Kiscsapat a nagyok között: bravúrra készül az Újbuda az elitben

Vágólapra másolva!
2009.04.03. 23:07
A hétvégi női Magyar Kupa négyes döntőjébe egyetlen budapesti csapatként a patinás Goldberger utóda, az alighanem nagy jövő előtt álló Újbuda jutott be. Az alig húsz éves átlagéletkorú, fiatal edző által irányított csapat számára mérföldkő, hogy szombaton tévés meccsen játszhat a világ egyik legerősebb klubjával, a Győrrel.
Már a négybe jutás is nagy szó, még egy győzelem KEK-szereplést érne: bravúrra készül az Újbuda
Fotó: uke.hu
Már a négybe jutás is nagy szó, még egy győzelem KEK-szereplést érne: bravúrra készül az Újbuda
Már a négybe jutás is nagy szó, még egy győzelem KEK-szereplést érne: bravúrra készül az Újbuda
Fotó: uke.hu
Már a négybe jutás is nagy szó, még egy győzelem KEK-szereplést érne: bravúrra készül az Újbuda

Itt még nem a győzelem a cél, hanem a becsületes helytállás, ha viszont a másnapi helyosztón sikerülne nyerni, várhatóan megnyílna az út a KEK-szereplés felé is. Egy NB I/B-s együttesnek – amely fölényesen vezeti a bajnokságot, s ősztől már szinte biztosan a legjobbak között szerepelhet ismét.

A szakosztály és a klub szebb otthont nem találhatott volna magának a 11. kerületben, mint a Kamaraerdőt, ahol az erdő szélén, a Balatoni út mentén található Sportmax 1-ben, egy uszoda, egy műfüves focipálya és sok-sok teniszpálya szomszédságában áll a csapatsportoknak helyszínt adó, 1200 nézőt befogadni képes csarnok. (Amely néha meg is telik, amikor például a Fradi vendégszerepel itt.)

Most üres a lelátó, miközben a hölgyek, Ökrös Csaba edző és Gábor Péter kapusedző vezetésével a kupa négyes döntőjére készülnek, Tömör-Tones Zsolt szakosztályvezetővel beszélgetünk.

Arról, hogy mivel jár az az Újbuda a vetélytársai előtt a második vonalban (annyival, hogy a győri négyes döntőbe vezető úton élvonalbeli együttest is le tudott győzni), az ügyvezető úgy véli:

„Heti hét edzés, heti egy spinning, ezeknek köszönhetően mi negyvenöt perc után is képesek vagyunk újítani. Kedden délelőttönként külön erőnléti edzés is van, csütörtökön délelőtt pedig egyéni foglalkozás a játékosokkal.”

Tömör-Tones Zsolt szerint az eredményekhez az is hozzájárul, hogy Ökrös Csaba nemcsak edző, hanem tanárember is, a korábban a Fradinál dolgozó Gábor Péter pedig külön foglalkozik a hálóőrökkel.

A kapus Janurik Kinga személyében junior-válogatott tagja is van az Újbudának, ő is ott lesz Győrben, bár várhatóan nem lép pályára. Kisebb sérülését kell kipihennie, mert a nyári magyarországi Eb-re készülő válogatottal Franciaországban lép fel hamarosan, a szakosztályvezető pedig úgy gondolja:

„Akit a válogatottba hívnak, az dobjon el mindent, és menjen. Az a csúcs.”
Az is a jövőt, a hosszú távú csapatépítést segíti, hogy két ifi, Bodó Dorottya és Horváth Ágnes is a felnőtt kerettel edz.

A kezdőcsapatban (a kapuban Székely Zsófia, illetve Pethő Renáta, továbbá: Burai Edina, Kosik Adél, Kuti Szandra, Hódosi Eszter, Trufán Noémi, Selenka Szilvia), több NB I-es szintű - és múltú, illetve jövőjű – kézilabdázó szerepel, a védőspecialista Forgács Judit is közéjük tartozik, a győri nevelésű Németh Neddával együtt (ő a Győrrel már ünnepelt kupagyőzelmet és bajnoki aranyat is). Egyéni adottságú a jobbszélen játszó Selenka Szilvia, aki balszélső is lehetne, hiszen mindkét kezével tud lőni – a balra viszont most nagyobb szükség van, ezért van a jobb sarokban.

Újbudán az utánpótlást a bajnoki ezüstérmes helyen álló ifjúsági csapat (Sellei Zoltán vezetésével), és a veretlenül a rájátszásba igyekvő serdülők biztosítják. Utóbbiak edzője az április 10-én 81-ik születésnapját ünneplő Nádori Pál, aki a régi nagy időkben hét bajnoki győzelemre, és BEK-döntőbe vezette a Spartacust.
Már első és másodikos általános iskolások is benne vannak a kézilabdacsapat látókörében és terveiben. A környékbeli iskolákkal együttműködés kezdődött: ahol vállalkoznak rá, az iskolai teremben szivacskézilabda-oktatás kezdődhet.

Az álom pedig: a sportág akadémiájának létrehozása, ahhoz hasonlóan, mint amilyen Alsóörsön már működik.

Megkerülhetetlen tényező, hogy a csapat eredményei és tervei mögött jó anyagi háttér áll. Tömör-Tones Zsolt elmondása alapján a polgármester Molnár Gyula és az ügyvezető alelnök Vladár László személyében két olyan sportfanatikust sikerült a csapat számára megnyerni, akik teljes támogatásukról biztosítják az együttest, és a szakosztályvezető bízik benne, hogy a közösen megálmodott célokat rövid határidőn belül sikerül is megvalósítani.

A női Magyar Kupa négyes döntő programja Győrben

Szombat
17 DVSC-Aquaticum–Kiskunhalas NKSE-Bravotel (Sport1)
19.30 Győri Audi ETO–Újbuda TC (Sport1)

Vasárnap
12.30 Bronzmeccs (Sport1)
15 Döntő (Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik