Angola is megverte a magyarokat, csalódást keltő nyolcadik hely

Vágólapra másolva!
2007.12.16. 10:30
Angola nemzeti válogatottja elleni egygólos veresége (36-37) után a nyolcadik helyen zárt vasárnap délelőtt a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon Párizsban. A magyarok védekezése kritikán aluli volt, a végig agilisen játszó angolaiak az utolsó percekben vették át a vezetést, és végül a győzelmet is sikerült kicsikarniuk. A teljesen szétesett válogatott benyomását keltő Németh-gárda nem teljesítette a minimális célkitűzést, nem végzett a legjobb hétben. Németh András szövetségi kapitány teljes elkeseredettségének adott hangot a Sport1 Tv-nek adott nyilatkozatában a magyar lányok lélektelen játékával és az összetartás hiányával kapcsolatban.
Rémálom a Bercyben: a nyolcadik hely jutott osztályrészül Görbicz Anitáéknak
Meggyesi Bálint
Rémálom a Bercyben: a nyolcadik hely jutott osztályrészül Görbicz Anitáéknak
Rémálom a Bercyben: a nyolcadik hely jutott osztályrészül Görbicz Anitáéknak
Meggyesi Bálint
Rémálom a Bercyben: a nyolcadik hely jutott osztályrészül Görbicz Anitáéknak


Vérten Orsolya és Tóth Tímea remelésével indult a helyosztó mérkőzés, Fernando és Eduardo bátor betöréseit azonban nem igazán vettük komolyan, így a lányok nem tudtak elszakadni a történetük során először - és első afrikai együttesként - a legjobb nyolc közé bekerülő ellenfelüktől.

6-5-s vezetés után aztán jött Szamoránsky Piroska, aki zsinórban lőtt négy góljával üde színfoltot jelentett a meglehetősen motiválatlanul és kedvetlenül játszó magyarok soraiban.

Elsősorban a két Kiala, Luisa és Marcelina ártalmatlanítása okozott megoldhatatlan feladatot a mieink számára, de mivel Görbicz is kezdett beindulni egy ideig tartani tudtuk négy gólos előnyünket (8-12, 9-13, 10-14).

A félidő hajrájában aztán Almeida és Bernardo góljai után egygólosra apadt az előny, a szünetre azért sikerült ezen kozmetikázni. (20-17)

A folytatásban Szamoránsky, Kovacsicz és Görbicz is hamar betalált, hátul azonban már a széleken is átjáróház volt a magyar csapat védelme: ezt bizonyítja Trindade három gólja.

Almeida átlövései is rendre sikerültek, így öt perc után fej-fej mellett haladtak a csapatok.

Az adok-kapok során ha lehet még csapnivalóbb lett a védekezésünk, Görbicz 10. találata után azért lélegzetvételhez jutottak a Németh-tanítványok, 30-28-ra módosult az állás. Hiába, hogyha az angolaiaknál Bengue is csatlakozott Almeidához, váratlan átlövéseire a most rendkívül szürke Pálinger Katalin sem volt ellenszer.

Jeronimo Neto lányai továbbra is tartották magukat, s öt perccel a vége előtt a vezetést is megszerezték.

A lelketlenül játszó magyar csapat most sem koncentrált eléggé a végjátékban, Bengue hetese végül eldöntötte a mérkőzést.

Angola története során először - öt vereség után - legyőzte a magyar együttest.

A lefújést követően Németh András szövetségi kapitány teljes elkeseredettségének adott hangot a Sport Tv-nek adott nyilatkozatában a magyar lányok lélektelen játékával és az összetartás hiányával kapcsolatban.

A teljesen szétesett válogatott benyomását keltő Németh-gárda nem teljesítette a minimális célkitűzést, nem végzett a legjobb hétben (ráadásul a vb-n az utolsó négy találkozóját elveszítette).

Ami vigaszt jelent, hogy ott lehet a magyar csapat a március 28. és 30. között sorra kerülő olimpiai selejtezőn.

18. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

HELYOSZTÓ A 7. HELYÉRT, PÁRIZS, BERCY SPORTPALOTA
ANGOLA–MAGYARORSZÁG-37-36 (17-20)
Párizs, Bercy-csarnok, 2000 néző, v: Din, Dinu (román)
Gólszerzők: M. Kiala 9, Almeida 8, Bengue 5/1, L. Kiala 5, Trindade 3, Eduardo 2, Fernandes 2, Bernardo 2, Calandula 1, illetve Görbicz 13/8, Szamoránsky 6, Vérten 5, Ferling 3, Tóth 3, Szucsánszki 2, Kovacsicz 2, Kirsner 1, Szűcs 1.
Hétméteresek: 1/1, illetve 8/8
Kiállítások: 12, illetve 6 perc

NÉMETH ANDRÁS NYILATKOZATA

"Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült teljesíteni a célkitűzést, és a legjobb hét között végezni. A játékosok nem tudtak egymásért küzdeni, nem voltunk igazi csapat. Így aztán az a szégyen is megesett velünk, hogy Angolától kikaptunk. Pedig a legjobb négy között szereplőkkel - akikkel találkoztunk a vb-n - jó a mérlegünk: legyőztük a románokat, döntetlent játszottunk a németekkel, és egy góllal kaptunk ki az oroszoktól. Csak éppen a papíron nálunk gyengébbek ellen nem ment, mert képtelenek voltunk a pályán harcolni. Sok tanulságot hozott ez a torna. Egy-két poszt "lyukas" volt, nem volt megfelelő ember, míg a húzóemberek hosszú tornán nem tudnak végig remekelni. Fájó, hogy csak a nyolcadikok lettünk." (MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik