Forró hétvége előtt a BL-ben

BODNÁR TIBOR, DONÁT TAMÁS, HAVASRÉTI BÉLA, KERESZTURI GYULA, MOLNÁR JÓZSEF, SIMON JÓZSEFBODNÁR TIBOR, DONÁT TAMÁS, HAVASRÉTI BÉLA, KERESZTURI GYULA, MOLNÁR JÓZSEF, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.10.08. 21:32
Címkék
A legrangosabb európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában a hét végén a férfiaknál megkezdődnek a csoportküzdelmek, a nők pedig selejtezőket vívnak a főtáblára (a csoportokba) kerülésért.
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
Az olimpiai negyedik helyezett Laluska Balázstól sokat várnak a BL-ben a szegedi szurkolók és vezetôk (Fotó: Danis Barna)
A vasárnap a litván Granitas Kaunashoz látogató magyar bajnok Fotex KCV igazi BL-specialista, hiszen a horvát Zdravko Zovko mester vezetésével harmadszor vág neki a csatározásoknak. Először a magdeburgi döntőig menetelt, utána az elődöntőben bukott el, míg legutóbb - a Barcelona kiverése után - a szintén spanyol Ciudad Real állította meg a negyeddöntőben. Az utóbbi 11 évben nem volt európai kupa a veszprémiek nélkül.

Még nincs egészen összerakva az új Fotex

"Minden sorozatban az első meccs a legfontosabb - vélekedett a Fotex csapatkapitánya, Csoknyai István. - Főleg akkor, ha idegenben van. Sokat nem tudunk ellenfelünkről, de mivel még nekünk sincs teljesen összerakva a csapatunk, fokozottabban kell ügyelnünk, véletlenül se érjen bennünket meglepetés. Fiatal, törekvő gárda a Kaunas, amely nyilván bizonyítani akar a hazai szurkolók előtt. Nem tartunk az összecsapástól, egészséges önbizalommal várjuk."
A Veszprémben ötödik évadját kezdő Zdravko Zovko nyár óta dupla energiát fektetett együttesébe, hiszen a régi és az új játékosokból, valamint az olimpiáról visszatértekből kellett ismét egységes csapatot kovácsolnia.
"Még mindig nem az igazi, amit a pályán teljesítünk - mondta Zovko. - De azért már sokkal összefogodtabban, fegyelmezettebben kézilabdázunk, mint három héttel ezelőtt. A Lemgo elleni összecsapásig létkérdés, hogy rendezzük a védekezésünket, mert az az alapja mindennek. A harci szellem kezd javulni, újra tudatosul a játékosokban, hogy milyen jelentős célokat kell elérniük. Meggyőződésem, hogy nyerünk a litvánok ellen."
Az összecsapás nem Kaunasban lesz - az európai szövetség játékra alkalmatlannak ítélte az ottani csarnokot -, hanem a Vilniustól mintegy 150 kilométerre fekvő Panevezys városában. ---- A szegediek szombaton a román bajnok HCM Constantát fogadják, amely ellen elvárható tőlük a biztos győzelem. Az európai kupákban rutinos Pick edzője, Kovács Péter az esélylatolgatást azzal kezdte, hogy együttesébe hét új játékost - köztük szerb légiósokat - kellett beépítenie, valamint az olimpia után kissé leengedő válogatottakkal is sokat kellett dolgoznia.
"A BL-felkészülésünket a Győr elleni mérkőzésen befejeztük, de nem tartunk ott, ahol szeretnénk - mondta Kovács Péter. - Csapatunk nincs tökéletesen összedolgozva, ugyanakkor a BL-sikerélmény sokat lendíthet rajta. Főleg a hatékony védekezésre kell ügyelnünk, mert a románok remek balátlövővel, irányítóval és beállóssal érkeznek. A videók tanúsága szerint a Constanta védekezése nem túl acélos, és a kapusai sem európai klasszisok. Az elbizakodottságra ennek ellenére sincs okunk, és sok segítséget remélünk szurkolóinktól. Csoportunkban a Barcelona a nagy esélyes, nekünk pedig a Szkopjével és a román bajnokkal kell megküzdenünk a továbbjutást érő második helyért. Sok múlik majd az idegenben szerezhető pontokon."
Szabó Péter lassacskán gyó-gyul keresztszalag-szakadásából, heteseket lőni már beállhat, de csak novemberre vagy decemberre lesz harcra kész. Kotormán Attila térdében a porcot két hete megműtötték, ő október végére felépül.

Olimpiai visszavágó - csak kicsiben

A női BL-mezőnyben a Dunaferr (kiemelt) és az előző évadban EHF-kupa-döntőt vívó Győri Graboplast ETO KC szerepel. A bajnoki ezüstérmes győri lányok a selejtezőben szombaton a hat olimpiai bronzérmest felvonultató ukrán Motor Zaporizzsjával találkoznak (Athénban a mieink kikaptak Ukrajnától a csoportküzdelmekben). A győri együttes legutóbb a 2000-2001-es évad BL-mezőnyében szerepelt. Görbicz Anitáékra ezúttal is nehéz, de nem megoldhatatlan feladat vár. Igaz, a Motor Zaporizzsja a bajnokságot tiszteletre méltó eredményekkel, nagy különbségű győzelmekkel kezdte (példaként: 34-18-ra diadalmaskodott a hajdan rettegett Szpartak Kijev fölött).
Augusztus 5-én Győrött tesztmeccsen már találkozott egymással a két csapat, és akkor a Görbicz, Sirina, Mehlmann, Djokics és Gogirla nélkül felálló hazaiak 29-26-ra nyertek, de az ukrán csapat is nélkülözte olimpikonjait.
"Nagyon erős ellenféllel kell felvennünk a harcot - mondta Róth Kálmán edző. - Magas, erős, kitűnően képzett játékosok alkotják a Motort, amely tipikus orosz kézilabdát játszik. Átlövői és gólerős szélsői mellett beállósa is nagyon veszélyes. A mi csapatunk mellett viszont az szól, hogy a játékosaink gyorsabbak, mozgékonyabbak. Sok függ attól, hogyan védekezünk. Vérten, Kovacicová és Bognár sérültek, el sem utaznak a csapattal. A célunk nem is lehet más, mint olyan eredmény elérése, amely reményt ad a továbbjutás kiharcolására."

Tv: a Szeged- Constanta mérkőzést szombaton 16.45 órakor az MTV közvetíti.
Tv: a Kaunas-Fotex KCV mérkőzést vasárnap 18 órakor az M2-es csatorna közvetíti. ---- A KEK-forduló szombati mérkőzésein a férfiaknál a Nyíregyháza AB-Vill KC a horvát Medvescak Zagrebet, a nőknél a Váci NK a bosnyák Banja Lukát fogadja, a tét a 16-ba jutás.
Öt év után tér vissza az európai porondra a Nyíregyháza
(1999-ben a City-kupában a török Ankarával szemben vérzett el Szőke István legénysége), és azóta már járt a pokolban (kiesett az élvonalból) és a fellegek között (a tavasszal harmadik lett a Magyar Kupában). A legutóbbi bajnokság ötödik helyezettje a horvát küzdelemsorozatban hasonló eredményt elérő Medvescak Zagrebbel találkozik.
"Miként a Veszprém elleni meccsen, ezúttal sem foglalkozom azzal, hogy csupa ismerős arccal találkozom az ellenfél soraiban - mondta a nyíregyháziak horvát trénere, Zlatko Saracevic. - A Medvescak alelnöke egykori válogatottbeli társam, a világklasszis kapus, Mirko Basic, de az edzőt, Nedeljko Lalicot is jól ismerem. A Medvescak kis költségvetésből dolgozó, inkább fiatalokat alkalmaz, legidősebb játékosa a huszonkilenc esztendős kapus, Matija Bilusic. A többiek többnyire az RK Zagrebben nevelkedtek, szinte valamennyien korosztályos válogatottak, s a Brazíliában korosztályos vébén járó juniorválogatott magját alkották. A jobbszélső Zoran Jentic és az irányító Kreso Ivankovic tagja volt a bővebb olimpiai keretnek, de Athénba már nem jutottak el. Bízom szurkolóink támogatásában, és sikerként könyvelném el, ha előnyt tudnánk szerezni a visszavágóra. Erre minden esélyünk megvan."
A nyíregyháziak az önként távozó Braun Brúnó helyére a horvát Marin Visicet szerződtették, s rá elsősorban védekezésben, támadásban pedig irányítóként és balátlövőként számít Saracevic. A sérült Medve Róbert és Nagy Zoltán szereplése kérdéses.
A néhány napja új elnök (Tóth Zsiga Miklós) vezetésével dolgozó Vác a bajnokságban - a Banja Luka elleni párharc előtt - két olyan együttessel szemben is alul maradt, amelyet egy esztendeje kétszer is legyőzött. A kupafőpróbán, a szerdai győri összecsapáson sem idézte (nem is olyan) régi önmagát. A halovány évadkezdet ellenére simán illene továbbjutnia, s ezt tükrözik Vura József szavai is. "A bajnoki felkészülési nehézségeink mellett azt is tudni kell, hogy míg riválisaink erősödtek, a mi keretünk minimálisra csökkent és gyengült - mondta az edző. - Ennek ellenére javulnia kell a játékunknak és a taktikai fegyelmünknek. A bosnyák kézilabda nem tartozik Európa elitjéhez, egyértelmű esélyünket érvényesítenünk kell."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik