Kerékpár: Mohoric nyerte az első klasszikus egynapos országúti viadalt

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.03.19. 17:39
null
Mohoric az első szlovén kerékpározó, aki megnyerte a Milánó–Sanremo egynapos viadalt (Fotó: AFP)
Matej Mohoric elképesztő lejtmenetének köszönhetően nyerte meg a Milánó–Sanremo országúti kerékpáros-viadalt.

 

Az öt klasszikus egynapos verseny közül hagyományosan a hosszú távjáról ismert, 113. alkalommal megrendezett észak-itáliai az első az esztendőben.

Rögtön a rajt után nyolcfős szökés alakult ki, amely során hét perc környéki előnyt dolgoztak ki az éllovasok. A 293 kilométeres versenyt záró két emelkedő közül az elsőn, a Cipressán két hazai szökevény kivételével az élbolyból mindenkit befogott az esélyesek mintegy harminc fős csoportja. Az utolsó hegy, a Poggio lábánál pedig több mint 280 kilométer szökés után, a záró kilenc kilométerre az utolsó két szökevényt is utolérték.

Az esélyesek közül Tadej Pogacar nem várt a hajráig, az amúgy is magas tempót növelve nyolc kilométerrel a cél előtt kétszer is meghúzta a sort. Sören Kragh Andersen az emelkedő tetején robbantotta szét a sort, a legjobb lejtmenetezők közé tartozó Matej Mohoric pedig sokat kockáztatva, kétszer is nagyot mentve elszakadt riválisaitól. Noha a célegyenesre fordulva néhány másodpercre leesett a lánc a kerékpárjáról, és láthatóan el is fáradt, annyi előnye maradt a szlovén bajnoknak, hogy pályafutása egyik legnagyobb sikerét arassa, és első szlovénként megnyerje a Milánó–Sanremót.

Másodikként a nagyot hajrázó francia Anthony Turgis, harmadikként az idényt itt indító holland Mathieu van der Poel ért célba.

KERÉKPÁR, MILÁNÓ–SANREMO, 293 km
1. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain-Merida) 6:27:49 óra
2. Anthony Turgis (francia, Total Energies) 2 mp hátrány
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idővel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik