Kajak-kenu: a szövetségi kapitány Hüttner szerint van mit rendbe rakni a női kajakosok háza táján

POZSONYI SZILÁRD (Duisburg)POZSONYI SZILÁRD (Duisburg)
Vágólapra másolva!
2023.08.28. 11:02
null
Hüttner Csaba (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Az olimpiai kvóták szempontjából sikeres világbajnokságot tudhat maga mögött a gyorsasági kajak-kenu-válogatottunk, a lehetséges 18-ból 15-öt megszerzett Duisburgban. A pontversenyt megnyerő magyarok szövetségi kapitány a legtöbb szakágról csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, a női kajakosoknál és kenusoknál azonban némi kritikát is megfogalmazott.

 

– Elégedett a világbajnokságon látottakkal?
– Minimális hiányérzet maradt bennem, de a megszerzett tizenöt kvótával már meg lehet oldani az olimpiát, minden számban elindulhatunk. Ez mindenképpen megnyugtató, viszont a női kajak páros ötszáz méteres szerepléséből nem derült ki, mire képesek, az előfutamban hibáztak, a középfutam pedig értékelhetetlenre sikerült, az elején letámasztottak, azután nem voltak versenyben a döntőbe jutásért – kezdte a vasárnap lezáruló olimpiai kvalifiációs világbajnokság értékelését a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba. – Úgy néz ki, el vagyunk átkozva ebben a számban, emlékezhetünk, 2019-ben Kárász Anna és Kozák Danuta kettősét zárták ki az előfutamot követően, mert a hajójuk a súlyhatár alatt mérlegelt a szegedi kvalifikációs vébén... Teljes mértékben elégedett lennék, ha Fojt Sára és Pupp Noémi is megszerzi a két kvótát a párosban. Az edzéseken mutatott időeredmények alapján reális esélyük volt rá, valami fejben nem stimmelt. Ezzel mindenképp foglalkozni kell, ahogy összességében a női csapathajókkal is, van mit rendbe rakni...

– A női kajak négyes megszerezte a csak Duisburgban elérhető kvótákat, ez már a döntő előtt biztossá vált. A döntőben aztán a szakághoz mérten alulteljesített, hetedik lett. Van összefüggés?
– Nem hiszem, hogy megelégedtek volna a finálé előtt, az edzésen látott időeredmények alapján sokkal több van bennük ennél. Valami félrecsúszott a női kajakosoknál, a versenyzők is sokkal többet várnak el maguktól, mi is. Kielemezzük a helyzetet, megoldást kell találnunk – van is elképzelésem, mit csináljunk, de erre térjünk vissza ősszel és tavasszal.

– A női kenusoknál is „maradt” egy kvóta Németországban, arra is érvényes az előbbi kijelentés?
– Várakozásaim szerint lesznek változások náluk is, ki kell próbálni több lehetőséget a csapathajókban. A világbajnokságon a negyedik hely lett volna reális Bragato Giadának és Nagy Biankának ötszázon, ötödikek lettek. Az olimpián érmet szeretnénk szerezni, ehhez előre kell lépni. Vannak nagyon tehetséges ifjúsági és U23-as versenyzőink, akik a korosztályos vébén bizonyítottak, remélhetőleg felnőnek a feladathoz, számításba jöhetnek, ahogyan Balla Virágban és Takács Kincsőben is bízom. Jövőre a pótkvalifikációs szegedi világkupa-versenyen mindenképp megszereznénk a maradék három kvótát.

– Maradjunk a kenusoknál, de térjünk át a férfiakra, akik talán a vártnál erősebb teljesítménnyel hozták a konyhára a három párizsi indulási jogot. Ők úgy fogalmaztak, visszatették Magyarországot a sportági térképre. Egyetért?
– Nem gondolom, hogy ez most történt volna meg. A tokiói ötkarikás játékok után visszakerült az olimpiai programba a páros ötszáz, az azt követő koppenhágai világbajnokság óta megint jelen vagyunk a döntőkben, érmeket szerzünk a nemzetközi mezőnyben. Folyamatos a fejlődés. Előzetesen a férfi kajak párosnál és a négyesnél izgultunk, milyen apró különbségek dönthetnek, erre a férfi C–2 ötszázas döntőben a többieket leiskolázó németek mögött a többi nyolc egység bejött másfél másodperc alatt, éppúgy, mint 2008-ban és azelőtt, amikor szintén olimpiai szám volt. Ha Korisánszky Dávid és Fekete Ádám egy hajszálnyival rosszabbul teljesítenek, akár a döntőről is lecsúszhattak volna, ha egy hajszállal jobban, most érmekről beszélgetünk...

– Pedig nem akármilyen időszak van a hátuk mögött.
– Fekete majdnem felhagyott a kenuzással, szerencsére sikerült meggyőzni a folytatásról. Korábbi társa, Hajdu Jonatán megbetegedett, így került a képbe „Koris”, aki májusban megsérült, és kihagyta az Európai Játékokat. Nehéz utat jártak be, de végig hittek magukban, ahogyan Adolf Balázs. Fiatal versenyző, de keményen dolgozik a gyengeségei kijavításán, évről évre jobbá válik, szerintem az olimpiai érem ajtaján kopogtat.

– Az olimpiai programot tekintve még a férfi kajakosok vannak hátra, akik a hatból hat megszerzett kvótával legsikeresebb szakágnak bizonyultak – azért ez a közelmúltban nem volt jellemző. Lehet velük nem elégedettnek lenni?
– Nehéz lenne... Persze, kicsit fájó, hogy ezer egyesben Varga Ádám, ötszáz párosban Nádas Bence és Kopasz Bálint, négyesben Nádas, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor is ezüstérmes lett, az aranyéremről minden, csupa világklasszis indulónk éppen csak lecsúszott, de előzetesen aláírtam volna, hogy megvan a hat kvóta és nyugodtan készülhetnek Párizsra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik