Már a kazahok is megerősítették: Armstrong az Astanánál térhet vissza

Vágólapra másolva!
2008.09.24. 14:11
A Kazah Kerékpáros Szövetség alelnöke, Nyikolaj Proszkurin megerősítette az AP hírügynökség helyi üzleti körökből származó információját: Lance Armstrong az Astana színeiben térhet vissza a karavánba a 2009-es szezontól. A hétszeres Tour-győztes január végén, a Tour Down Under elnevezésű ausztrál többnapos viadalon indulhat először, minden bizonnyal a kazah istálló versenyzőjeként. Az Astana jelenlegi legnagyobb sztárja, Alberto Contador a hír hatására már a távozását fontolgatja…
Extrastábbal a gyanú ellen: Armstrongot minden versenyére doppingellenes különítmény kíséri el
Fotó: Imago
Extrastábbal a gyanú ellen: Armstrongot minden versenyére doppingellenes különítmény kíséri el
Extrastábbal a gyanú ellen: Armstrongot minden versenyére doppingellenes különítmény kíséri el
Fotó: Imago
Extrastábbal a gyanú ellen: Armstrongot minden versenyére doppingellenes különítmény kíséri el

„Ha azt mondja egy kerékpáros, hogy az Astanához akar igazolni, az egyben Kazahsztánnak is nagy elismerés. Armstrong versenyeket akar nyerni, ezért jön a csapathoz” – nyilatkozta az AP-nek Proszkurin.

ARMSTRONG VÁRJA 2009-ET

„Úgy döntöttem, ismét kerékpárra ülök. Nem garantálom a nyolcadik Tour-győzelmemet, de nagyon várom már a 2009-es évet. Nem sok versenyzőnek adatik meg a lehetőség, hogy ekkora szünet után visszatérhessen" – nyilatkozott New York-i sajtótájékoztatóján Armstrong, aki folytatja „Élj erősen" (Live Strong) elnevezésű kampányát. (MTI)
„Érzem, hogy feszültség van az istállón belül, de remélem, rendezni tudjuk a helyzetet. Armstrong csak az egyik vezető lesz a csapaton belül. Hatalmas sportember, és a személyes bátorságát is tisztelem” – tette hozzá.

Armstrong még szerdán várhatóan hivatalosan is bejelenti a szerződés tényét. A New York Times információi szerint a „doppinggyanú árnyékában élő” – ezt a kifejezést Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója használta – amerikai klasszist minden versenyére egy tudósokból álló doppingellenes különítmény kíséri el.

A csoport vezetésére a Doppingellenes Tudományok Intézetének egyik vezető szakemberét, Don Catlint kérték fel. A világ legjobb doppingellenes tudósai között számon tartott Catlin rendkívül szigorú programot folytatna Armstrong ellenőrzésére: az amerikai kerekest bármikor ellenőrizhetik (ebbe ő beleegyezett), és a stáb részletesen elemezheti biológiai mutatóit is.

Az Armstrongot minden viadalára elkísérő stáb az interneten közzé is teszi az információkat, így bárki hozzáférhet a kutatási anyaghoz.

„Hatalmas projekt ez, és fontos, hogy Armstrong maga is beleegyezett. Mindent tudok arról, hogy a sportolók hogyan próbálják kijátszani az ellenőrzéseket, és kijelenthetem: Armstrong nem jár túl az eszemen” – nyilatkozta Catlin.

Az már más kérdés, hogy az Astana-szerződéshez mit szólnak a kétkedők: a kazah gárdát éppen 2007-es doppingügyei miatt zárták ki az idei Tourról… A csapatnál ráadásul belső feszültségeket teremthet az új „vezérbika” érkezése: a 2007-ben Tourt, 2008-ban Girót és Vueltát nyerő Alberto Contador máris jelezte, távozhat, ha jönArmstrong.

„Elég komplikált helyzet lenne, mert azt hiszem, megdolgoztam azért, hogy a csapat első számú bringása legyek, anélkül, hogy meg kellene harcolnom érte. Márpedig ha Armstrong idekerülne, ő volna a vezér, ami engem bántana."

„Mindenesetre megvárom, hogy a sajtótájékoztatóján milyen bejelentést tesz, és attól függ, mit lépek én. Szeretnék maradni, mert jól érzem magam és 2010-ig él a szerződésem, de több csapat is megkeresett már...” – fogalmazott Contador.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik