Megegyezésre várva

BERECZKY ATTILA, BENDÓ ZSOLTBERECZKY ATTILA, BENDÓ ZSOLT
Vágólapra másolva!
2003.08.30. 21:44
Címkék
Nem egészen egy héttel a dán női bajnokság rajtja előtt még mindig bizonytalan, hogy ott lehet-e a az első fordulóban a pályán a magyar válogatott két kitűnősége, Siti Eszter (FC Köbenhavn) és Németh Helga (Viborg).
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
Németh Helga az EHF gyors és igazságos döntésében bízik (Fotó: Árvai Károly)
A dán sportsajtóban szinte naponta jelennek meg írások, amelyek kivétel nélkül az FCK Handbold és a Viborg igazát hangoztatják. "Zsarolják a Viborgot” címet adta cikkének az Extra Bladet. "Úgy vélem, 225 ezer korona (30 ezer euró – a szerk.) lejárt szerződés után hatalmas summa, főképp, ha a Viborg nullával kalkulált” – írja a lap szakírója. "Nem foglalkozunk az összeg nagyságával, mert az az összeg nem normális” – jelentette ki Peter Cassoe, a Viborg igazgatója, aki az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) döntésére vár. A dán újság véleménye szerint az unióval foglalkozó jogászok számára csemege Sitiék ügye. "Magyarország ugyan még nem tagja az Európai Uniónak, de már aláírta csatlakozási szándékát. Vajon a magyar törvények az EU paragrafusai felett állnak?” – teszi fel a kérdést a lap. Az újság szerint sok a be nem tartott szerződés a magyar kézilabdában, ezt támasztja alá Németh Helga esete is. A másik nagy példányszámú lap, a BT arról tudósít, hogy az FCK Handbold hivatalosan az EHF-nél, különben pedig az EU illetékeseinél és a Magyar Köztársaság dániai nagykövetségén keresztül a sportminisztériumban keresi igazát. Sören Herskind, a koppenhágaiak szakosztályvezetője arra számít, hogy az EHF ideiglenes engedélyt ad ki Siti számára, amennyiben nem rendeződik a klubok közötti vita.

Sok vagy kevés

Információink szerint kétszer 30 ezer euróról szól a történet, ennyit kér a két magyar klub a lejárt szerzôdésű játékosokért. A dánok sokallják az összeget, sôt semmit nem akarnak fizetni. Egyébként azt Dániában sem tagadják, hogy az Ikast 2002 nyarán pénzt kért a Fehérvárra igazoló Siti Beáért, ám az Ikast menedzsmentjébôl származó információink szerint a jelenleg vita tárgyát képezô összeg harmadáért került az irányító a Cornexihez. Talán az a 10 ezer eurós ár a jelenleg futó ügyekben is megfelelne mindenkinek...
Lapunk természetesen kíváncsi volt az főszereplők véleményére. Róna Ottó, a Magyar Köztársaság dániai nagykövete így vélekedett: "Valóban megkeresett bennünket az FCK jogi képviselője, levelüket továbbítottuk Budapestre, a sportminisztériumba”.
Az egyik érintett, Siti Eszter a következőket mondta: "Szeretnék végre a kézilabdával foglalkozni. Közeleg a világbajnokság, boldog lennék, ha ennek a hosszúra nyúlt történetnek a végére pontot tennének az illetékesek – fogalmazott az irányító. – Remélem, olyan határozat születik, amellyel mindenki elégedett lesz.”
Németh Helga jóval harciasabban várja a folytatást. "Már csak mosolyogni tudok azon, hogy hányféleképpen lehet az EHF szabályzatát és a szabályzat sorai között meghúzódó joghézagokat értelmezni és kihasználni – boszszankodott a klasszis balkezes játékos. – Lejárt a szerződésem, amelynek én pontról pontra eleget tettem, míg a másik fél viszont nem. Mégis én vagyok abban a helyzetben, hogy keresnem kell az igazamat, mert azok, akik erre lennének hivatottak, hogy a létező sporttörvénynek érvényt szerezzenek, meghúzódnak a háttérben. Most már csak abban bízom, hogy az EHF gyors és igazságos döntést hoz. Játszani szeretnék, nem a paragrafusok között őrlődni.”
A Cornexi-Alcoa állásfoglalását a klub kommunikációs igazgatója, Mátay Balázs ismertette. "Értetlenül állunk a Viborg vezetői és Németh Helga nyilatkozatai előtt. Az, hogy ki mit szeretne, az egy dolog, az EHF és az MKSZ szabályai mindenkire egyformán és egyértelműen vonatkoznak. Furcsának tartjuk, hogy a dán klubok és szövetségük csak és kizárólag egy irányban látják, pontosabban kívánják látni az ide vonatkozó szabályokat. Tavaly hasonló esetben, amikor csak az igazoló játékos »céliránya« volt más (Siti Bea Fehérvárra kerüléséről van szó – a szerk.), egészen másként látták a dolgokat, természetesen a saját érdekeiknek megfelelően. Ezeket az érdekeket jogosan védik, de úgy hisszük, ugyanez vonatkozik a magyar szövetségre is. Az MKSZ és a Cornexi-Alcoa továbbra is tartja magát a szabályokhoz.”
Németh Helga egyébként a sporttörvény egy paragrafusára hivatkozik, mely szerint: "a hivatásos sportoló játékjogának rendelkezési jogát érvényesen csak a munkaszerződése, vagy a munkavégzésre irányuló egyéb szerződés időtartamára ruházhatja át a sportszervezetre.... a szerződés érvényessége lejártát követően a játékjog rendelkezési joga ellenérték nélkül visszaszáll a hivatásos sportolóra. Az ezzel ellentétes megállapodás semmis.”
Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára már sokadszor szólalt meg az ügyben, s szerinte egyértelmű, hogy az EHF ide vonatkozó szabályai érvényesek. "A magyar sporttörvénynek semmi köze a külföldre történő igazoláshoz – vélekedett a főtitkár. – Hónapok óta hangsúlyozom, a magyar sporttörvény nem vonatkozhat a nemzetközi átigazolásokra. A két játékos ügyében az európai szövetség előírásait kell követnünk, nem is tehetnénk mást.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik