Mark Cavendish már a harmadik szakaszgyőzelmét aratta

Vágólapra másolva!
2008.07.17. 17:51
A Ricco-ügy árnyékában rendezték a Francia körverseny tizenkettedik szakaszát, amelyet a harmadik sikerét arató brit Mark Cavendish nyert meg.
Mark Cavendish joggal mutatja három ujját: ez volt a harmadik győzelme az idei Touron
Fotó: Reuters
Mark Cavendish joggal mutatja három ujját: ez volt a harmadik győzelme az idei Touron
Mark Cavendish joggal mutatja három ujját: ez volt a harmadik győzelme az idei Touron
Fotó: Reuters
Mark Cavendish joggal mutatja három ujját: ez volt a harmadik győzelme az idei Touron

Riccardo Ricco lebukása, és csapata, a Saunier Duval visszalépése volt a Tour de France csütörtöki napjának legfontosabb híre, a show-nak azonban – mint tudjuk – folytatódnia kell, így a tizenkettedik szakaszon is elrajtoltak a versenyzők. A Saunier Duval mellett Felix Cardenas sem volt ott a startnál, a Barloworld bringása a szerdán lebukott Moises Duenas Nevado csapat- és szobatársa volt, és a szállodai szobájukban doppingszereket találtak…

A tizenkettedik szakaszon Lavelanet és Narbonne között 168.5 kilométert kellett letekerni, az útvonalon mindössze egy negyedik kategóriás dombocska jelentett némi nehézséget, de az etap újabb kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a nagyok ne hajtsák túl magukat, míg néhány, magában elegendő EPO-t, bocsánat, erőt érző kerekesnek, hogy belekeveredjenek egy sikeres szökésbe.

A két francia Arnaud Gererd és Samuel Dumoulin a 36. kilométernél lépett meg a mezőnytől, ám meglepő módon annyira nem engedte el őket a mezőny, a legnagyobb előnyük 4:20 perc volt. A kerekese kiváló tempóban haladtak az első két óra átlagsebessége 48.2 km/óra volt.

A francia duó előnye a 113. kilométernél már csak 35 másodperc volt, ekkor a spanyol Juan José Oroz egyedül próbálta utolérni a szökevényeket, és ezt követően meglepetésre a mezőny jelentősen visszavett a tempóból. Oroz egy kilométeren belül beérte a két franciát, két kilométer múlva pedig már 1:05 perccel vezettek.

A különbség ekkor újra csökkent, majd megint növekedett, végül 9.1 kilométernél a főmezőny befogta a három szökevényt. A hajrát a Team Columbia ismét kiválóan vezette fel a mezőny jelenlegi leggyorsabb sprinterének Mark Cavendishnek, így a brit versenyző már a harmadik szakaszgyőzelmét aratta az idei Touron. Összetettben továbbra is az ausztrál Cadel Evans vezet.

95. TOUR DE FRANCE

12. szakasz. Lavelanet–Narbonne (168.5 km)
A szakasz végeredménye: 1. Mark Cavendish (brit, Team Columbia) 3:40:52, 2. Sy. Chavanel (francia, Francaise des Jeux) azonos idővel, 3. Steegmans (belga, Quick Step) a. i., …20. Evans (ausztrál, Silence-Lotto) a. i.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Cadel Evans 50:23:05, 2. F. Schleck (luxeburgi, CSC Saxo Bank) 1 másodperc hátrány, 3. Vandevelde (amerikai, Garmin Chipotle) 38 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Óscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) 162 pont, 2. Kirchen (luxemburgi, Team Columbia) 138, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 136.
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Sebastian Lang (német, Gerolsteiner) 58, 2. Kohl (német, Gerolsteiner) 56, 3. F. Schleck 46.
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 50:27:23, 2. Kreuziger (cseh, Liquigas) 2:42 perc hátrány, 3. Monfort (Cofidis) 2:49 p h.
A csapatversenyben: 1. CSC Saxo Bank 151:01:25, 2. AG2R 4:49 p h., 3. Gerolsteiner 15:23 p h.
Következik: Narbonne–Nimes (182 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik