Hegyikerékpár: megerősítést nyert, Parti András ott lesz Pekingben

V.F. V.F.V.F. V.F.
Vágólapra másolva!
2008.01.08. 15:41
Az athéni olimpia után a pekingi játékokon is lesz magyar résztvevője a hegyikerékpáros mezőnynek! A hír a Magyar Olimpiai Bizottságból érkezett január 7-én délután, mely szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) arról értesítette Schmitt Pál MOB elnököt, hogy az olimpia hegyikerékpáros mezőnyének végleges összeállítása után egy magyar sportoló is részt vehet a pekingi olimpián. A szakág 50 fős mezőnyében Parti Andrást (képünkön) láthatjuk majd a nemzeti színű mezben.

Sipiczki Róbert, a honi szövetség elnöke megerősítette, hogy a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnökségének decemberi határozata alapján Parti András lesz az olimpia résztvevője, Buruczki Szilárdot pedig tartalékként jelölték meg.

A 2007. december 31-én zárult olimpiai pontversenyben nemzetünk a 26. helyen végzett. Az 1. számú kvalifikációs kritérium szerint az 1-24. ország delegálhat versenyzőt az olimpiára, a 2. kritérium alapján pedig az Európán kívüli Kontinentális Bajnokságok 1-2. országa kap kvótát.

Az Óceánia Bajnokság esetében Ausztrália és Új-Zéland az 1. kritérium szerint már kvalifikálta magát, így ezeket a kvótákat a pontversenyben soron következő nemzetek, így Magyarország és Törökország kapta.

Parti András 1982-es születésű, csapata a Trek Józsefhegyi SE, edzője Molnár Dénes. A kerekes 2007-ben címvédésre készült az olimpiai krossz magyar bajnokságon, ahol sikerét aranyérem koronázta. Több nemzetközi pontszerző versenyen is dobogón végzett.

A magyar olimpiai kerettagok számára Valcsó Anikó XCO (olimpiai cross) szövetségi kapitány a kerekesek edzőivel egyeztetve írta elő azokat a versenyeket, melyeken lehetőség volt annyi pont megszerzésére, hogy a magyar válogatott kvalifikálhassa Magyarországot a pekingi olimpiára.

A kerettagok közül az a versenyző vehet részt az ötkarikás játékokon, aki ezen viadalokon a legtöbb pontot gyűjtötte – ez Partinak sikerült 307 ponttal, megelőzve Buruczkit, aki 213 pontot, illetve Melts Andrást, aki 160 pontot gyűjtött.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik