Zlatko Saracevic megtámadta Lino Cervart

Vágólapra másolva!
2007.01.31. 14:36
Horvátországban a közvélemény azt várta, hogy a csapat vereség nélkül megnyeri a vb-t. A média napok óta biztosra vette, hogy Balicék megállíthatatlanok, ezért fájdalmas a negyeddöntőben a franciáktól elszenvedett 21-18-as vereség. A kudarc senkinek sem fájt annyira, mint a játékosoknak. A mérkőzés után mindannyian elmenekültek az öltözőbe, és Lino Cervar szerint könnyes szemekkel némán ültek nem értve, hogy mi történt velük.
Lino Cervar (jobbra) egy idő után már csak a fejét fogta
Reuters
Lino Cervar (jobbra) egy idő után már csak a fejét fogta
Lino Cervar (jobbra) egy idő után már csak a fejét fogta
Reuters
Lino Cervar (jobbra) egy idő után már csak a fejét fogta

Szavazás

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
„Nem voltunk igaziak – mondta a szövetségi kapitány a horvát állami tv-nek adott interjúban. – Statikusan játszottunk, de ami talán leginkább bosszant, hogy ezúttal hiányzott belőlük a tűz. (…) A kapusok remekül védtek, de mi ezt a meccset a támadásban vesztettük el.

„Nem akarok foglalkozni a játékvezetőkkel, de nekünk nyolc, nekik két perc kiállítás jutott. Nem gondolom, hogy a franciák sokkal tisztábban játszottak volna, mint mi. Ennek ellenére nem a bírókon múl a mérkőzés, saját magunkban kell keresni a vereség okát” – tette hozzá Cervar.

A játékosok közül Ivano Balic volt az egyetlen, aki „ki mert” állni rögtön a mérkőzés után.

Hármas őrizet Ivano Balicnak (labdával). A horvátok kulcsemberei nem játszottak jól
Retuers
Hármas őrizet Ivano Balicnak (labdával). A horvátok kulcsemberei nem játszottak jól

„TAKTIKAILAG TELJES KUDARC”

Horvátországban a legkeményebben talán a legendás Zlatko Saracevic fogalmazott, amikor a Jutarnji listnek elmondta:
„Nagyon dühös és csalódott vagyok. Talán előbb meg kellene nyugodnom, de mégis kimondom: szégyellem magam. Jobbak vagyunk a franciáknál, ők nem is játszottak ma különösen jól, mégis kikaptunk. Már a mérkőzés 3. percében éreztem, hogy kikapunk.”
„Taktikailag teljes kudarcot vallottunk, hiszen statikus játékot játszottunk ellenük, emellett a szélsőink nem kaptak labdát, kontránk sem volt. Ilyen játékkal a franciáknál gyengébb csapatokat se lehetne megverni. Még szerencse, hogy Alilovic remekül védett, mert tízgólos vereséget szenvedtünk volna.”
(…)
„Én a spanyolok elleni semmit sem jelentő mérkőzésen pihentettem volna a legjobbjainkat, majd jobban kellett volna felkészülni a franciák ellen, és nem csak a saját tudásunkra bízni”.
Saracevic szavai talán leginkább Lino Cervarhoz szólnak. A kapitány státusa szilárd, ám a kormányzó konzervatív Horvát Demokrata Közösség (HDZ) országgyűlési képviselője politikai pályát is folytat. Az idén lesznek a parlamenti választások, és az ő választókerületében, Isztriában Cervar pártja nem áll a legjobban. A sajtóban már is felmerült, hogy a vb után átadja a helyét másnap a szakember.
„Nem jött szinte semmi össze, de ez a két sárga trikós úr (a bírók – a szerk.) nagyon ügyesen tette a dolgát” – vélekedett.

„Remekeltek a kapusok, kikaptunk, ám az élet megy tovább. Sokkal többre számítottunk, de ez van. Természetesen holnap új mérkőzés van, ismét győzni akarunk.”

A doppingvizsgálatra váró, 34 éves Kaleb úgy fogalmazott:

„Szerintem saját magunkat vertünk meg. A védekezésben még valahogy ment a játék, de a támadás katasztrófa volt. Mindent Balic zsenialitására bíztunk, azt reméltük, hogy majd ő megoldja. A franciák remekül fölkészültek a játékunkból, megállították az átlövőinket. Soha nem játszottunk még ennyire gyengén a támadásban.”

A horvát média szerint a mérkőzés egyetlen pozitívuma, hogy a honosított Mirko Alilovic – a lövések 43 százalékát megfogta – hosszú távon megoldja gondokat kapusposzton, azaz Sola most már „nyugodtan mehet nyugdíjba”.

A boszniai származású Alilovic az Izvidjac csapatában nevelkedett, és védett Bosznia-Hercegovina korosztályos együttesében, majd a felnőtt válogatott első számú kapusa is volt.

A franciák ellen is bebizonyította azt, amit a legendás Andrej Lavrov mondott róla: „A világ egyik legjobb kapusa lesz”.

A Sportske novosti és Vecernji list szerint az egy vereség a vb-n „benne volt a pakliban”, ám „sajnos a legrosszabbkor jött.

A legolvasottabb napilap a Vecernji list az Omeyer megállította Horvátországot, illetve a Kiégtünk a franciák ellen cím alatt részletesen foglalkozik a mérkőzéssel. Egyöntetű vélemény, hogy ezúttal a játékosokból hiányzott a „tűz”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik