17 éves csillag a Barca-védelem közepén – Pau Cubarsí több, mint ígéret: korszakos tehetség

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 12:30
Pau Cubarsí, a Barcelona új ígérete (Fotók: AFP, Imago Images, Reuters)
Az FC Barcelona nem jutott elődöntőbe a Bajnokok Ligájában, a bajnoki cím megszerzésére csekély esélye van, Király-kupa-álmai régen elszálltak, az anyagi helyzete továbbra sem rendeződött, és egyelőre azt sem tudni, ki lesz a következő idényben a vezetőedzője – mégis van okuk a bizakodásra a klub szurkolóinak. Mert az utánpótlásműhely, a La Masia ontja a szupertehetségeket. Ezúttal a gránátvörös-kékek 17 éves védőjét, az európai élvonalba az elmúlt hetekben berobbanó Pau Cubarsít mutatjuk be.


Amint a bevezetőből is kiderült, nem halad minden a terv szerint az FC Barcelonánál, amely az elmúlt hetekben megtáltosodott ugyan – amióta a klublegendából lett vezetőedző, Xavi bejelentette idény végi távozását –, a héten kiesett a Bajnokok Ligájából is, így szinte biztosra vehető, hogy trófea nélkül zárja az évadot. Ez és az edzőkeresés is fejfájást okoz a vezetőségnek, ám a klub legnagyobb problémája továbbra is az anyagi helyzete, ami néha jobban, néha rosszabbul fest, de csak nem akar kiegyenesedni. Ezért a katalánok a nyáron sem gondolkodhatnak méregdrága transzferekben, pénzszórásban, kénytelenek a piacon kínált akciós megoldásokban, no meg persze világhírű akadémiájukban bízni. Szó se róla, a műhely a 2010-es évek eleji aranykora után ismét pazarul működik. A La Masia az elmúlt években olyan ígéreteket adott a felnőttcsapatnak, mint a Golden Boy-győztes Gavi, a villámgyors szélső védő, Alejandro Baldé vagy a múlt idény végén feltűnő, azóta rekordok sorát átíró, még mindig csak 16 esztendős spanyol válogatott Lamine Yamal. Nemrég újabb csiszolatlan (?) gyémánt került fel az első csapathoz: Pau Cubarsít 2024-ben építette be a Barcelona keretébe, majd kezdőcsapatába Xavi, hogy aztán egy szemvillanás alatt lenyűgözze a szakértőket és a szurkolókat egyaránt.  

Született: 2007. január 22., Estanyol
Állampolgársága: spanyol
Sportága: labdarúgás
Posztja:  belső védő
Klubja: FC Barcelona (2023–)
Válogatottsága/góljai: 2/0

A babaarcú tini már a spanyol felnőttválogatottban is bemutatkozott
NÉVJEGY – PAU CUBARSÍ 

Cubarsí – leírni is megdöbbentő – 2007-ben született, és Bescanóban, egy Girona tartománybeli kisvárosban nőtt fel, tehát „echte” katalán. Futballozni a Girona utánpótlásában kezdett, de mindössze tizenegy esztendős volt, amikor a Barcelona felfigyelt rá, s villámgyorsan a La Masiára került. Ott tovább fejlődhetett, s egészen fiatal korára hihetetlenül érett, technikás, szinte kész játékos vált belőle. Bár bevetése akkor még nem szerepelt a klub terveiben, a 2022–2023-as idény tavaszán már több alkalommal leülhetett az első csapat kispadjára, s a legtöbbször együtt edzhetett Xaviékkal. A múlt nyáron aztán részt vett a spanyol válogatott tagjaként az U17-es világbajnokságon, csapata alapembere és a torna egyik legjobbja volt, amíg a negyeddöntőben el nem búcsúztatta Németország. Visszatérve Barcelonába már egyértelmű volt, hogy Cubarsí nem az utánpótláshoz tartozik, de bevetését Xavi nem akarta elsietni. Bemutatkozására tétmeccsen januárig kellett várni: a szünetben állt be csereként az Unionistas elleni Király-kupa-nyolcaddöntőben. A mérkőzésen pocsékul futballozott a Barca, az első félidőben hátrányba került alacsonyabb osztályú ellenfelével szemben, de a remekül bemutatkozó Cubarsí és a többi csere vezérletével fordítani tudott, így továbbjutott. Az edzői stáb már ennyiből leszűrte, többször kell esélyt adnia a 17 éves srácnak.

Xavi a következő – nem mindig sikeres – meccseken hol kezdőként, hol csereként bedobta Cubarsít, majd jött a Villarreal elleni 5–3-as zakó, ami után a klublegenda bejelentette: távozik az idény végén. Nos, ez a döntés nem döntötte romba, sokkal inkább feltüzelte a csapatot, a katalán szakemberről pedig lekerült a teher, s a fiataloknak is egyre nagyobb szerepet adott. A Barcelona az azóta lejátszott 14 tétmeccséből mindössze egyet veszített el (éppen ezen a héten a Paris Saint-Germain elleni BL-visszavágót) három döntetlen és tíz győzelem mellett. Cubarsí a tizennégy mérkőzésből tizenhármat töltött a pályán, miközben együttese hét meccsen gólt sem kapott. A 17 esztendős katalán védő a BL-nyolcaddöntő visszavágóján olyan jól játszott a Napoli ellen, hogy megválasztották a meccs emberének, majd a PSG elleni párharc első felvonásán is parádézott – még Kylian Mbappéval szemben is bemutatott egy lövést megelőző kulcsszerelést a tizenhatoson belül… Olyannyira felhívta magára a figyelmet, hogy menet közben a spanyol válogatottba is behívták, amelyben már pályára is lépett két felkészülési mérkőzésen.  

Xavi (jobbra) bízott benne, s nem félt bevetni a bajnokságban és a BL-ben sem

Cubarsí amellett, hogy ilyen fiatalon egy érett topligás játékos mentális erejét mutatja, testi adottságaival és képességeivel is kiemelkedik védőtársai közül. A 184 centiméteres belső védő rendkívül erős a párharcokban, jól helyezkedik, de ha ezt elvéti, szerelni is remek ütemben képes. Fő erénye azonban a minden bizonnyal a La Masián tökélyre fejlesztett passzjátéka. Cubarsí kitűnő hosszú indításai mellett (amelyeknek több mint a fele jó helyre megy) összességében több mint 90 százalékos pontossággal passzol, remekül forog ki az ellenfél letámadásából, türelmesen, fegyelmezetten várja meg, melyik társának adhatja a labdát. A jó passzkészség egy védőnél is elengedhetetlen erény a Barcelona alapfilozófiája szerint, így egy ilyen proaktív, labdával ügyes játékosnak már-már bérelt helye van a katalánok kezdőcsapatában.

Összességében nyugodt szívvel kijelenthető, hogy Pau Cubarsí a 2023–2024-es idény egyik, ha nem a legnagyobb felfedezettje, akinek játéka a karrierjük csúcsán járó védőkére emlékeztet. Amit 16 esztendős csapattársától, Lamine Yamaltól látunk szélsőként, az is elképesztő, de az ő posztján sokkal hamarabb érnek fel a csúcsra a futballisták. Cubarsí teljesítményében tehát a kora az egyik leghihetetlenebb tényező, hiszen ilyen fiatalon kevés játékos játszik ennyire jól, fegyelmezetten, éretten, ráadásul topszinten. Nem véletlen, hogy már a Gironánál is a „katalán Franz Beckenbauernek” becézték… Ami a jövőjét illeti, az FC Barcelona minden bizonnyal ragaszkodik hozzá (annak ellenére, hogy már most rendkívül sok pénzt kérhetne érte), de minél előbb lépnie kell, hiszen Cubarsí szerződésében csupán 10 millió eurós kivásárlási összeg szerepel jelenleg, amit az összes rivális azonnal kifizetne. Több mint valószínű, hogy a klub még a nyár előtt hosszabbít vele, ő pedig kap egy egymilliárdos kivásárlási opciót, akárcsak Gavi, Pedri és a többiek…

LaLiga - FC Barcelona v Las Palmas
Fizikai erőben is felveszi a versenyt a La Liga csatáraival 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 20-i lapszámában jelent meg.)  
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik