Kerékpár-vb: „Szinte egy pillanatig sem fogunk síkon tekerni” – Dina Márton

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 11:18
null
A mezőny egyetlen magyar indulója, Dina Márton végletes versenyre számít (Fotó: Facebook)
A hét utolsó napján rendezik az összkerékpáros-világverseny legjobban várt viadalát, amelyen Remco Evenepoel trónjára törne Tadej Pogacar és Mathieu van der Poel is.

 

„Gondolom, be volt rúgva, és senki sem szólt neki, hogy »ezt egy kicsit túltoltad részegen«” – fogalmazott a francia Benoit Cosnefroy a Skóciában zajló összkerékpáros-világbajnokság országúti mezőnyversenyének vonalvezetéséről, illetve annak megálmodójáról.

A Glasgow-ban kialakított körpályát kilencszer teljesíti majd a mezőny, bár a körpálya kifejezés nem is helytálló, merthogy rengeteg derékszögű kanyart tartalmaz az aszfaltcsík. És bár húzós emelkedőt nem kell megmászni, szinte egy pillanatig sem tekernek síkon a kerékpárosok a csaknem 128 kilométer alatt.

A mezőny egyetlen magyar indulója, Dina Márton végletes versenyben gondolkozik. „Vagy pokoli tempót megy majd a mezőny az elejétől, vagy biztonsági, kényelmes sebességet – ez persze főleg a topnemzetektől, köztük is elsősorban a belgáktól függ. A pálya nagyon hasonlít egy kritériumversenyhez, a kiváló terepkerékpáros Mathieu van der Poelnak kifejezetten a profiljába illik. Ezzel együtt szerintem Tadej Pogacar nyeri meg a versenyt, nekem pedig elsősorban arra kell törekednem, hogy célba érjek, illetve megragadjak minden alkalmat, ha esetleg van lehetőség ott lenni egy elmenésben” – mondta lapunknak Dina Márton, aki az országos bajnokság idei mezőnyversenyén Valter Attila mögött ezüstérmet szerzett

Szombaton Szalontay Sándor ült nyeregbe a pályakerékpáros-küzdelmek során. A sprintverseny selejtezőkörében a 22. időt érte el, így továbbjutott, a kieséses szakasz első körében a kvalifikációt a 11. helyen záró brit Joseph Trumannel kellett megmérkőznie a legjobb 16-ért. A 33 éves magyar sprinter nem járt sikerrel a háromkörös párharcban, így ebben a számban búcsúzott.

VILÁGBAJNOKSÁG, GLASGOW
A magyarok eredményei

Pályakerékpár, férfiak, selejtező:
1. Harrie Lavreysen (holland) 9.374 másodperc
…22. Szalontay Sándor (magyar) 0.480 másodperc hátrány
Első kör: 1. Joseph Truman (brit), 2. Szalontay 0.150 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik