Kerékpáros-vb: Zsankó Petra 36. a női időfutamban

Vágólapra másolva!
2023.08.10. 19:01
null
Zsankó Petra 36. lett
Zsankó Petra a 36. helyen zárt a glasgow-i kerékpáros világbajnokság országúti női időfutamában csütörtökön, az U23-as korosztályban pedig az ötödik legjobb lett.

 

Az esélyesek közé sorolták előzetesen a szám specialistái közé tartozó svájci Marlen Reussert, aki hazája körversenyén és a női Tour de France-on is megnyerte idén az időfutamot, valamint a számban először rajthoz álló holland Demi Volleringet, aki friss Tour-győztesként érkezett a vb-re. A korábbi világbajnokok közül ott volt az indulók közül a 2019-es aranyérmes Chloé Dygert, valamint amerikai honfitársa, a 48 (!) esztendős Amber Neben, aki 2008-ban és 2016-ban nyerte az időfutamot. A legutóbbi két kiírás bajnoka, a holland Ellen van Dijk viszont várandós, így nem állt rajthoz. A magyar színeket a korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra képviselte.

Elsőként – és később kiderült, hogy egyben egyedüliként – Dygert tudott 47 perc alatti időt tekerni, miközben Reusser – aki a keddi vegyescsapat-időfutamon elesett, ám így is aranyérmes lett a svájci hatossal – bekötött bal könyökkel vágott neki az időfutamnak. A táv harmadánál a negyedik idő volt az övé, röviddel később aztán leszállt a kerékpárról, majd hosszú ideig az út mellett ült, mielőtt beszállt a kísérőautóba. A legnagyobb esélyes kiszállásának is köszönhetően a remek idő aranyérmet jelentett Dygertnek, aki négy évvel első vb-címe és három évvel az épp a vb-n történt nagy bukása után ért fel ismét a csúcsra. Glasgow-ból két vb-arannyal utazhat haza, miután pont egy hete pályán az egyéni üldözéses versenyben is győzött.

A második helyet – akárcsak egy éve – az ausztrál Grace Brown szerezte meg, aki kevesebb mint hat másodperccel kapott ki Dygerttől, a dobogó alsó fokára pedig az osztrák Christina Schweinberger állhatott fel. Vollering hatodik, Neben nyolcadik lett.

A 22 éves Zsankó 42.019 kilométer/órás átlaggal, Dygerttől 4 perc 41 másodperccel elmaradva a 36. időt tekerte 55 ország 86 versenyzője közül, ezzel az U23-as korosztályban ötödik lett.

KERÉKPÁR, VILÁGBAJNOKSÁG, GLASGOW
Női időfutam, Stirling és környéke, 36.2 km
Világbajnok:
Chloé Dygert (Egyesült Államok) 46:59.80 perc
2. Grace Brown (Ausztrália) 5.67 másodperc hátrány
3. Christina Schweinberger (Ausztria) 1:12.95 perc hátrány

36. Zsankó Petra 4:41.68 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik