A magyar csapat nagyszerű hajrával győzte le a franciákat

Vágólapra másolva!
2008.01.24. 18:52
A Norvégiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a középdöntő utolsó, harmadik fordulóját rendezik csütörtökön. A trondheimi II. csoportban a Skaliczki László szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott három góllal verte a címvédő francia együttest. A franciák a mérkőzés végeredményétől függetlenül már biztos csoportelsőként várhatták az összecsapást, teljesítményükre ez rá is nyomta a bélyegét. Ellenben a magyar csapat továbbra is versenyben van és reménykedik az olimpiai kvalifikációs hely megszerzésében. Bár játékunk ezen a találkozón is hullámzó volt, a mérkőzés nagyrészében vezettünk, de győzelmünkben óriási része van Fazekas Nándor bravúrjainak a magyar kapuban és az ellenállhatatlan játszó, kilenc gólt szerző Ilyés Ferencnek.
Eklemovics Nikola és a magyar csapat is mindent egy lapra tett fel, a terv bejött a takarékon játszó franciákkal szemben
Reuters
Eklemovics Nikola és a magyar csapat is mindent egy lapra tett fel, a terv bejött a takarékon játszó franciákkal szemben
Eklemovics Nikola és a magyar csapat is mindent egy lapra tett fel, a terv bejött a takarékon játszó franciákkal szemben
Reuters
Eklemovics Nikola és a magyar csapat is mindent egy lapra tett fel, a terv bejött a takarékon játszó franciákkal szemben

A magyar csapatban Fazekas kezdett a kapuban, míg elsőszámú beállónk, Gál Gyula kézsérülése miatt ezúttal nem kapott helyet a nevezett keretben. A franciáknál a világklasszis kapus, Omeyer nem lett nevezve, két helyettese egy-egy félidőt kapott.

A franciák egyébként is kímélőre vették a figurát, Karabatic a kispadon kezdett. De Narcisse is több pihenőt kapott a szokottnál. Ebből kellett volna kifőznie valami okosat és ügyeset az Izland ellen széteső magyar csapatnak.

Eklemovics Nikola tört be bátran kezdésnek, gólt érően, de a franciák gyorsan egyenlíteni tudtak. Folyamatosan tartottuk az előnyünket, de két gólnál többel nem tudtunk meglépni. Sőt, a 17. percben a franciák egyenlítettek (7-7).

A vezetést azonban nem tudták átvenni, mert Fazekas bravúrjaiból erőt merítve támadásban is eredményesek tudtunk lenni. Nem is akárhogyan. A magyar együttes 7-0-ra nyerte a következő etapot - Ilyés három, Zubai Szabolcs két találatot szerzett ebben az időszakban -, a franciák kilenc percig gólképtelennek bizonyultak (14-7).

Az első félidő hajrájában azonban már a fáradtság jelei is mutatkoznak a mieinken, hiszen ellenfelünk felzárkózott négygólos hátrányra a szünetre (15-11).

Három francia góllal indult a második felvonás, Törő Szabolcs négy és félpercnyi játék után szerezte az első találatunkat. Még éppen idejében, hogy felébredjünk.

A franciák azonban átvették a játék irányítását. Húzóembereik is többet vállaltak, több szerepet kaptak, főként jobbszélről és beállóból voltak eredményesek. Illetve kaptak büntetőt. A 42. percben aztán már a vezetést is átvették (20-19).

Holtpontra jutottunk, kérdés volt, fel tudunk-e pörögni még egyszer, vagy úgy maradunk, ahogy Izland ellen. Szerencsénkre aztán másként alakult a találkozó.

Gyorsan egyenlítettünk, majd visszavettük a vezetést, így megint a franciáknak kellett kapaszkodniuk. De ők nem maradtak adósaink, ott lihegtek a sarkunkban.

Az utolsó tíz perchez érve felcsillant egy halvány remény, hogy el tudunk húzni akár három góllal is, de kettőnél nagyobbra nem nőtt a különbség. A hajrá előtt aztán támadásban rendre elfogyott az erő és az ötlet, így a franciák kétgólos hátrányból tudták átvenni a vezetést (27-26).

Akkor viszont négy perc alatt mi válaszoltunk egy parádés 4-0-lal, erőn felül teljesítve a kapuban, védekezésben és támadásban, amely el is döntötte a találkozót.

A franciák játszottak egy jó kis hajtós meccset, vereségük után mosolyogva adtak pacsit a győztes magyar együttes tagjainak. Számukra ma az volt a legfontosabb, hogy kulcsembereik ne sérüljenek meg és kicsit testben, lélekben már most rápihenhessenek az elődöntőre. Céljukat elérték.

A feladatot teljesítette a magyar válogatott is. A győzelemhez elengedhetetlenül fontos volt a Fazekas-bravúrok sora és az, hogy a szerdai átjáróházzal szemben védelmünk a találkozó nagy részében ismét megoldotta a feladatát - csak a beállós semlegesítése jelentett nem kis gondot -, míg támadásban nem volt félsz, bátrán lőttünk.

A két Iváncsik-fivér három-három gólt szerzett - Gergő nem is hibázott, Tamás is csak egyszer -, Ilyés tizenöt kísérletből lőtt kilenc gólt. Eklemovics is sokat vállalt (4/7), de góljai mellett Zubait (4/4) is ő foglalkoztatta leginkább használható labdákkal. Az Eb-re utólag érkező, első alkalommal szerepet kapó Nagy Kornél is megtette a magáét, viszont Nagy László (1/6), Császár Gábor (0/2) és Laluska Balázs (0/4) ezúttal elmaradt önmagától.

A középdöntő harmadik fordulójának utolsó összecsapásán nem bírt egymással Horvátország és a rendező norvég együttes, amely miatt mi magyarok bánkódhattunk a leginkább, hiszen ez az eredmény azt jelentette, hogy lemondhatunk az olimpiai szereplésről.

Ehhez ugyanis egyik csapatnak nyernie kellett volna. Mert ha győznek az Eb-n a norvégok, akkor azért lett volna kis esélyünk az olimpiai szereplésre, hiszen az Eb-győztes egyenes ágon jut ki Pekingbe. A fennmaradó két olimpiai kvalifikációs helyet pedig a svédek mellett mi csípjük meg.

Viszont horvát győzelem azt jelentette volna, hogy a norvégok csoportjukban a negyedik helyen végeznek, így velünk kell játszaniuk helyosztót a hetedik helyért. A győztes mehet a svédek mellett az olimpiai selejtezőtornára. Így viszont minden további számolgatás és szurkolás részünkről ez irányba feleslegessé vált.

Nem éppen a szánk íze szerint alakult a mérkőzés, amelyen felváltva vezettek a csapatok, a szünetben a norvégoknál volt az előny, majd a hajrához érve már a horvátoknál. A végeredmény még így is nagy izgalmak közepette születetett meg, hiszen az utolsó negyven másodpercben (!) három gól is esett, a norvégok 2-1-gyel egyenlíteni tudtak. A döntetlent jelentő találatukat hat másodperccel a lefújás előtt szerezték.

Az elődöntőben Dánia-Németország és Franciaország-Horvátország mérkőzéseket rendeznek.

NORVÉGIA, FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 3. FORDULÓ:


Helyszín: Trondheim, Spektrum csarnok
Nézőszám: 500
Játékvezetők: Janicke Alstad, Kenneth Abrahamsen (mindketten norvégok)

MAGYARORSZÁG FRANCIAORSZÁG
12 Fazekas (k) 1 Ploquin (k.)
1 Puljezevics (k) 12 Karaboue (k.)
8 Iváncsik G. 3 2 Fernandez 1
3 Ilyés 9 3 Dinart
23 Eklemovics 4 5 G. Gille
19 Nagy L. 1 6 B. Gille
9 Iváncsik T. 3 8 Narcisse 3
17 Laluska 10 Busselier
5 Császár 11 Girault 1
6 Mocsai 1 13 Karabatic 2
15 Törő 4 14 Kempe 3
18 Nagy K. 1 19 Abalo 3
21 Herbert 1 24 Ostertag 4
25 Zubai 4 26 Paty 5
30 Guilbert 6
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Skaliczki László Claude Onesta

Hétméteresek: -, ill. 5/7
Kiállítások: 10 perc, ill. 6

Spanyolország Izland 33-26
Németország Svédország 31-29

A II. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE:
1. Franciaország 5 4 - 1 140-126 +14 8
2. Németország 5 3 - 2 139-136 +3 4
3. Svédország 5 2 1 2 131-131 0 5
4. Magyarország 5 2 1 2 145-147 -2 5
5. Spanyolország 5 2 - 3 144-138 +6 4
6. Izland 5 1 - 4 129-150 -21 2

NORVÉGIA, FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT, 3. FORDULÓ:

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE:
1. Dánia 5 4 - 1 152-120 + 32 8
2. Horvátország 5 3 1 1 138-130 +8 7
3. Norvégia 5 2 2 1 130-128 + 2 6
4. Lengyelország 5 2 1 2 149-142 +7 5
5. Szlovénia 5 2 - 3 138-148 -10 4
6. Montenegró 5 - - 5 124-163 -41 0

Lengyelország Montenegró 39-23
Szlovénia Dánia 23-28
Horvátország Norvégia 23-23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik