Kajak-kenu: Storcz reméli, Kovácsék kiesése nem üt vissza

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.03.06. 16:48
Zsúfolt versenyszezon előtt állnak a magyar kajak-kenusok, a külföldi világesemények mellett hazánk idén két kiemelkedő sportági viadalnak is otthont ad: a május végi gyorsasági világkupát és a július végi ifjúsági és U23-as világbajnokságot egyformán Szegeden rendezik.  

A hazai szövetség (MKKSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Baráth Etele elnök úgy fogalmazott, a két olimpia közötti félidei időszak csak látszólag könnyű, megítélése szerint azonban a legnehezebb, hiszen azoknak a versenyzőknek, akik ott akarnak lenni két év múlva Rióban, már idén meg kell mutatniuk, mit tudnak. Hozzátette: a korábbi évekhez képest 2014-ben több nemzetközi versenyen és nagyobb létszámmal áll rajthoz a magyar válogatott, így például az idény mindhárom vk-viadalán ott lesz – egyet ezek közül Milánóban, a jövő évi ötkarikás kvalifikációs világbajnokság helyszínén rendeznek.

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára, egyben a szegedi rendezésű viadalok szervezőbizottságának vezetője azt mondta, összeszokott csapat dolgozik a zökkenőmentes lebonyolításon. A felnőtt gyorsasági vk-ra május 23–25-én, a korosztályos vb-re pedig július 17–20-án kerül sor a Maty-éren, előbbi eseményre 50 országból 700-800 akkreditált személyt várnak, utóbbira pedig 70-80 nemzetből érkezhetnek résztvevők, míg az akkreditáltak száma 1500-1600 lehet. Ábrahám hangsúlyozta: mindkét eseményre ingyenes lesz a belépés. A vk-programnak – a sportág történetében először – parakenu-futamok is részei lesznek.

Csabai Edvin szakmai igazgató elárulta, hogy a magyar sportolók többsége megkezdte a meleg égövi edzőtáborozásokat európai (spanyolországi, olaszországi, horvátországi), illetve tengerentúli (dubai, floridai) helyszíneken. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy amikor ősszel megszervezték ezeket az edzési lehetőségeket, nem tudhatták, hogy itthon is kellemes tavaszi időjárás lesz, de vannak olyan versenyzők, akik hazai vizeken készülnek majd a szezonra. Csabai hozzátette: idén egyértelmű céljuk, hogy a már bizonyított, rutinos sportolók mellé új versenyzőket építsenek be a válogatottba, s emiatt is biztosítanak több versenyzési lehetőséget. Elhangzott továbbá, hogy a felkészülést egy magyar fejlesztésű, a világon egyedülálló mérőműszer is segíti, amely komplex adatokat szolgáltat az adott kajakos, illetve kenus teljesítményéről, hajójáról.

Storcz Botond, a felnőttválogatott vezetőedzője vázolta a szezon menetrendjét. Ezek szerint a május eleji milánói vk lesz az első megmérettetés, majd május közepén következik egy újabb vk a csehországi Racicében, május végén pedig a szegedi vk-verseny. Ezután rendezik a hazai válogatókat, majd július közepén Brandenburgban az Európa-bajnokságot, amely a szakember szerint a vb-felkészülés egyik fontos állomása lesz. Az év fő versenyére, a világbajnokságra augusztus 6–10-én Moszkvában kerül sor.

Szóba került az is, hogy a női kajakszakág átalakuláson megy keresztül, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina ugyanis anyai örömök elé néz, a gerincsérvvel megműtött Douchev-Janics Natasa felépülésének időtartama pedig bizonytalan, mint ahogy az is, hogy ebben a szezonban egyáltalán vízre szállhat-e. Csipes Tamara ugyanakkor visszatért Ausztráliából Magyarországra. Storcz erről szólva úgy fogalmazott: reméli, hogy a klasszis sportolók kiesése az eredményességben nem üt vissza. Csipes pedig nem tagja automatikusan a válogatottnak, de nyitva áll előtte az ajtó. Hozzátette: a tavasz folyamán új egységeket kísérleteznek ki annak érdekében, hogy például a 2009 óta sikert sikerre halmozó női négyes idén is megőrizze veretlenségét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik