A gazdasági válság tovább szedi áldozatait – nagy bajban a Celje

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2009.03.07. 09:29
Címkék
A gazdasági válság a kézilabdát s ezen belül a tehetősebb klubokat sem kíméli. Németországban a férfi Bundesligában a Nordhorn és a TuSEM Essen hiába adott hónapokon át SOS-jeleket, a következő évadban másodosztályúak lesznek. A dán női bajnokságba sem ömlik annyi pénz, mint korábban (csak a 10 millió euróból gazdálkodó Viborg virágzik), s olyan hajdani sztárcsapatok táncolnak a szakadék szélén, mint a Slagelse. Macedóniában a Kometal Szkopje árulja legjobbjait, Romániában a Brasov vezetőinek kell sürgősen pénzt találniuk, hogy felszínen maradhasson a női együttes. Magyar példa is akad: az anyagilag szinte lenullázott Dunaferr NK-ban nem maradt felnőtt kézilabdázó, s szinte valamennyi közepes és úgynevezett kis csapat a létéért küzd. A legfrissebb szomorú hír Szlovéniából érkezett.
Koksarov távozása hatalmas veszteség lenne a Celjének
Fotó: Imago (archív)
Koksarov távozása hatalmas veszteség lenne a Celjének
Koksarov távozása hatalmas veszteség lenne a Celjének
Fotó: Imago (archív)
Koksarov távozása hatalmas veszteség lenne a Celjének

Már az elmúlt héten tudatta a szlovén Celje PL, Európa egyik legerősebb férfiklubjának vezetősége, hogy a csapat játékosainak java része távozhat az egyesülettől, aztán a legutóbbi bajnoki vereség után egyértelművé vált, hogy szinte valamennyi játékos státusa veszélyben forog.

A korábbi szakmai stáb által összerakott csapat már tavaly is csalódást okozott, mert a szurkolók szerint a befektetett pénzért sokkal jobb játékosokat lehetett volna vásárolni. Az idény elején Toni Tiselj vette át a csapat irányítását, és neki már nem volt lehetősége változtatni a kereten. Mivel a klub a következő évadra jelentősen csökkenti a költségvetését, a Celje PL játékosainak sorsa bizonytalan.

Hét játékossal tárgyalnak a vezetők az eddigi fizetéseik csökkentéséről. Szlovén források szerint 10 százaléktól 45 százalékig terjedne a csökkentés. Annyi bizonyos, hogy a két válogatott, Dragan Gajic és David Spiler az új idényben már nem lesz a sörgyári csapat játékosa.

A hivatalos kommünikében az egyesület kiemelte, hogy a költségvetés csökkentése miatt nemcsak a játékosok fizetései és állásai változnak, hanem a klub alkalmazottjait is érinti a spórolás.

David Spilernek és Dragan Gajicnak 2011 nyaráig volt érvényes a szerződése, de nem fogadták el a szerződésük módosítását. Velük közös megegyezéssel szerződést bontanak, s már a bajnokság végén szabadon igazolhatóak lesznek.

„Pályafutásom végéig a Celje játékosa akartam maradni, és itt akartam letelepedni. A klub vezetőségével azonban nem tudtunk megállapodni, így kénytelen vagyok távozni. Biztos nem voltak megelégedve a játékommal" – mondta a csalódott Gajic, aki nyolc évig játszotta Celjében. Szlovén források szerint dán, német és francia klubok érdeklődnek iránta, de nem akar elhamarkodottan dönteni.

Celjei információk szerint a távozását fontolgatja öt légiós: a horvát Renato Sulic (a Veszprém korábbi játékosa), a bosnyák Mirsad Terzic, a cseh Tomas Reznicek, valamint a két szerb, Nikola Kojics és Alem Toskics.

A klub illetékeseinek alighanem az orosz csapatkapitánnyal, Eduard Koksarovval lesz a legnehezebb megegyezniük a fizetéscsökkentésről. A szurkolók ragaszkodnak a gárda legjobbjához, de az már nem biztos, hogy ő is annyira kitart a csapat mellett, hogy kevesebb fizetésért is maradjon.

Új celjei játékos lehet a fehérorosz Serhij Harbok (RN Löwen) és két szlovén, Uros Zorman (Ciudad Real) és Ales Pajovic (Ciudad Real), akiknek a szerződtetése még csak terv, vagy inkább álom...

Állítólag az első számú kiszemelt, Harbok árát a mostani költségvetésből nem tudják fedezni. Ugyanakkor úgy látszik, a játékosok piaci értéke Európa-szerte csökkenni fog, így a szlovénok is abban bíznak, hogy a következő napokban-hetekben olcsóbban lehet játékosokat igazolni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik