Szamoránsky Piroska az utolsó pillanatban kiharcolta a döntetlent

Vágólapra másolva!
2007.12.08. 16:25
A magyar válogatott rendkívül izgalmas végjáték után 30-30-as döntetlent játszott a német csapattal a női kézilabda-világbajnokság középddöntőjének 2. fordulójában Dijonban. A mieink sokkal jobban játszottak most, mint bármikor korábban a tornán, de az utolsó 10 percben csak három gólt lőttek, miközben hetet kaptak. Németh András szövetségi kapitány együttese így már jó eséllyel bejut a negyeddöntőbe, de még két mérkőzést kell sikerrel megvívnia Románia és Dél-Korea ellen.
Szamoránsky Piroskát (fehérben, 18) Grit Jurack szabálytalanul sem tudta megakadályozni az egyenlítésben
Meggyesi Bálint
Szamoránsky Piroskát (fehérben, 18) Grit Jurack szabálytalanul sem tudta megakadályozni az egyenlítésben
Szamoránsky Piroskát (fehérben, 18) Grit Jurack szabálytalanul sem tudta megakadályozni az egyenlítésben
Meggyesi Bálint
Szamoránsky Piroskát (fehérben, 18) Grit Jurack szabálytalanul sem tudta megakadályozni az egyenlítésben

KÉZILABDA, 18. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG (FRANCIAORSZÁG)


MAGYARORSZÁG NÉMETORSZÁG
16 Pálinger (k) 1 Englert (k)
2 Ferling 2 Härdter
3 Vérten 4 Jurack
4 Mehlmann 7 Wörz
6 Kirsner 8 Müller
7 Szucsánszki 9 Reiche
8 Borbás 10 Loerper
11 Hornyák 11 Hering
13 Görbicz 13 Krause
14 Kovacsicz 14 Blacha
1. Herr O. (k) 15 Müller
17 Tóth 16 Woltering (k)
18 Szamoránsky 18 Baumbach
23 Szűcs G. 19 Melbeck
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Németh András Armin Emrich

Gólszerzők: Görbicz 8 (4), Ferling 6, Kovacsicz 5, Szamoránsky 4, Szűcs 2, Mehlmann 2, Vérten 2, Tóth T. 1, ill. Jurack 6, Reiche 5 (3), Wörz 4, A. Müller 3, Hering 3, Melbeck 2, Krause 3 (1), Blacha 2, Baumbach 2.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/7.

Szamoránsky Piroska az utolsó előtti másodpercben szerezte meg a magyar válogatott egyenlítő gólját Dijonban, a Németország elleni középdöntő-mérkőzésen.

Az FTC játékosának találatával 30-30-as végeredmény alakult ki azok után, hogy az 50. percben a mieink még 27-23-ra vezettek.

Szamoránsky a mieink egyik legjobbjától, Görbicz Anitától kapta a remek passzt, és emberrel együtt dobta be a labdát Clara Woltering kapujába.

A gólt megelőzően Pálinger Katalin remekül védte Grit Jurack átlövését, ez tette lehetővé, hogy 30-29-es német vezetésnél a magyar együttes még egy utolsó kísérletet tegyen az egyenlítésre.

A magyar válogatottból Pálinger Katalint, Görbicz Anitát, a nagyon fontos gólokat szerző Ferling Bernadettet és Kovacsicz Mónikát, illetve Szamoránsky Piroskát lehet kiemelni.

Jobban kezdte a mérkőzést a német válogatott, amely az irányító Wörz és Melbeck góljával 2-0-ra elhúzott.

Ekkor rázta meg magát Görbicz Anita, és egymás után három találattal átvette a vezetést a magyar válogatottnak (3-2). Ebből kettőt hétméteresből szerzett, de egészen szemtelen és trükkös módon dobta a labdát a kapuba, ezért ez is élményszámba ment.

Az első öt perc tehát Görbiczé volt, és folytatódhatott volna a „one (wo)man show”, de Englert kapus kétszer is remekül védett, majd a bírók vették el a labdát a győri játékostól.

STATISZTIKA

  • Dobószázalék (hétméteresek nélkül): 26/45 (57 %), ill. 26/52 (50 %).
  • Gólok átlövésből (9 m): 5/23, ill. 8/17.
  • Gólok a szélről: 2/3, ill. 3/6.
  • Gólok gyors indításból: 11/15, ill. 6/7.
  • Gólok betörésből: 4/4, ill. 2/3.
  • Kapusok: Pálinger (43 lövés/13 védés (30%), ill. Englert (7/25 – 28 %), Woltering 6/18 (33 %)
Németh András egy időre lehozta Görbiczet, miközben a mieink tartották az egy-egy gólos előnyt.

A félidő közepén kezdett belelendülni a német válogatott „nehézbombázója”, Grit Jurack, aki kétszer is remekül játszotta meg ugyanabból a figurából Nina Wörzöt, és máris 9-7-re vezettek a fekete mezesek.

Nem sokáig, mert hirtelen feltűnt Kovacsicz, és duplájával ismét egyenlő volt az állás (9-9).

A félidő utolsó öt perce egyértelműen a magyar csapaté volt: 12-12 után Vérten Orsolya szerzett ismét vezetést, majd Ferling Bernadett kétszer villant, és először volt három gól a különbség – ráadásul a mieink javára (15-12).

Armin Emrich időt kért, de a hajrá ismét a magyar csapaté volt, aki háromgólos előnnyel zárták az első harminc percet (17-14).

A második félidő első perceiben Németh András együttese nehezen bár, de tartotta a háromgólos különbséget, de aztán 21-18 után hullámvölgybe kerültek a mieink, és egy 3-0-s német roham után 21-21 állt az eredményjelzőn. Ilyen legutóbb 12-12-nál fordult elő.

A magyar válogatott azonban képes volt ritmust váltani, s 22-22 után Vérten, Kovacsicz és Ferling góljaival visszaállította a háromgólos differenciát (25-22).

Sőt, Görbicz büntetőjével először volt négy közte, és mivel már alig volt több hátra tíz percnél, olybá tűnt, hogy a magyarok lassan eldöntik a meccset.

Még véletlenül sem így történt, hiszen 28-24 után sorozatban öt gólt kapott a csapat úgy, hogy egyet sem lőtt, és az 56. percben 11-12 után ismét német vezetést mutatott a jegyzőkönyv.

Elég nagy volt a baj, különösen akkor, amikor Nora Reiche hétméteresével nem egészen két perccel a lefújás előtt 30-28-ra vezettek már a fekete mezesek.

A mieink azonban nem adták föl, és a fontos pillanatok embere, Ferling Bernadett visszahozta a reményt az utolsó perc előtt (29-30).

Jól védekezett ekkor a csapat, s hiába kért idő Armin Emrich, Grit Jurack lövését kivédte Pálinger, így az utolsó szó joga a Német András csapatáé volt.

Már-már úgy tűnt, hogy a németek kihúzzák – a játékvezetők holtidőben is futni hagyták az órát –, azonban az utolsó pillanatokban Görbicz remekül találta meg Szamoránskyt, aki kiegyenlített (30-30).

A magyar válogatott fél lábbal a negyeddöntőben, már egy esetleges spanyol vereség is bebiztosítaná a továbbjutást a vasárnap Románia ellen pályára lépő lányoknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik