Hüttner Csaba: Olyan párosra van szükség, amelyik szinte biztosan megszerzi a kvótát

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 10:51
null
Hüttner Csaba szerint olyan párosra van szükség, amelyik szinte biztosan kvótát szerez (Fotó: Török Attila)
A gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya eltért az év eleji tervtől, és Nádas Bencét a páros és a négyes egységbe is benevezte az augusztus 23-27. között rendezendő, olimpiai kvótaszerző vébére.

 

– Az Európai Játékok előtt azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy Kopasz Bálint és Nádas Bence induljon K–2 ötszáz méteren, a szerdán kihirdetett világbajnoki válogatott keretben viszont őket jelölte meg.
– Leszögezném, amit mondtam, azt az Európai Játékokra értettem. Az év elején az A-terv az volt, hogy minden olimpiai kategóriában induló versenyzőnk egy számra koncentrálhasson a lehető legtöbb kvóta megszerzése érdekében – felelte a Nemzeti Sportnak a síkvízi kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba. – A férfi négyeseknél olyan kiélezett a verseny, hogy egy-egy ezredmásodpercen múlhat, jár-e a kvóta vagy sem. Ezért nem akartam megzavarni a Nádas, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor egység felkészülését, hiszen Bence figyelmét meg kellett volna osztania a páros és a négyes között.

– Mi változott azóta?
– Az év folyamán több kettőssel próbálkoztunk, például a válogatóversenyeket megnyerő, rengeteget fejlődő Szántói-Szabó Tamás, Vajda Bence duóval, de az Európai Játékokon láthattuk, még nem biztos résztvevői a világversenyek döntőjének. Kis szerencsével, jó sorsolással minden világkupafutamon és a krakkói EJ-n is bekerülhettek volna a legjobb kilencbe, de nem így alakult. Úgy éreztem, olyan párosra van szükség, amely szinte biztosan képes hozni a kvótát.

– A kettesnél tehát csökkentette a rizikót, de ezzel egyidejűleg nem növelte a négyes esetében?
– A csapathajók versenye előbb lesz, mint a páros. Bálintnak és Bencének egyetlen előfutamot kell mennie a négyesek középfutama és döntője előtt, az ő klasszisukhoz mérten ez belefér. A felkészülés szempontjából kevésbé szerencsés, de az összkép így is megnyugtatóbb.

– Legfeljebb hat kvótát szerezhetnek a férfi kajakosok, ez reális Nádas duplázásával is?
– Technikailag hetet szerezhetnénk, és egyet vissza kellene adnunk. A kvartettünk négyet hozhat, Varga Ádám K–1 ezer méteren még egyet, és mivel Bence két helyen is szerepel, de csak egyet szerezhet, a párosban csak Bálint után járhat egy, ez összesen hat.

– A női kajakosoknál is jelentős változtatások történtek az Európai Játékokhoz képest, ugyanez áll a hátterében?
– Egyesben Csipes Tamara indul Gazsó Dorka helyett, a két válogatóversenyen egy-egy győzelmet aratott mindkettő, és közösen megegyeztünk, nem rendezünk szétlövést, hanem egyik nagy nemzetközi versenyen egyikük, a másikon a másikuk indulhat. Krakkóban Dorka állt rajthoz, a vébén így Tamara mehet. Mivel ő a négyes hajóban is szerepel, így nem lehet átfedés a négyes és a páros között, hogy meglehessen a hat kvóta. Meg kellett osztani az erőinket, Pupp Noémi és Fojt Sára a K–4 helyett a K–2-ben indul, a helyükre Rendessy Eszter és Hadvina Dóra ül be.

– Ötezer méteren az elmúlt két év világbajnoka, Kőhalmi Emese helyett a hétvégi országos bajnokságot megnyerő Kiszli Vanda került a keretbe. Miért?
– A hétvégi versenyen nem volt futószakasz, ami Emesének kedvez, a vébén viszont lesz. Egyébként az ob nem minősült válogatónak, és Emese egy hosszan tartó betegség miatt azon nem indulhatott. Vanda nyert, ő ráadásul maratonistaként hozzá van szokva a futószakaszhoz.

– Összesen tizennyolc kvótát szerezhetnek a versenyzőink a párizsi olimpiára. Mennyit tart elérhetőnek?
– Sosem szoktam jósolgatni. A két kenu egyes számban, férfi ezer és női kétszáz méteren lesz a legnehezebb megszerezni, mivel csak ötöt osztanak ki. Természetesen Balla Virágot és Adolf Balázst is esélyesnek tartom, de mindenki a vébére készül, ugyanaz a célja, mint nekünk: kivívni az indulási jogot. A vk-versenyek óta nem láttuk az egész világ mezőnyét egyben, az előfutamok után tudom csak pontosan megmondani, mennyi megszerzése reális.

A MAGYAR CSAPAT
Férfi kajak

K–1 200 méter: Birkás Balázs
K–1 500 méter: Kopasz Bálint
K–1 1000 méter: Varga Ádám
K–1 5000 méter: Noé Bálint
K–2 500 méter: Nádas Bence, Kopasz Bálint
K–2 1000 méter: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

Női kajak
K–1 200 méter:
Lucz Anna
K–1 500 méter: Csipes Tamara
K–1 1000 méter: Rendessy Eszter
K–1 5000 méter: Kiszli Vanda
K–2 200 méter: Kiss Blanka, Lucz Anna
K–2 500 méter: Fojt Sára, Pupp Noémi
K-4 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra

Férfi kenu
C–1 200 méter:
Koczkás Dávid
C–1 500 méter: Fejes Dániel
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–1 5000 méter: Adolf Balázs
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
C–2 1000 méter: Kollár Kristóf, Fejes Dániel
C–4 500 méter: Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán, Hodován Dávid

Női kenu
C–1 200 méter:
Balla Virág
C–1 500 méter: Balla Virág
C–1 1000 méter: Kisbán Zsófia
C–1 5000 méter: Kisbán Zsófia
C–2 200 méter: Horányi Dóra, Takács Kincső
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka
C–4 500 méter: Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka

Vegyes számok
K–2 500 méter:
Lucz Anna, Opavszky Márk
C–2 500 méter: Hajdu Jonatán, Takács Kincső

A magyar para vb-csapat
férfiak

KL1 200 méter: Kiss Péter Pál és Suba Róbert
KL2 200 méter: Rozbora András és Kiss Tibor
KL3 200 méter: Kiss Erik
VL2 200 méter: Suba és Juhász Tamás

nők
KL2 200 méter:
Varga Katalin
KL3 200 méter: Molnár Nikoletta
VL2 200 méter: Boldizsár Dalma

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik