Jégkorong: Szeretném megmutatni, hogy itt a helyem – Vay Ádám

Vágólapra másolva!
2023.11.07. 14:31
null
Vay Ádám bízik benne, hogy megmutathatja, mire képes (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Vay Ádám, a szlovák HK Poprad kapusa szeretné bebizonyítani, hogy helye van a magyar jégkorong-válogatottban, amely a héten a budapesti Tüskecsarnokban szerepel a Sárközy Tamás-emléktornán.

„Legutóbb 2019 áprilisában voltam válogatott, azóta sok minden történt velem és a csapattal. Reméltem, hogy visszakerülhetek előbb a szlovák bajnokságba, majd pedig a magyar nemzeti csapatba. Ez sikerült, de természetesen minden nap meg kell küzdeni a helyemért. Jól érzem magam, hamarosan apuka leszek, jó ligában játszom, és bízom benne, hogy most az új szövetségi kapitánynak is meg tudom mutatni magam, hogy mire vagyok képes” – mondta a keddi edzést követően az MTI-nek a 29 éves Vay, aki ebben az idényben 11 találkozón átlagban 3,07 gólt kapott poprádi színekben. Hozzátette: az elmúlt időszakban nagyon megviselte őt, hogy nem is mutathatta meg magát a válogatottban, de most már – ahogy fogalmazott – „nem görcsöl” ezen.

Don MacAdamnek ez lesz az első tornája szövetségi kapitányként a magyar válogatott élén, de korábban – szakmai felügyelőként – éveken át figyelhette a fiatalokat, és ennek nyomán küldött most meghívót többek között a finn JYP-ben szereplő Varga Balázsnak, illetve az újpesti Kovács Alexnek.

„Végigjártam a korosztályos válogatottakat, és idén még a juniorok között játszom, ahol nagyon jól megy. A kapitány most megnézheti, mire leszek képes a felnőttek között. A csapatban több ismerősöm is van, az idősebbek pedig nagyon segítőkészek” – jegyezte meg a 20 éves csatár, aki 2018 óta finnországi légiós, a jyväskylä-i klub U20-as csapatában pedig ebben az idényben 21 összecsapáson 34 pontot (13 gól, 21 gólpassz) gyűjtött.

A 23 éves Kovács Alex az Erste Ligában listavezető Újpestben termeli a pontokat, kilencnél jár 12 találkozón.

„Megtiszteltetés itt lenni, nagy felelősség is ez. Szeretném megmutatni, hogy jó formában vagyok, és meghálálni a bizalmat. Bármelyik sorban is kapjak helyet, minden egyes cserében a maximumot adom, de így van ez edzésen is. Nagyon várom a tornát” – mondta Kovács.

MacAdam annyit mondott: a játékosok remek hangulatban érkeztek az edzőtáborba, már a hétfő esti megbeszélésen is érződött, mindenki tettre kész.

„Nagyon élvezetes a munka a válogatottal. Sok a munka, de a jókedv is elengedhetetlen. Mindenki maximálisan állt bele a hétbe” – tette hozzá.

A válogatott – amely májusban Tamperében kiesett az élvonalból és 2024-ben a bolzanói divízió I/A-vb-n próbál meg visszajutni – csütörtökön az ukrán, pénteken az olasz, szombaton a szlovén csapattal mérkőzik meg. A találkozókat az M4 Sport közvetíti.

A 35 éves Szirányi Bence az ukránok ellen kap szerepet, az lesz a hátvéd 150. válogatott mérkőzése.

A KERET
Kapusok

Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg – Norvégia), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad – Szlovákia)
Hátvédek
Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Vasteras – Svédország), Horváth Milán (Briancon – Franciaország), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC), Szabó Dániel (Újpesti TE), Vokla Roland (Hydro Fehérvár AV19)
Csatárok
Erdély Csanád (Esbjerg – Dánia), Galló Vilmos (Linköping – Svédország), Horváth Bálint (Briancon – Franciaország), Kovács Alex (Újpesti TE), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora IK – Svédország), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Schlekmann Márk (BJAHC), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP – Finnország), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

A Sárközy Emléktorna programja
November 9., csütörtök
15.00: Szlovénia–Olaszország
18.30: Magyarország–Ukrajna
November 10., péntek
15.00: Szlovénia–Ukrajna
18.30: Magyarország–Olaszország
November 11., szombat
13.30: Olaszország–Ukrajna
17.00: Magyarország–Szlovénia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik