a Trimo elleni 35–25 arányú győzelemhez csak négy góllal járult hozzá, mert az EHF-kupa-negyeddöntő visszavágójára készült. A Bjerringbro-Silkeborg otthonában a Gorenje 25–24 arányú győzelmet aratott, Ivan Cupic 11 góllal a mérkőzés hőse lett. A Gorenje a hazai egygólos előnyt nemcsak, hogy megvédte, hanem meg is duplázta. A szlovén bajnokság jelenlegi éllovasát a hazai bajnokságban csupán kétszer verték meg, az EHF-kupában viszont csak egy pontot veszítettek, méghozzá Debrecenben.

Ivan Cupic januárban a CO Zagreb kívánságlistáján szerepelt, de Mirza Dzomba és Zlatko Horvat még érvényes szerződésekkel rendelkeznek, őket kellene a horvát bajnoknak eladni ahhoz, hogy Cupic érkezzen. Cupic ára nem ismert, ám az biztos, a Gorenje csak akkor hajlandó eladni a játékost, ha sokat kereshet rajta.

„Életemben még soha nem nyertem semmit klubszinten, ám az idén nagy esélyem van arra, hogy vagy a szlovén bajnokságot, vagy az EHF kupát megszerezzem. Ez lenne az első trófeám” – mondta a zágrábi Sportske novostinak a szélső.

A zágrábi lap leginkább az után érdekelődött, hol folytatja Cupic a pályafutását. „Még nem gondolkodok ennyire előre. Igazából nem is érdekel, mert még két évig érvényes szerződésem van a Gorenjeval, és bárki is akar leszerződtetni, a klubommal kell, hogy tárgyaljon.”

„A menedzseremtől tudom, hogy német és spanyol klubok érdeklődnek irántam, de nem szeretnék Spanyolországba visszamenni, mert ott játszottam és nem szerettem az üres lelátók előtt kézilabdázni. Sokkal szívesebben mennék Németországba, hiszen a Bundesligában minden mérkőzésen teltház előtt játszanak a csapatok. Az ajánlatokkal kapcsolatosan teljesen szabad kezeket adtam a menedzseremnek Szasa Braticsnak, ő tárgyal a leendő munkáltatóimmal.

„Ami a CO Zagrebet illeti, a sajtóból értesültem a klub érdeklődéséről, de velem senki nem tárgyalt. Őszintén szólva, nem tudom, miért szerződtetnének le engem, ha Horvat és Dzomba is a klub rendelkezésére állnak. Ha igaz, hogy a THW Kiel, a Rhein-Neckar Löwen és a CO Zagreb közül választhatok, akkor nem nagyon hibázhatok, bármelyikre is voksolok végül” – mondta Cupic.

A Sportske novosti szerint az a klub, amely már az idén le akarja igazolni a horvát szélsőt, szép summát kell, hogy kifizessen. A lap Cupic jelenlegi értékét legalább 150 000 euróra becsüli, ám az SN a kivásárlási árat ennek a kétszeresére teszi.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik