Fiatal csapat, nagy tervekkel

BERECZKY ATTILA, SZIRMAI GYÖRGYBERECZKY ATTILA, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.09.06. 21:24
Címkék
Új rendszerű lesz a 2005-06-os férfibajnokság, hiszen a kosárlabdához hasonlóan az első nyolc helyezett egyenes kieséses rendszerben folytatja a küzdelmet. A szezont felvezető sorozatunkat a bronzérmes Dunaferr elemzésével kezdjük, emellett röviden bemutatjuk a DKSE-t, a Nyíregyházát és a Komlót.
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak
Császár Gábor remekül játszott a junior-világbajnokságon, klubcsapatában is hasonló teljesítményt várnak

A stabilitás a Dunaferr legjellemzőbb tulajdonsága, hiszen a gárda hosszú évek óta őrzi harmadik helyét a hazai mezőnyben. Pedig az elmúlt években szinte teljesen kicserélődött a csapat állománya. A meghatározó emberek közül Kertész Balázs, Kuzmicsov Szergej, Szathmári János, Bene Tamás, Katzirz Dávid, Milorad Krivokapics is távozott, hogy csak a legutolsó időszak listájából szemezgessünk.

A régiek helyét tehetséges, ám roppant fiatal sportemberek vették át, akik eddig képesek voltak megfelelni az elvárásoknak. A keret alapja néhány régi motoros: Kemény József, Rosta Miklós, Richard Stochl és Gúnya Péter biztonságot ad az ifjaknak, akik közül öten szerepeltek a junior-vb-n bronzérmes magyar együttesben. Érdekesség, a második szerb-montenegrói válogatott egyik legjobbja, a torna válogatottjába is bekerülő Marko Vujin is a Dunaferr kézilabdázója. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Sándor Ákos is alapember lett volna ezen a viadalon, ha nem jön közbe súlyos sérülése, akkor egyértelmű, Újvárosban a szűkös költségvetés ellenére is van miből építkezni. Nagy erősítést jelenthet a szlovák válogatott Peter Kukucka (akit a spanyol León is szerződtetni akart!), és Tatabányáról visszatért Törő Szabolcs, aki egyelőre komoly műtétje után a rehabilitációnál tart.

"Rövid edzői pályafutásom legnehezebb felkészülési időszakán vagyunk túl - kezdte Imre Vilmos vezetőedző. - Kellemes gond, hogy több játékosunk is a különböző válogatottakban szerepelhetett, rajtuk kívül is többen sérülés miatt hagytak ki jó néhány edzést. Zajlik Sándor és Törő rehabilitációja, Kemény térdproblémákkal, Kukucka combizomsérüléssel bajlódik. Nagyon kevés taktikai gyakorlást tudtunk csak végezni, a felkészülés kimerült a fizikai munkában. Tizenhat felkészülési találkozón így is ötvenszázalékos teljesítményt értünk el, és erőnket jelzi, hogy a juniorok visszatérése után néhány nappal, ha döcögősen is, de tornagyőzelmet arattunk Tatabányán."

A junior-világbajnokságról érkező játékosok természetesen kicsit fáradtabbak, ám a torna jó alkalom volt számukra, hogy ország-világ előtt megmutassák, mit tudnak.

"A juniorválogatottak szerencsére jó állapotban tértek vissza, egyedül Császár Gábort kell pihentetni - folytatta a szakember. - Az irányító egyelőre csak úszik, súlyfürdőt és fizikoterápiás, illetve gyógyszeres kezeléseket kap. Az MRI-vizsgálat után kapunk végleges képet az állapotáról. Nagyon nagy szükségünk lenne Gáborra, de csak egészségesen számíthatok rá, nem siettetjük a játékát. Az alapszakaszban a négy közé jutás a célunk, a rájátszásban pedig legalább az elődöntőbe jutás. Meglátjuk, hogy Krivokapics hiánya vagy a fiatalok beérési folyamata lesz meghatározó a bajnokságban.

A Szegedhez távozó balkezes játékos tavaly irányítóként és átlövőként is rendkívül sokat tett csapatunk sikeréért. Most át kell alakítanunk a játékunkat, hiszen jobbkezes irányítóink lesznek."

Nagy Kornél
Nagy Kornél
Nagy Kornél
Aki még sokat érhet
Az ország a junior világbajnokságon ismerhette meg a legutóbb még Békésen szereplő, s második vonal Keleti-csoportjának bajnokánál 144 gólig jutó játékost, akiről a szakemberek már régóta tudták, hogy sokra hivatott. A válogatottból sok ismerős arccal találkozhat az újvárosi öltözőben, s ami fontos: a fiatal Dunaferrben rendszeres játéklehetőséghez is juthat a védekezésben és támadásban egyaránt hasznos kézilabdázó.

További érkezők: Törő Szabolcs (Tatabánya), Peter Kukocka (Tatran Presov, szlovák)

Aki még hiányozhat
Három dunaújvárosi idény után igazolt Szegedre a balkezes átlövő. Krivokapics nagyon fiatalon került a csapathoz, itt lett kiforrott játékos, s stabil tagja hazája, Szerbia-Montenegró válogatottjának. A Bajnokok Ligája-résztvevő szegedi együttes invitálásának azonban nem tudott ellentmondani, így elhagyta első magyarországi klubját. Pótlása persze nem megoldhatatlan, inkább a tapasztalata hiányozhat, hiszen a szerb fiú a maga 25 évével a rutinos emberek közé tartozott Újvárosban.

További távozók: Marijan Kleis (Nyíregyháza), Rácz Róbert (Csömör) ---- Kapusok 8
NS-vélemény: A szlovák válogatott Richard Stochl már sokszor bizonyította rendkívüli képességeit, míg a junior-világbajnokságon Mikler Roland is az ország kedvence lett. A torna All Star-csapatába is beválasztott fiatalember 30 éves kollégájával remek párost alkothat.

Szélsők 7
NS-vélemény: A jobbszélső, Gúnya Péter legutóbb 10. lett a góllövőlistán, eredményessége sokat lendített a csapaton. A balszélről távozott a szlovák Kleis, de a pótlására szerződtetett Törő Szabolcs is veszélyes lehet a kapura felépülése után.

Belső posztok 7
NS-vélemény: Császár Gábor és a szerb Marko Vujin személyében a junior-világbajnokság két sztárja lehet a Dunaferr oszlopa. Igaz, Krivokapics Szegeden folytatja, de ifjú honfitársa már tavaly is sokszor pótolta őt.

Beállósok 7
NS-vélemény: Rosta Miklós képviseli a rutint, az állandóságot a Dunaferrben, 36 évesen is igazi vezéregyéniség. Mellette ott vannak a fiatalok, azaz a sérüléséből lassan felépülő Sándor Ákos és a juniorválogatott csapatkapitánya, Zubai Szabolcs.

+++
• A fiatal csapat elé reális célokat tűznek
• Az elmúlt években már az európai kupaporondon is bizonyítottak
• A gárda gerince részt vett, és remekül összerázódott a hazai rendezésű junior-világbajnokságon
• Évek óta stabilan ott vannak a bajnoki címért harcoló duó nyomában

---
• A fiatalos lendület néha átcsap kapkodásba
• Krivokapics elvesztésével meccsenként öt gól is "távozott"
• A megerősödött középmezőnyből többen is le akarják taszítani az újvárosi legénységet a dobogó legalsó fokáról ---- DKSE (7.)
A debreceni csapat tavaly újoncként erőn felül teljesített, ezúttal pedig nagy áttörésre készül, célja a dobogó közeli helyezés. Alaposan megerősített kerettel és a "nagy Dózsa" egykori sikeredzőjével, Ökrös Istvánnal próbálják meg utolérni a honi elitet.

Nyíregyháza (9.)
A szabolcsi megyeszékhelyen sok volt a gond az elmúlt években, pedig a junior-vb-n is kiderült, hogy a városban nagyon szeretik a sportágat. A keret azonban aligha alkalmas a nyolc közé kerülésre, a cél inkább a biztos bentmaradás lehet.

Komló (újonc)
Az NB I/B Nyugati-csoportjának bajnoka elvesztette legeredményesebb játékosát, a gólkirály Dömös Tibort, de a keret így sem tűnik gyengének. Baranyában a Pécs és Szigetvár tűnt el a legmagasabb osztályból, a Komlónál azonban a lelkes publikum segítségével reális cél az NB I-es tagság megőrzése.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik