Kajak-kenu: Hadvina Dóra bátran állítja, erős a női kajak négyes

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.08.17. 07:37
null
Hadvina Dóra nem hiszi, hogy a vb mentálisan nagyobb kihívást jelentene, mint egy hazai válogatóverseny (Fotó: Új Néplap/Mészáros János)
A Szolnoki Kajak-kenu Klub női kajak négyesben olimpiai bajnok versenyzője úgy gondolja, alulteljesített a tavaszi válogatóversenyek során, ezért örül, hogy mégis helyet kapott a világbajnokságra utazó keretben.

 

Két éve Tokióban láthattuk legutóbb nemzetközi versenyen Hadvina Dórát, Csipes Tamarával, Kozák Danutával és Kárász Annával a K–4 500 méteres egység tagjaként olimpiai bajnok lett.

Mennyi minden változott azóta! Kezdésként a Szolnoki Kajak-kenu Klub versenyzője neve, hiszen Japánban még Bodonyi Dóraként állt rajthoz, a 2021-es szeptemberi világbajnokságot – a már az olimpiai futamok alatt is lappangó – betegség miatt nem vállalhatta. A négyes tagjai teljes egészében kihagyták a 2022-es versenyszezont, Csipes és az azóta visszavonuló Kárász pihenésre hivatkozva, Kozák megműttette a könyökét, a 2020-ban edzőjéhez, Hadvina Gergelyhez feleségül menő Dóra pedig bejelentette, párjával gyermeket várnak, a kislány 2022 augusztusában érkezett meg.

Az idei visszatérés közel sem úgy sikerült, ahogy Hadvina Dóra szerette volna: bár az első válogatóversenyen Rendessy Eszterrel párosban nyert 500 méteren, a női kajakosoknak ez nem számított bele az elbírálásba, így a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara és a világbajnoki induló Fojt Sára, Pupp Noémi kettős sem indult, egyéniben pedig nyolcadik lett Szegeden. A szolnoki – a hölgyeknek mérvadó – második felvonáson egyesben ötödik, párosban éppen a fentebb említett egységek mögött harmadik helyre futotta az erejéből. Így az Európai Játékokra nem is utazhatott.

Viszont mivel az augusztus 23. és 27. közötti világbajnokságon osztják a párizsi olimpiai kvótákat, egyértelmű volt, a krakkói névsoron változtatni kell, hiszen Gazsó triplázott (K–1, K–2 és K–4 500 m), Csipes duplázott (K–2 és K–4 500 m) Lengyelországban. A női kajakban elérhető hat ötkarikás indulási jogot ugyanennyi különböző versenyzővel érheti el a válogatott, másként nem jön ki a matek. A helyzet megoldásaként a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a négyesből Fojtot és Puppot emelte ki, ők megkapták a párost, a helyükre került a négyesbe Rendessy és Hadvina.

„Nagyon hálás vagyok Hüttner Csabának a bizalmáért. A tavaszi válogatóversenyeken nem úgy teljesítettem, ahogy azt vártam magamtól, vagy ahogy sokan várták tőlem. Nem hoztam ki magamból ugyanazt a szintet, mint az edzéseken, de »rendet raktam a fejemben«, ezt az akadályt leküzdöttem. Nem hiszem, hogy a világbajnokság mentálisan nagyobb kihívást jelentene, mint egy hazai válogatóverseny – állította Hadvina a Nemzeti Sportnak. – Örülök a lehetőségnek, jó formába kerültem a nyár folyamán, egyéniben is jó időeredménnyel teljesítek, és a négyesben is megtaláltam a helyemet.”     

Az olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok kajakos hozzátette, kislánya születése óta még mindig előfordulnak hullámvölgyek, de már nem olyan gyakorisággal, mint eleinte. Saját bevallása szerint jobb napjain megközelíti a tokiói olimpián látott állapotát, az pedig külön öröm volt neki, hogy Szolnokon készültek, hiszen ott lakik, megkönnyítette a helyzetét, hogy nem kellett kislányát „A-ból B-be rángatnia”.

A két hónapos felkészülés egésze alatt élveztem a közös munkát Tamival, Esztivel és Dorkával, mindenki a helyére került, bizakodó vagyok – folytatta a szolnoki klasszis. – Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni vagy terhet rakni bárki vállára, ráadásul nemzetközi versenyen két éve nem vettem részt, de azt bátran állíthatom, ez egy jó egység.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik