Férfi jégkorong: Vaszjunyin szerint menet közben derül ki, mire képes a DEAC

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 13:07
null
A szapporói hősnek, <strong>Vaszjunyin Artyomnak</strong> sok új játékost kell beépítenie (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Horog László)
A DEAC új trénere szerint az edzéseken és a meccseken tudjuk meg, mire képes a játékoskeret, ennek függvényében alakítják a taktikát és a célokat is.

 

Élete első vezetőedzői megbízását kapta felnőttcsapat élén a korábbi válogatott szélső, az elmúlt években a székesfehérvári utánpótlás U21-es alakulatait, az új idényben a DEAC-ot irányító Vaszjunyin Artyom. A játékosként ötszörös magyar bajnok lapunknak úgy értékelt, a rá váró új kihívás egyrészt egyszerűbb lesz, mivel csak profi jégkorongozókkal kell foglalkoznia, másfelől viszont a felnőttbajnokságokban sokkal nagyobb a teljesítménykényszer és a nyomás.

„Minden magyar edzőnek megtiszteltetés, ha egy Erste Liga-csapat ajánlatot tesz neki, a DEAC érdeklődése pedig könnyebbé tette a döntést – hokisként három évet töltöttem a klubban, ráadásul a másodedzőm Berta Ákos lesz, aki sok esetben a sortársam is volt abban az időszakban, és az aktív keretből többen is csapattársaim voltak – nyilatkozta Vaszjunyin a Nemzeti Sportnak. – Ákossal ketten döntöttük el, kit szeretnénk a jégen látni, ez alapján állt össze az együttes. Így teljes mértékben a mi felelősségünk, ha valaki nem úgy szerepel, ahogy elképzeltük, de az évad alatt jellemző légiósmozgás is jól mutatja, néha a műfajban rutinos szakemberek is mellényúlnak. Igyekeztünk újoncként a legjobb tudásunk szerint válogatni.”

A játékosként a szapporói feljutásban is részes szakember hozzátette, nagy hangsúlyt fektettek a kiválasztáskor a hokisok személyiségére, hogy igazi vezéregyéniségek érkezzenek, akik az öltözőben is jó hangulatot teremtenek. Vasárnap megtartották az első közös értekezletet, csak a vízumára váró Mihail Bucskin maradt távol – első ránézésre ígéretes társaság körvonalazódik, de nyilván „élesben” derül ki, mennyire végeztek jó munkát.

„Azon túl, hogy mindenképp az első nyolcban kell végeznünk, nem határoztunk meg egyértelmű célt. Menet közben derül ki, mire vagyunk képesek, és a valósághoz igazítjuk az elvárásainkat – beszélt a célokról a szakember – A várható taktikánkról is ugyanezt mondhatom: a játékosokhoz kell igazítani. Hiába láttunk számtalan videót mindenkiről, csak az edzéseken és a meccseken derül ki, mik az erősségeik, amelyekre építhetünk.”

Vaszjunyin hozzáfűzte, örömmel fogadta az Erste Liga új lebonyolítási rendjét, amelyben nőtt a biztosan lejátszandó meccsek száma, hiszen már hokisként is jobban szeretett játszani, mint edzeni.

A DEAC KERETE
Érkezett:
Hári Norbert (Vännäs HC, svéd), Szeles Martin (Győri ETO HC), Raymond Brice (amerikai; Kalamazoo Wings, amerikai), Niks Krollis (lett; Plymouth State University, amerikai), Dobmayer Dominik, Kamil Mingazov (utóbbi orosz, mindkettő FEHA19), Anton Vasziljev (orosz; Anglet, francia), Nyikita Usnyev (orosz; Dinamo Szentpétervár, orosz), Nick Rivera (kanadai; Adirondack Thunder, amerikai), Vlagyiszlav Barkovszkij, Mihail Bucskin (mindkettő fehérorosz; Lokomotiv Orsa, fehérorosz), Rétfalvi Kristóf (Hydro Fehérvár AV19)
Maradt: Hetényi Zoltán, Gönczi Lajos, Bukor Rajmund, Domán Péter, Jakabfy Sámuel, Sándor Bence, Borbát Márk, Csanády Marcell, Kozma Ferenc, Mazzag Dániel, Mihalik András, Mihalik Gergő, Molnár Dávid, Dominik Novotny, Ördög Roland, Révész Levente
Távozott: Antek Tamás (Västeras J20, svéd), Rastislav Spirko (szlovák; HK Poprad, szlovákiai), Vokla Roland (Hydro Fehérvár AV19), Jan Dalecky (cseh; HK Dukla Trencin, szlovákiai), Jakub Izacky (cseh; Nottingham Panthers, brit), Révész Marcell (EHC Arosa, svájci), Sági Martin (BJA HC), Bogesics Vedran (FEHA19), Dmitrij Zalamaj (fehérorosz; Podhale Nowy Targ, lengyel), Oleg Szoszunov (orosz; Szokol Krasznojarszk, orosz), Karda Norbert (Lehel HC U21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik