Erste Liga: a Gyergyó nyerte a tízgólos erdélyi rangadót

Vágólapra másolva!
2022.10.16. 20:23
null
Háromszor ünnepelhették Elót a csapattársak (Fotó: utehoki.hu)
A hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) vasárnapi játéknapján a Gyergyói HK megőrizte hibátlan idegenbeli mérlegét, mivel 6–4-re győzött a Corona Brasov otthonában, a DVTK Jegesmedvék háromgólos sikert aratott a Dunaújvárosi Acélbikák vendégeként, a DEAC Fehérváron diadalmaskodott a FEHA19 ellen, míg a listavezető BJAHC az Újpest ellen nyert Eetu Elo mesterhármasával.

A nap első mérkőzése a két erdélyi csapat összecsapása volt: a Gyergyó látogatott Brassóba, ahol az első harmad 17. percében 35 másodperc alatt három gól esett – a Corona nyerte a gólváltást 2–1-re. A második húsz percben aztán Brance Orbán vezetésével fordított a GYHK, amely a harmadik harmad elején már 5–2-re is vezetett. A Corona két emberelőnyös találattal felzárkózott, ám Vincze Péter egy üres kapus góllal eldöntötte a három pont sorsát. A 6–4-re diadalmaskodó Gyergyó ebben az idényben mind az öt idegenbeli meccsét megnyerte, ugyanakkor mind a három hazai fellépésén kikapott.

A második mérkőzésen a DVTK Jegesmedvék cseh csatára Ján Blasko került reflektorfénybe, hiszen a Dunaújvárosi Acélbikák otthonában előbb az első harmadban kiosztott egy asszisztot, majd a másodikban már ő is betalált, aztán a záró harmadra átvette a szerepét Páterka Bence – gólpassz, majd gól, igaz, közte hazai szépítés. A harmad felénél ismét jött Blasko, amikor Erik Embrich veszélytelen passzát sikerült véletlenül a saját kapujába ütnie. Az 5–2-es vendéggyőzelmet jelentő végeredményt üres kapura Ritó László állította be, a gólpasszt a 38 éves Vas János jegyezte.

A DEAC a Fehérvár otthonába látogatott, és magabiztos győzelmet aratott: a tizedik percben már 2–0-ra vezetett a Szuperkupa-győztes, majd a második harmad közepén 3–0 állt az eredményjelzőn, ám a hazaiak a záró húsz percre megemberelték magukat, s végül az igazán nagy kiütést elkerülték a két szépítő góljuknak köszönhetően. A vendégeknél Dzmitri Zalamaj három gólpasszt jegyzett a mérkőzésen.

A listavezető Budapest Jégkorong Akadémia HC is fel tudott mutatni a mai napon egy három gólpasszig jutó játékost, mégpedig Schlekmann Márk személyében: a mindössze húszéves csatár az Újpest ellen mindhárom játékrészben bevállalt egyet. Schlekmann teljesítményét azonban felülmúlta csapattársa, a finn Eetu Elo, ő volt ugyanis mind a három assziszt címzettje, vagyis a finn mesterhármasával győzött az csapat, amelyet egykor MAC-nak hívtak. A lila-fehérek szépítő gólját a második harmad vége előtt röviddel Kiss Péter szerezte.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA

CORONA BRASOV (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 4–6
(2–1, 0–3, 2–2)
Brassó, 650 néző. V: Mihai (román), Csata (romániai), Stefan (román), André (romániai).
BRASSÓ:
Tőke – BORISZENKO (2), Sweeney / Garcia, Williams (1) / Bors, Gajdó T. / Buda – VANWORMER 2, Schaber 1, Valchar (2) / Kóger, Gliga, Domingue 1 (1) / Zagidullin, Gajdó B., A. Vasile / Kovács Mátyás, R. Vasile, Antal. Edző: Dave MacQueen
GYERGYÓ:
Rinne – Haaranen (1), Jalonen / Fejes, Saari / Imre 1, Kozma – B. ORBÁN 1 (1), Tranca 1, Bodó (2) / Sylvestre (1), Sárpátki 1, VINCZE P. 2 / Sándor-Székely (1), Császár, Szigeti (1), / DiDiomete, Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések:
40–41.
Gól – emberelőnyből:
6/2, ill. 6/0
MESTERMÉRLEG

Dave MacQueen:
– Gyorsan és dinamikusan játszottunk az első harmadban, vezetést is szereztünk, aztán egy tragikus középső játékrészt produkáltunk. Mintha nem is ugyanaz a csapat lettünk volna, és minden hibánkat megbüntette a Gyergyó. Néhány kulcsjátékosunk formán kívül játszik, ami az egész csapat teljesítményére kihat. Meg kell találnunk ennek az okát, és ki kell javítani.
Szilassy Zoltán:
– Nagyon fontos, hogy győzni tudtunk, hiszen rossz perióduson, három vereségen vagyunk túl. A Brassó sokat fejlődött a legutóbbi idény óta. A második harmad különösen jól sikerült nekünk, rengeteg energiával játszottunk. Az utolsó játékrészre azonban úgy korcsolyáztunk ki, mintha már megnyertük volna a meccset, ami majdnem megbosszulta magát.

DAB–DVTK JEGESMEDVÉK 2–5 (0–1, 0–1, 2–3)
Dunaújváros, 189 néző. V: Haszonits, Timár, Mizsák, Muzsik.
DAB: Kovács D. – Svars (1), Varga / Brus, Léránt / Lammi, Vas M. / Erdély, Tamás – Pinczés, Niskanen (1), Valtola / Dézsi, Embrich 1, Ödman / Somogyi 1, Szalma (1), Török (1) / Marosi, Stan, Strenk. Edző: Niko Eronen
DVTK: VORIS – Kiss R., Vojtkó (1) / SKRABOV (1), Ilvessuo / Szirányi, Illés – Galajda 1, Mattyasovszky (1), Lövei / PÁTERKA 1 (2), Razumnjak (1), KULESOV 1 / Vas J. (1), BLASKO 1 (2), Farkas / Pecsét, Ritó 1 (1). Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 42–45.
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill, 2/0
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen: – A legnagyobb különbség abban volt, hogy az ellenfél lőtte a gólokat. Ahogy szombaton a FEHA19 ellen, úgy most is nagyon sok helyzetet kellett kialakítanunk ahhoz, hogy legalább egyetlen gólt szerezzünk. Ez mindenképpen csalódást keltő, mert jól játszottunk, de ezért nem adnak pontot.
Tokaji Viktor: – Bár az első harmadban nagyon jó kapusteljesítmény kellett, hogy ne kerüljünk hátrányba, a második húsz perctől azért sikerült rendezni a sorokat, és innentől már inkább a mi elképzelésünk szerint alakult a játék. Csalódottak voltunk a legutóbbi mérkőzéseink miatt, és ha nem is jó játékkal, de óriásit küzdve sikerült győznünk ezen a hatpontos találkozón, ami nagyon fontos volt, hiszen így egy kicsit leszakíthattuk magunkról a DAB-ot.

FEHA19–DEAC 2–5 (0–2, 0–1, 2–2)
Székesfehérvár, 256 néző. V: Németh M., Korbuly, Szabó D., Kedves.
FEHA19: Tóth K. – Mingazov, Kóger B. (1) / Reiter, Csollák / Farkas B. (1), Salamon (1) / Hrubo, Győrffy – Cizas, Mayer, Mihály Á. / AMBRUS CS. 1 (1), Fekete A., Keceli-Mészáros / RÉTFALVI 1, Dézsi Barnabás, Farkas L. / Alapi, Grin, Kiss Á. Edző: Anatolij Bogdanov
DEAC: Gönczi – Jakabfy, ZALAMAJ (3) / Bogesics, Szoszunov / Bukor, Vokla (1) / Sándor B. – DALECKY 1 (2), IZACKY (2), SPIRKO 2 / Kozma F., Mihalik A. 1, Novotny (1) / Molnár D., Révész M., Sági Martin 1 / Borbát, Mihalik G., Szmirnov. Edző: György József
Kiállítások: 8, ill. 8 perc.
Kapura lövések:
25–39.
Gól – emberelőnyből:
4/1, ill. 4/2
MESTERMÉRLEG
Anatolij Bogdanov: – Nem vagyok elégedett a játékunkkal és néhány játékos esetében a hozzáállással sem. Nem voltunk készen arra a szintre, amelyet a Debrecen képviselt, nem tudtunk pontokért harcolni. Több sérültünk is van, a kispadunk szűkösebb lett, több juniorkorú fiatal is lehetőséget kapott. Akadtak jó pillanataink, helyzeteink, nem adtuk fel, lőttünk két gólt, de sajnos már túlságosan későn.
Kecskeméti Áron (másodedző): – Jól kezdtünk, ami szerencsére az előző mérkőzéseken is igaz volt ránk, ám sokszor nem tudtuk ezt gólra váltani. A folytatásban jól védekeztünk, és bár voltak apróbb megingásaink, Gönczi Lajos kisegített minket hátul. Jó meccset játszottunk, három pontért jöttünk, és el is vittük.

UTE–BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC 1–3 (0–1, 1–1, 0–1)

Újpesti Jégcsarnok, 711 néző. V: Babic, Mach, Gottlibet, Balla.
UTE:
Rajna – Balázsi, Järvinen / Kmec, Nemes / Ph. Kiss, Ritecz – Benk, Just, Simon / Kiss P. 1, Kovács Alex, Shirley / Balogh B., Madácsi, Németh A. / Szabó R. M. Edző: Virág Csaba
BJA HC:
Farkas R. – Varga K. J., Szabó B. / Tóth P. N., Garát / Gőz, Dóczi – Culigin, Galoha, McCormick / ELO 3, VIIKILÄ (2), SCHLEKMANN (3) / Tóth R., Molnár B., Djumics / Ádám, Weidemann, Ravasz. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések:
25–36.
Gól – emberelőnyből: 1/0, ill. 2/0.
Fegyelmi büntetések:
10 perc fegyelmi (Schlekmann Márk)
MESTERMÉRLEG

Virág Csaba:
– Mindent megtettünk, amit meg lehetett tenni, mindenki mindent kiadott magából. Nem könnyű ennyi hiányzóval játszani és egy nullkilométeres játékost bedobni a mély vízbe, de helytálltak a fiatalok. A második harmadban Rajna Miklós tartott minket meccsben, a záró játékrészben pedig kitettünk mindent a jégre, de nem volt meg bennünk az átütőerő.
Kangyal Balázs: – Örültem annak, amit láttam, természetesen marad elemeznivaló, próbáljuk kijavítani a hibákat. A tapasztalat még hiányzik, kis csapat vagyunk, minden pontnak örülünk. A második harmadban nagy nyomást tudtunk helyezni az Újpestre, akkor élesebbnek kellett volna lennünk, mert további gólokat is szerezhettünk volna, de összességében kontrolláltuk a meccset. Még nagyon sok munka van előttünk.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

M GY HGY HV V L–K Gk
1. BJAHC8 7 1 42–15 +27
2. FTC-Telekom 7 6 1 25–14 +11
3. Gyergyói Hoki Klub 8 5 3 39–24 +15
4. Corona Brasov 9 4 1 4 28–23 +5
5. DVTK Jegesmedvék 9 3 2 1 3 27–25 +2
6. Sport Club Csíkszereda 8 2 1 3 2 23–27 –4
7. DEAC 10 3 1 6 32–41 –9
8. UTE 9 3 1 5 28–32 –4
9. Dunaújvárosi Acélbikák 9 2 1 1 5 25–37 –12
10. FEHA19 9 1 1 7 12–43 –31

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik