A magyar szövetség (MKKSZ) vasárnapi beszámolója szerint most vasárnap a Tótka vezette egység – amely előfutam-győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé – végig nagy csatában volt a tavalyi világbajnok német négyessel, a jó rajt után még vezetni is tudott. Féltávhoz három tizedmásodperccel előbb ért, mint a második helyen haladó Mozgi, Balaska, Birkás, Somorácz összeállítású kvartett, és mint az akkor még harmadik hazai hajó. A hajrát aztán a németek bírták a legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

„A legfontosabb, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – idézte az MKKSZ honlapja Hüttner Csaba szövetségi kapitányt. – Most úgy voltunk partiban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek két-három napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ma is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a kamikaze taktikát és a végére kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok.”

A szakember hozzátette: beszél mind a nyolc versenyzővel, továbbá néhány emberrel, akinek ad a szavára, majd hétfőn kijelöli azt a négy versenyzőt, aki K–4 500 méteren indulhat a június 8-10-i belgrádi Európa-bajnokságon.

„Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is” – jelentette ki Hüttner Csaba.

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Duisburgban Csizmadia Kolos is férfi kajakban, 200 egyesben: Pál Zoltán tanítványa a harmadik helyet szerezte meg. A 17 éves Molnár Csenge kilencedik lett C–1 500 méteren.