„Magyarországról Magyarországra költöztem” – Szilassy Zoltánnak soha sincs hokimérgezése

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.04.09. 09:35
null
Szilassy Zoltán vezetőedző csapata, a Gyergyói HK nyerte meg 2023-ban az Erste Ligát (Fotó: Szabó Miklós)
Története első Erste Liga-győzelmét harcolta ki minap a Gyergyói HK, a székely hokicsapat Szilassy Zoltán irányításával 1–3-as állásról fordította meg 4–3-ra a Ferencvárossal vívott döntőt. A 48 éves vezetőedző lapunknak beszélt az ősi losonci családi fészekről, az édesapjával közös ob I-es meccsekről, a vitorlásélményeiről és arról is, trénerként miért ünnepli visszafogottabban a sikereket, mint annak idején játékosként.

 

NÉVJEGY: SZILASSY ZOLTÁN
Született: 1975. január 31., Budapest
Sportága: jégkorong      
Beceneve: Káka
Klubjai játékosként:  Újpesti Dózsa (1980–1988), FTC (1988–1993), Sziketherm (1990 – kölcsönben), UTE (1993–1995), Alba Volán (1995–2001), Dunaferr (2001–2004), FTC (2004–2006), Dunaferr (2007–2011)
Klubjai edzőként: DAB, másodedző (2011–2013), UTE, U20 (2013–2014), UTE (2014–2020), Gyergyói HK, másodedző (2020), Gyergyói HK (2020–)
Edzőként a válogatottaknál: U20, másodedző (2014–2015), U16, másodedző (2015–2016), U25 (2016–2017), a felnőttválogatott pályaedzője (2016–2019), a felnőttválogatott videóelemzője (2019–2020), a felnőttválogatott pályaedzője (2020–)
Kiemelkedő eredményei játékosként: 5x magyar bajnok (1992, 1993, 1999, 2001, 2002), 9x Magyar Kupa-győztes (1992, 1997, 2000, 2002, 2003, 2004, 2008, 2010, 2011)
Kiemelkedő eredményei edzőként: 2x Mol Liga-győztes, pályaedző (2012, 2013), Magyar Kupa-győztes, pályaedző (2012), Erste Liga-győztes (2023)

– Múlt pénteken története első Erste Liga-bajnoki címére vezette a Gyergyói Hoki Klubot, ezen a héten a válogatott miskolci edzőtáborában dolgozik, s hátravan még a román bajnokság rájátszása, no és az A-csoportos vb. Soha sincs „hokimérgezése”?
– Megszoktam a tempót, s ezen a szinten nemigen találkoztam olyan edzőkollégával, aki ne hasonló „motoregér” lenne. Persze jogos felvetés, hogy egy ilyen sikert, mint az Erste Liga megnyerése, szokás alaposan megünnepelni, ám eleve nem vagyok nagy alkoholbarát – rövid italt egyáltalán nem iszom, igaz, a jó magyar fehérborokat szeretem –, így a banketten sem fogyasztottam többet egy deci pezsgőnél és két deci bornál. Ezzel együtt remek buli volt, hajnali négy körül kerültem ágyba. Lehet, hogy ez hiba, ám ébredés után nekem már ezer dolgon járt az agyam. A következő idényen, a válogatotton, elvégre elit-vb-re készülünk.

– Sohasem áll le?
– Egyetlen hely van, ahol ki tudok kapcsolni: a Balatonnál. De ha le is megyek Akaliba, a nyaralónkba, vagy átugrom Tihanyba a vitorlásunkra, a hátizsákom, benne a laptoppal, mindig velem van, hátha eszembe jut valami. Lehet, hogy elő sem veszem a gépet, de a kezem ügyében kell lennie a nyár közepén is.

– A finálé hetedik meccsének lefújása után a jégen is visszafogottnak tűnt.

– Megkaptam már korábban is, hogy nem mutatom ki az érzéseimet. Nem direkt csinálom, nem akarok vele megbántani senkit sem; a Jóisten két legrosszabb teremtménye, amit agyonütök, a légy és a szúnyog… Megfigyeltem magamon, hogy edzőként zárkózottá váltam. Ebben talán benne van az is, hogy egy idényen át folyamatosan középpontban vagyok, csapatnyi embert kell irányítanom; amikor ennek vége, jó egy kicsit a háttérbe húzódni.

A Gyergyó első sora sokak szerint a liga legerősebb ötös fogata (Fotó: Dömötör Csaba)
A Gyergyó első sora sokak szerint a liga legerősebb ötös fogata (Fotó: Dömötör Csaba)


– Hogyan él Gyergyószentmiklóson?
– Nem kértem autót a klubtól, amíg az időjárás engedi, bringázom vagy sétálok. A nagyjából húszezres település gyalog is jól bejárható, nekem tökéletesen megfelel, eleve nem rajongok a zajos nagyvárosokért. Van egy háromszög, amelyben élek: a ház, ahol lakom, a jégpálya és a közért. Pontosan tudom, miért vagyok Gyergyóban: általában elsőnek érkezem a csarnokba, és estig ott is vagyok.

– Hogy viseli az egyedüllétet?

– Inkább a feleségem hozott áldozatot azzal, hogy Székelyföldre igazoltam, hiszen a tizenhét éves kamasz fiunkkal ő van otthon, ennek minden felelősségével. Nekem sem könnyű persze, három éve gyakran csak videóról látom Leventét, aki az UTE Jégkorong Akadémia hokisa. Nemegyszer előfordult, hogy amikor a Gyergyóval Magyarországon túráztunk, ő éppen Ausztriában játszott vagy az ifiválogatottal volt külföldön. Tavaly december huszonnegyedikén indult egy kanadai tornára, ezért nálunk már huszonharmadikán szenteste volt. Hiába, a mi életünkben meghatározó szerepet játszik a hoki.

FÉNYSEJTÉS
2009. január 19-én súlyos baleset szakította félbe a Dunaferr edzését. Az egyik játékos ütője Szilassy Zoltán szemébe csapódott, akinek a jobb szemgolyóját 28 öltéssel kellett összevarrni, de a látását nem sikerült megmenteni. Ennek ellenére november 11-én, a 2009–2010-es bajnokság nyitányán az SC Csíkszereda ellen újra pályára lépett. „Dél körül sérültem meg, öt óra tájban műtöttek meg a Tömő utcai klinikán. Este tizenegy lehetett, amikor magamhoz tértem az altatásból. Akkor már tudtam, hol vagyok, viszont amikor másnap reggel felébredtem, először azt hittem, csak rossz álom az egész. De aztán elkönyveltem magamban, hogy ennyi volt a hokis pályafutásom. Az élet megy tovább, gondoltam, majd többet vitorlázom a Balatonon, többet foglalkozom a vállalkozásommal és persze a családommal. Este anyósomék hívtak, és azt mondták, a fiam szeretne beszélni velem. Levente azt kérdezte: »Apa, fogsz még hokizni?« Abban a pillanatban eldöntöttem, hogy visszatérek, vagyis nagyjából huszonnégy órán át tartott ki az az elhatározásom, hogy hátat fordítok a jégkorongozásnak. Soha senkitől sem hangzott el a családból, hogy ne folytassam, mindenki rám bízta a döntést. A sérült szememmel annak idején extrém fény esetén »fénysejtéseim« voltak. Tesztelni kellene, megvan-e még, de annyira hozzászoktam, hogy csak a bal szememet használhatom, hogy már nem is figyelek rá.”


– Korábban ötször volt játékosként bajnok, s még kétszer a DAB másod­edzőjeként. A gyergyói aranyérem hova került a polcon?
– Pillanatnyilag ez a legkedvesebb, hiszen vezetőedzőként az első bajnoki címem, amelyet ráadásul egy székely kisvárosnak nyertünk meg. Elképesztően boldog vagyok, de játékosként egész más volt átélni egy bajnoki sikert: euforikus élményt jelentett. Emlékszem, amikor Stephan Lund vezetésével először lettünk bajnokok a Dunaújvárossal – a svéd mester asszisztens edzője voltam –, a mindent eldöntő miskolci meccs után csak ültünk a cserepad támláján, és néztük a jégen ünneplő játékosainkat. Olyan ez, mint amikor egy szülő boldognak látja a gyerekét. Ilyenkor ő is boldog, de inkább magában éli meg az örömét.

„Gyergyóban az első pillanattól az volt az alapállás, hogy célozzuk meg a csúcsot”
„Gyergyóban az első pillanattól az volt az alapállás, hogy célozzuk meg a csúcsot”


– Dunaújvárosi és újpesti szakvezetőként a magyar hoki fősodrában dolgozott. Egy pillanatig sem jutott eszébe, hogy a gyergyói szerződéssel kívül kerül a reflektorfényen, hiszen érkezésekor a Hoki Klub nem számított az erdélyi jégkorong zászlóshajójának?

– Meglátogattam Stephan Lundot Malmőben egy válogatott torna apropóján. Együtt néztük a meccseket, s közben sorra jöttek üdvözölni az NHL-t megjárt játékosai. Meg is kérdeztem tőle: ha ilyen tisztelet övezi errefelé, mit keres Dunaújvárosban? Azt felelte: minden szintnek megvan a maga kihívása. Engem sem érdekelt, hogy 640 kilométerre kerülök Budapesttől, csak a feladat izgatott. Ismertem Gyergyót, Kercsó Árpáddal tíz-tizenkét évesen hetekig edzőtáboroztunk arrafelé. Egyébként pedig Magyarországról Magyarországra költöztem, még ha a határok most nem is ott vannak, ahol sok száz éven át húzódtak. Magyar városba érkeztem, magyar emberek közé, magyar tulajdonosok csapatához. A tulajdonosi háttér ismeretében azzal is tisztában voltam, hogy meglesz minden lehetőségem az építkezésre. Asszisztens edzőként írtam alá, a terv az volt, hogy egy év után átveszem a szakmai irányítást – az, hogy a váltás már novemberben bekövetkezik, nem volt tervben. Az a fél idény azonban alkalmas volt a helyzetfelmérésre, és a nagy átalakítások elindítására. Előtte Újpesten utolsó helyezett társasághoz kerültem. Innen indulva értük el, hogy rendre elődöntőt vívtunk, viszont sohasem voltunk bajnokesélyesek. Gyergyóban a tulajdonosok sikerorientáltságára alapozva – és ez a kulcs! – az első pillanattól az volt az alapállás, hogy célozzuk meg a csúcsot.

A losonci kastélyt Trianon után elkobozták a Szilassy családtól
A losonci kastélyt Trianon után elkobozták a Szilassy családtól


– Miként fogadtak a Székelyföldön egy anyaországi edzőt?
– Dunaújvárosban éveket játszottam Borsos Attilával, Csata Csabával, Vargyas Lászlóval, utóbbi szobatársam is volt – ők a gyergyói hoki emblematikus alakjai. Jártunk Gyergyószentmiklósra a Gyilkos-tó-kupára, a szurkolók mindig nagy szeretettel fogadtak minket. Manapság, ha megállítják az utcán az „edző urat” – de furcsa ezt hallani! –, nemegyszer felidézik a régi időket, ilyenkor jókat nosztalgiázunk. Alapszabály ellenben, hogy nem olvasok kommenteket; egy edzőnek, játékosnak nem szabad meghallgatni sem a pozitív, sem a negatív véleményeket. Izolálnunk kell magunkat, mert a szurkoló nem szakember. Akik ma a csapatot alkotják, remek karakterek, tudtam róluk, hogy gyorsan beilleszkednek a közösségbe és magukénak érzik a várost. Ezt bizonyították a hetedik meccs utolsó perceiben is, amikor a topjátékosaink, akiknek nem a zongoracipelés a fő feladatuk, ha kellett, fejjel vetődtek a korong útjába.

Apa és fia, Szilassy Zoltán és Szilassy Béla a mindkettejüknek oly kedves Balaton partján
Apa és fia, Szilassy Zoltán és Szilassy Béla a mindkettejüknek oly kedves Balaton partján

– Igaz, hogy családi szálak kötik Erdélyhez és a Felvidékhez?
– A szilasi és a pilisi Szilassy család a középkor óta élt losonci-tugári birtokán, az ősi kastély a mai napig áll Losoncon. Apuval jártam először Losoncon, akkor ő még a Pomáz játékosa volt. Amikor az edzőmeccsen meglátták a mezén a nevét, báró úrnak szólították. Két hetven év körüli idős úr ragaszkodott hozzá, hogy a banketten velük üljön egy asztalhoz. Később megmutatták a kastélyt, apu csapattársai az épület romos állapota ellenére ámultak-bámultak. Volt az őseink között országgyűlési képviselő, váci püspök és koronaőr is. Még a nagyapám is Losoncon született, de Trianont követően a családnak – hátrahagyva mindent – menekülnie kellett, így került át Cserhátszentivánba. Régi adósságom, hogy alaposan körülnézzek Losoncon, hiszen még élnek arrafelé rokonok. Apu lelkes családfakutató, ő fedezte fel, hogy némi góbé vér is csörgedezik bennünk. A „két s és y” a nevünkben 1990 előtt nem volt jó ajánlólevél; édesapámat osztályidegenként nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára. Édesanyám ágán a dédapámat kulákként üldözte a Rákosi-rendszer. Nem meglepő, hogy mindig is antikommunista, keresztény-konzervatív szellemiségű család voltunk.

– Mekkora szerepe volt a papának, Szilassy Bélának, aki a Bp. Építők, a BVSC, majd a Sziketherm játékosaként maga is élvonalbeli, válogatott hokis volt, hogy a jégkorongozást választotta?
– Egyenes út vezetett a sportágba, kissrácként éjjel-nappal ott voltam a jégen. Később kemény kritikusom lett, ez hatványozottan érvényes arra az időszakra, amikor a Fradi utánpótlásában
az edzőm volt.

KEDVENC…
…sportága?
A hoki mellett a Formula–1-et nagyon szeretem, imponálóan szervezett a sorozat, fitt, tökéletes atléták ülnek a kormányoknál. S mindent kedvelek, ami a Real Madridhoz kötődik!
…sportolója?
Azokat szeretem, akik sokszor nyertek: Michael Schumachert, Michael Jordant, Wayne Gretzkyt, Rafael Nadalt, Roger Federert, Novak Djokovicsot. Lenyűgöző a sportemberi motivációjuk. Noha nem egyszer értek fel már a csúcsra, sokadik nekifutásra is precízek, elhivatottak, kompetitívek. Már nekik is fáj mindenük, valami mégis hajtja őket, de régen nem a pénz. Ami a futballt illeti, az igazi Ronaldóra, a Fenoménre voksolok.
…zenéje?
A nyolcvanas évek muzsikája áll hozzám a legközelebb, de minden jöhet, kivéve a rap, mert az szerintem nem zene.
…filmje?
A történelmi témájú, hiteles eseményeket feldolgozó filmeket előnyben részesítem. A kosztümös kaladfilmek közül a Russell Crowe főszereplésével készült a Kapitány és katona című kétszeres Oscar-díjas filmre voksolok, amely a napóleoni háborúk idején egy hadihajón játszódik.
…nyaralóhelye?
Sziklás tengerparti halászfalu, illetve valamelyik sziget a görög vagy horvát partoknál, esetleg a Tirrén-tengernél.


A Fradi kölyökcsapatának egyik sora 1989­-ből: Hidasi Gábor (balról), Mihály Gábor, Szilassy Zoltán, Bencze Balázs és Farkas Gábor
A Fradi kölyökcsapatának egyik sora 1989­-ből: Hidasi Gábor (balról), Mihály Gábor, Szilassy Zoltán, Bencze Balázs és Farkas Gábor

– Önöknek megadatott a ritka kiváltság: apa és fia együtt játszott az ob I-ben.
– Tizenöt évesen a Fradi-ifiben szerepeltem, apu volt az edzőm, de még pályára lépett az ob I-ben is; akkoriban a Sziketherm már nem volt profi csapat. Kettős igazolással szerepelhettem a dunaújvárosiaknál, apu úgy érezte, szakmailag hasznomra lesz, ha a felnőttek között is kipróbálom magam. Elég sok pontot csináltam a meccseken, de aztán a szövetség limitálta a mérkőzés­számomat, mert még a serdülőben is szerepeltem. Racionális döntés volt, manapság is szabályozzák a gyerekek meccsszámát. Az első közös felnőttmérkőzésünk dátumára emlékszem: 1990. november kilencedikén a Lehel ellen mutatkoztam be. Rögtön az első cseréből gólt lőttem a közelmúltban elhunyt legendás Pavel Mihonyiknak. A vége 17–4 lett, nem ide... Ezek a dunaújvárosi meccsek maradandó élményt jelentenek, nem sok hasonló apa-fia párosra emlékszem. Hirtelen Rozgonyi Gyuri és az apukája, azaz a Kiskeszeg és a Nagykeszeg, illetve a Zsitva Béla, Zsitva Zoltán páros jut eszembe.

– A fiának, Leventének volt választása?
– Ő nagyon korán kezdett el hokizni, de amikor 2009-ben hat hét leforgása alatt súlyosan megsérült az egyik szemem, a bajnoki döntő után pedig váratlanul elhunyt korábbi játékostársam, ifjabb Ocskay Gábor, a négyéves Levente összekapcsolta magában a két eseményt, és azt mondta: a hoki túl veszélyes, nem csinálja tovább. Kilencéves koráig futballozott a Videotonban. A szapporói hősök egyike, Sille Tamás azonban sokat járt hozzánk vendégségbe, mindig hozott neki valamilyen hokis ereklyét, s közben kapacitálta, hogy térjen vissza a jégre. Egy nap ez meg is történt.

Fiával, Leventével, aki az UTE játékosa
Fiával, Leventével, aki az UTE játékosa


– Tizenhét évesen már az U21-esek között is számításba veszik, de még idő kell, hogy kiderüljön, lepipálja-e a jégen a papát és a nagypapát. Viszont vitorlázóként állítólag máris jobb, mint önök.
– Gödön nőttem fel, de sokat jártunk a keresztanyámhoz a Balatonra, akinek a férje, Bakay László apu csapattársa volt a BVSC-ben. Talán akkor alakult ki a tó iránti szerelmem. Elég meglátnom, és azonnal megnyugszom. Amíg Fehérváron laktunk, ha zaklatottabb napom volt, leszaladtam Akaliba, és egyből rendbe jöttem. Apu Pásztor Gyuri bácsival, a magyar hoki egyik legendájával kezdett el vitorlázni; még a Kékszalagon is hajóztak együtt. Van egy B31-esünk, a füredi gyárban készült. Imádok a fedélzetén lenni, viszont sohasem indulok versenyen. Hokiedzőként akkora a nyomás rajtam, hogy a vitorlázásban egyáltalán nem vonz a vetélkedés. Amúgy is csak hobbista vagyok, minek zavarnám az ügyesebbeket. Levente gyerekkora óta sok tábort végigcsinált, ösztönös érzéke van a vitorlázáshoz, a szakemberek szerint érdemes lenne foglalkoznia vele, de a hoki mellett ez nem megy. A mi hajónk neki lassú, ezért néha egy-egy laser hajóval is nekivágunk a tónak.

– Mikor települ le legközelebb a Balatonra?
– Május legvégén, június elején, a vb-t követően. Nagyon várom már, mert augusztus vége óta nem tudtam lemenni a tóhoz.

– S mi kell a jókedvű vakációzáshoz?
– A Balatonra mindig jó kedvvel megyek! A klubidényünket már nemigen tudjuk überelni. A válogatottal szeretnénk jó felkészülést végigcsinálni, aztán meglátjuk, mire jutunk Tamperében; a cél természetesen a bennmaradás. Ha összejönne, szinte tökéletes idényt zárhatnék.

2005: Mindössze 16 éves volt, amikor bemutatkozott a Ferencváros felnőttcsapatában. A zöld­-fehérekkel összesen két ob I-­es bajnoki címet szerzett, a gárdának abban az időben még a Kisstadion volt az otthona (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
2005: Mindössze 16 éves volt, amikor bemutatkozott a Ferencváros felnőttcsapatában. A zöld­-fehérekkel összesen két ob I-­es bajnoki címet szerzett, a gárdának abban az időben még a Kisstadion volt az otthona (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
2007: Ezen a képen a dunaújvárosiak fehér színű mezében rohamozza korábbi csapata, az Újpest kapuját. A Dunaferr-­rel a nemzetközi porondra is kilépett, a Kontinentális Kupában kétszer is elindultak az újvárosiak (Fotó: Nemzeti Sport)
2007: Ezen a képen a dunaújvárosiak fehér színű mezében rohamozza korábbi csapata, az Újpest kapuját. A Dunaferr-­rel a nemzetközi porondra is kilépett, a Kontinentális Kupában kétszer is elindultak az újvárosiak (Fotó: Nemzeti Sport)
2009: Összesen kilencszer nyert Magyar Kupát, ebből hat alkalommal a Dunaferr jégkorongozójaként emelhette magasba a trófeát (Fotó: Szabó Miklós)
2009: Összesen kilencszer nyert Magyar Kupát, ebből hat alkalommal a Dunaferr jégkorongozójaként emelhette magasba a trófeát (Fotó: Szabó Miklós)
2010: A Dunaújváros csapatában zárult le a játékospályafutása a 2010–2011­-es idény végén, hogy aztán a következő bajnokságban az Acélbikáknál elkezdődjön az edzői karrierje (Fotó: Mirkó István)
2010: A Dunaújváros csapatában zárult le a játékospályafutása a 2010–2011­-es idény végén, hogy aztán a következő bajnokságban az Acélbikáknál elkezdődjön az edzői karrierje (Fotó: Mirkó István)
2019: Újpesten dolgozott először felnőttcsapat vezetőedzőjeként. Mélyponton lévő gárdát állított talpra a Megyeri úton, arra azonban nem volt lehetősége, hogy olyan keretet építsen fel, amely esélyes lett volna a bajnoki cím megszerzésére (Fotó: Nemzeti Sport)
2019: Újpesten dolgozott először felnőttcsapat vezetőedzőjeként. Mélyponton lévő gárdát állított talpra a Megyeri úton, arra azonban nem volt lehetősége, hogy olyan keretet építsen fel, amely esélyes lett volna a bajnoki cím megszerzésére (Fotó: Nemzeti Sport)
2020: A tamperei elit­-vb­-re készül a válogatottal. Immár a negyedik szövetségi kapitány munkáját segíti: Rich Chernomaz, Jarmo Tolvanen, Sean Simpson után most Kevin Constantine egyik másodedzője (Fotó: Nemzeti Sport)
2020: A tamperei elit­-vb­-re készül a válogatottal. Immár a negyedik szövetségi kapitány munkáját segíti: Rich Chernomaz, Jarmo Tolvanen, Sean Simpson után most Kevin Constantine egyik másodedzője (Fotó: Nemzeti Sport)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. április 8-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik