Kerékpár: újabb Vingegaard-szakaszsiker, Valter a 29.

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.04.06. 17:41
null
Jonas Vingegaard újabb szakaszt nyert, Valter Attila (hátul balra pirosban) a 21. helyen áll az összetettben (Fotó: Getty Images)
A szerdai után a csütörtöki szakaszt is Jonas Vingegaard nyerte meg a baszk kerékpáros-körversenyen, így növelte előnyét az összetettben.

 

Harminc nappal a Giro d'Italia rajtja előtt vágott neki a baszk körverseny negyedik szakaszának a mezőny, az etapnak Bilbao elővárosa, Santurtzi volt a középpontja. A 154 fős mezőny – benne az összetett 20. helyén álló Valter Attilával – innen indult, s ide is ért vissza 175.7 kilométer távolság és 3091 méter szintkülönbség megtétele után.

Ahogy azt ezen a versenyen már megszokhattuk, röviddel a hivatalos rajt után megkezdődtek a támadások, ám a nap szökése csak 25 kilométer után alakult ki, s ahogy a korábbi napokon, ebben is benne volt a hegyi trikóért folyó különversenyt vezető Jon Barrentxea, aki az első három hegyet el is vitte, megerősítve előnyét ebben a műfajban. A harmadik hegy előtt a szökés több mint hat és fél perccel a mezőny előtt haladt – ekkora fórja az üldözötteknek még nem volt az idei verseny egyik szakaszán sem.

Közben a mezőnyben is zajlottak az események, s egy alkalommal Valter Attila is leszakadt kicsit a főmezőnytől, ám a Jumbo azonnal vissza is küldött érte egy embert, így a már említett harmadik hegyről lefelé jövet ismét ott volt az elején csapata első számú embere, az összetettet vezető Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard mellett – miközben az Ineos vezetésével már négy és fél perc alá csökkent a hátrány Barrentxeáékkal szemben.

Rohan Dennis 45 kilométerrel a vége előtt tömegbukásba keveredett, és feladta a versenyt.

A szökevényeket 25 kilométerrel a befutó előtt érte utol a főmezőny, majd a nap legnehezebb emelkedőjén, a La Asturianára menet Vingegaard és Mikel Landa meglépett a többiektől. A hegytetőre érve, 14 kilométerrel a lejtős befutó előtt félperces előnyt építettek ki. A lejtő az eddigieknél is veszélyesebb volt, éles kanyarok korlátokkal a külső íven, a szűk utcákon fekvőrendőrök borzolták a kedélyeket, és tették próbára a versenyzők bátorságát.

A jeltő aljára Vingegaard és Landa előnye 14 másodpercre olvadt, két kilométerük maradt a célig. Az utolsó kilométerre fordulva nyolc másodperc előny maradt, egymást figyelték, Landa a dán mögött maradt, készülve a sprintre, de így sem tudta legyőzni Vingegaard-t, aki a szerdai után a csütörtöki szakaszt is megnyerte – két másodperccel az üldözőcsoport előtt.

Valter Attila a 29. helyen ért be, 46 másodperc hátránnyal, az összetettben a 21. helyen áll, míg a legjobb 25 éven aluliak versenyében a szakaszon harmadikként záró Schmid megelőzte a magyar bringást, aki így a 6. helyet foglalja el ebben a versenyben.

KERÉKPÁR
BASZK KÖRVERSENY
4. szakasz, Santurtzi–Santurtzi
(175.7 km)
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo Visma) 4:22:26 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Vicorious) azonos idővel
3. Mauro Schmid (svájci, Soudal-Quick Step) 2 mp h.
...29. Valter Attila (Jumbo Visma) 46 mp h.
Az összetett állása

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo Visma) 17:08:56
2. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Vicorious) 12 mp h.
3. David Gaudu (francia, Cofidis) 31 mp h.
...21. Valter Attila (Jumbo Visma) 1:42 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik