Férfi jégkorong: egygólos győzelem Szlovénia ellen

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.11. 19:19
null
Harmadik helyet ért a győzelem a szlovének ellen (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik<br />
Kiélezett mérkőzésen szerezte meg a harmadik helyet a Sárközy Tamás-emléktornán a magyar férfi jégkorong-válogatott. Szombaton a tornán bemutatkozó Kovács Alex is betalált, ő volt a harmadik újonc, aki a megszerezte első gólját a válogatottban a három nap alatt.



KÉT VERESÉGET KÖVETŐEN három napon belül harmadik összecsapására készült a magyar férfi jégkorong-válogatott szombaton. Noha Ukrajna és Olaszország ellen is kikaptak Donald MacAdam fiai, a két meccs között nagy különbség volt a játék minőségét tekintve. Pénteken már sokkal szervezettebb, kompaktabb csapat benyomását keltette a magyar válogatott, mint csütörtökön, fegyelmezettebben védekezett, igaz, az erős ellenfél sem hagyott sok lehetőséget a mieinknek. A ki-ki meccs végül csak szétlövéssel dőlt el, és miután Olaszország a magyar–szlovén meccs előtt hosszabbításban Ukrajnát is legyőzte, azt is biztossá tette, hogy hét pontjával megnyeri a Sárközy Tamás-emléktornát.

A bronzéremért azonban még harcban volt Magyarország, rendes játékidőben aratott győzelemmel feljött volna a harmadik helyre. Sok helyen nem változott a válogatott összeállítása az előző napi találkozóhoz képest, a csapatkapitány, Nagy Gergő visszakerült a csapatba, Erdély Csanád, aki Dániából utazott haza a tornára betegség miatt ismét kimaradt a keretből. A 2019 után a válogatottba újra meghívott Vay Ádám viszont lehetőséget kapott a torna harmadik meccsén.

Rögtön a korongbedobást követően neki akadt teendője, mamuttal védett, de másfél perc után már ő is tehetetlen volt, hamar elcsendesítette a Tüskecsarnok közönségét Szlovénia. Nem sokáig, összesen 26 másodpercig kellett várni az egyenlítésre, Kovács Alex lőtte be a pakkot a kapu bal oldalába, neki ez volt az első találata a válogatottban. Két egymásra kísértetiesen hasonlító magyar gólt tartogatott még a harmad, először Nemes Márton, majd Nagy Krisztián tették bele ütőjüket egy-egy távolról érkező lövésbe, 3–1-es állásnál korcsolyázhattak a csapatok az első szünetre.

Az eseménydús első játékrészt követően visszafogottabb második harmad következett, legalábbis ami a gólok számát illeti. A mezőnyben a korongbirtoklásért folyó harc ugyanakkor intenzív volt. Szlovénia egyre veszélyesebben játszott, Vay Ádám, és a védelem azonban tartotta a kétgólos különbséget.

Egészen a harmadik harmad második percéig, mert az elszántan játszó szlovénok hamar felzárkóztak egy gólra, majd ki is egyenlítettek. Sokáig úgy tűnt, péntek után ismét túlórázik a magyar válogatott, de Mihály Ákos gondoskodott arról, hogy meglegyen a három pont és ezzel a harmadik hely a Sárközy Tamás-emléktornán.

JÉGKORONG
SÁRKÖZY TAMÁS EMLÉKTORNA (TÜSKECSARNOK)
3. FORDULÓ
Magyarország–Szlovénia 4–3
(3–1, 0–0, 1–2)
Tüskecsarnok, 1664 néző. V: Soós, Tóth R., Muzsik, Váczi D.
MAGYARORSZÁG: VAY – Kiss R., Stipsicz (1) / Hadobás, Fejes / Falus, Horváth M. / Pozsgai (1), Vokla – NEMES M. 1, Horváth B., Varga B. (1) / Vértes, Lövei, Galló / Németh K. (1), Páterka (1), KOVÁCS ALEX 1 / Nagy Krisztián 1, Nagy G. (1), MIHÁLY ÁKOS 1 (1). Edző: Donald MacAdam
SZLOVÉNIA: Kolin – Masic, Urukalo / Stojan, Cosic / Cepon (1), Crnovic / Sirovnik, Sturm – Maver 1, Simsic, Mahkovec / Sodja, Macuh (1), Kapel / JEZOVSEK 1, Tomazevic (1), TOROK 1 / Svetina, Povse, Mehle. Edző: Edo Terglav
Kapura lövések: 28–48. Emberelőny-kihasználás: 3/0, ill. 4/0.
MESTERMÉRLEG
Donald MacAdam:
– Az ellenfelünk felállt kétgólos hátrányból, és ennek ellenére kezünkben tartottuk a mérkőzés irányítását, és a győzelmet is megszereztük. A fiatalok teljesítménye nagyon jó volt, ha tovább fejlődnek, akkor lehetőségük lesz arra, hogy ők legyenek a jövő válogatottjának gerince, ennek nagyon örülök.
Edo Terglav: – Az első harmad nehéz volt, vezetést szereztünk, aztán pillanatok alatt már kétgólos hátrányban voltunk. Gyors, tempós mérkőzés volt, a fiatal csapatom megmutatta, hogy sosem adja fel, kiegyenlítettünk, de a legvégén Magyarország eldöntötte a meccset, ennek ellenére látok pozitívumokat a csapatom játékában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik