Jégkorong: Szeretnénk megismételni a lehetetlent – Kiss Dávid

Vágólapra másolva!
2023.07.26. 10:08
null
Kiss Dávid (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)
Megmászta a szamárlétrát a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának új vezetőedzője, Kiss Dávid, és az ICEHL történetének első magyar szakvezetője lett. Még a hivatalos bejelentés előtt néhány órával osztotta meg gondolatait a Nemzeti Sporttal.

 

– Bár korábban már dolgozott vezetőedzőként a Fehérvári Titánok élén, a Volán irányítása nagyobb felelősséggel jár. Izgul?
– Bízom benne, hogy nem lesz gond. A korábbi vezetőedző, Kevin Constantine döntése, hogy felbontja az élő szerződését és elhagyja a klubot, eléggé felkavarta az állóvizet. Más lenne a helyzet, ha már májusban, az idény legvégén elköszön, hiszen akkor több időnk lett volna felkészülni a következő évadra – mondta a Nemzeti Sportnak Kiss Dávid, a Hydro Fehérvár AV19 hétfőn kinevezett vezetőedzője. – Természetes, egészséges drukk van bennem, de egyáltalán nem tartok a nehézségektől, nem görcsölök rájuk. Van már kialakult edzői filozófiám, azt fogom csinálni, amit már korábban is, csak most többen fogják figyelni, nagyobb lesz a nyomás, viszont nagyon bánnám, ha nem ragadnám meg ezt a lehetőséget. Augusztus hetedikén már elkezdjük a játékosokkal a közös munkát, és sok mindent megtartunk az előző vezetőedző játékrendszeréből, könnyen tanulható változások lesznek. Szeretnék teret engedni a srácok kreativitásának a jégen, és remélem, az újdonság friss lendületet ad majd nekik is. Szabadabb jégkorongot szeretnék játszatni a csapattal, mint az eddigi milliméterről milliméterre megszabott volt.

– Mióta tudja, hogy ön lesz a következő vezetőedző?
– Még aznap éjszaka, mikor Constantine felmondott, az általános igazgató, Szélig Viktor felhívott, és elmondta, ők mindig hosszú távon számoltak velem, és a Constantine utáni időszakra egyike voltam a fő jelölteknek a vezetőedzői pozícióra. Azt mondta, szerinte minden okkal történik, így szeretnék egy évvel előre hozni a kinevezésemet. Felajánlotta, én pedig éreztem magamban elég erőt ahhoz, hogy elvállaljam. Készen állok, és nagyra értékelem, hogy megbíznak bennem. Azóta egyezkedtünk, mióta Constantine távozott, és hétfőn már mindenben megállapodtunk.

– Több mint tíz éve dolgozik edzőként, célja volt ezen időszak alatt, hogy a Volán vezetőedzője legyen?
– Igen, igyekeztem azon a bizonyos szamárlétrán egyre feljebb lépkedni. A Fehérvári Titánoknál már voltam vezetőedző, ám onnan hátra kellett egyet lépnem, hogy aztán kettőt tudjak előre. Másodedző lettem, cserébe erősebb bajnokságban dolgozhattam. Már amikor edzősködni kezdtem, az lebegett a szemem előtt, hogy idáig eljussak.

– Fogalmazott meg konkrét elvárásokat önnel szemben a vezetőség? Mit tervez a következő idényre?
– Meghatározott helyezés elérését nem tűztük ki célul, ugyanakkor teljesen egyértelmű alapelv, hogy be kell jutnunk az ICEHL rájátszásába. Szeretnénk megismételni a lehetetlent, ami a 2021–2022-es idényben sikerült, hogy bejutottunk a liga döntőjébe. Ki kell használnunk, hogy a túlszabályozott játékrendszer terhe alól felszabaduló játékosok újult erőre kaphatnak, a fásultságot frissességgé akarjuk változtatni. Félreértés ne essék, Kevin Constantine nagyon jó és alapos munkát végzett a csapatnál, olyan elemeket fejlesztett, amik valóban javításra szorultak. A rendszerével nem volt gond, én leginkább a kommunikáción igyekszem változtatni, és szeretném, ha a saját személyiségem is tükröződne a csapat játékán. Lesznek olyan szituációk, amikor megkérdezem a véleményüket egy-egy döntésemről, hiszen a jégen máshogy lát az ember, mint a kispadon. Nem kezdünk mindent a nulláról. köztudott, hogy Constantine hatalmas hangsúlyt fektet az analitikára, a számok alapján hozott döntéseket, én jobban figyelembe veszem az adott egyén tulajdonságait, a testbeszédét, a reakcióit. A nyílt kommunikáció híve vagyok, gyakrabban hagyatkozom a megérzéseimre és a szívemre, az adatokat pedig igyekszem arra használni, hogy megerősítsenek a döntéshozatalban. Arra törekszem, hogy megtaláljam az arany középutat az intuíciók és a tények között.

– A játékosok mikor értesültek a változásokról?
– Elég kicsi a jégkorongos közeg ahhoz, hogy sokan már az előtt tudjanak mindenről, hogy hivatalos lenne. Volt, aki már gratulált, amikor még meg sem állapodtunk a klubbal, de természetesen mostanra mindenki tud mindent.

– Volt azért változás a klub háza táján a közelmúltban, rendesen. Andrew Sarauer azután vonult vissza, hogy aláírta a szerződéshosszabbítását...
– Sarzy előbb jelezte, hogy szeretne visszavonulni, mint ahogy Kevin Constantine lemondott, csak a hivatalos kommunikációban megcserélődtek a hírek, de az is lehet, ha előbb tudja, hogy változások lesznek, akkor marad még egy évig. Kanadában kapott állásajánlatot, másodedzőként dolgozik majd, ezt pedig nem akarta visszautasítani.

– Sokan nem voltak jóban Constantine-nal?
– Jól ki lehetett jönni a főnökkel, csak sokaknak túlságosan meg volt kötve a keze. A kreativitás hiánya frusztrációt okozott, illetve kissé monotonná vált, hogy két éve ugyanazt csináltuk, ezért többen elgondolkodtak a környezetváltozáson.

– Visszatérve Sarauerre, kivel pótolja őt a vezetőség?
– A menedzsment úgy döntött, nem szerződtet új játékost a helyére. Négy sorra elegendő jégkorongozónk van, maradt még négy centerünk, és a fiataloknak is szeretnénk lehetőséget biztosítani, akár a FEHA19-ből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik