Floridai hokibajnok

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2004.06.08. 11:00
Címkék
Amikor két éve a Tampa Bay az igen értékes ötödik választás jogát áldozta fel a 2002-es játékosbörzén, hogy megszerezze Ruszlan Fedotenkót, nem sokan tartották ezt jó húzásnak. Amikor aztán az ukrán fiú egy siralmas szezonnal mutatkozott be a Lightningnál, már többen rossz húzásnak tartották a cserét. Aki azonban még kedd hajnalban sem változtatta meg ezt a véleményét, azt ezentúl nem fogják komolyan venni a jégpályák környékén. Ruszlan Fedotenko ugyanis a Stanley-kupa nagydöntőjének mindent eldöntő, hetedik meccsén, Tampában két gólt lőtt, megkoronázva eddig is meglepően jó teljesítményét az idei rájátszásban. Ez a két gól pedig éppen elég volt a remekül védekező floridaiaknak, hogy 21-es győzelmükkel elhódítsák az áhított trófeát.
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Ruszlan Fedotenkónak két gólt kellett lőnie, hogy magasba emelhesse a Stanley-kupát
Persze nem indult könnyen a dolog: az első kapura lövésre nyolc percet kellett várni, noha ekkorra már egy emberelőnyt is végigtámadhatott a Lightning. A második előnyt azonban már gólra váltották a hazaiak: Brad Richards távoli lövését még védte a Flames hálóőre, Miikka Kiprusoff, de a kipattanóra startoló Fedotenko lerázta magáról a bokasérüléssel játszó Robyn Regehrt és közelről a kapuba lőtt. Richardsnak ez a gólpassz jelentette 26. pontját a rájátszásban, ezzel a playoff pontkirálya lett, és a meccs után megkapta a legértékesebb játékosnak járó Conn Smythe-trófeát is. "Nem mondhatni, hogy jobbak lettünk volna, hiszen a hetedik meccsen nyertünk, és csak egy góllal. Fordítva is történhetett volna" – nyilatkozta a meccs után nagy szerényen.
Hogy ne fordítva történjen, arra azért ügyelt a Lightning: az első harmadban csak három, a másodikban is csak négy lövést engedélyeztek a Flames-nek, bár az utóbbi játékrészben nekik sem volt több. Nem is volt rá szükségük, hiszen Fedotenko a két bedobókör közül is betalált Kiprusoff válla felett, miután Vincent Lecavalier kiharcolta számára a korongot a palánk mellett. Ez volt az ukrán tizenkettedik találata a playoffban, amivel a második helyre jött fel a góllövőlistán a nála sokkal nagyobb nevek, Jarome Iginla és Brad Richards közé. "Ez nem az egyes játékosok góljairól szól" – szerénykedett ő is. "Mindenki remek volt, a kapus is és mindenki más is, épp csak én lőttem a gólokat." Fedotenko lett a nyolcadik játékos, aki két gólt lőtt egy nagydöntő hetedik meccsén. És ő az első, aki úgy tette mindezt, hogy előtte egy héttel irtózatosan belefejelt a palánkba, ami egy mély árkot szántott a jobb arcfelébe. "Fed' az a fiú, akiről már azt hittük, nem játszhat az eset után. Az a fiú, aki az év elején be sem fért a csapatba. És az a fiú, aki összekapta magát, és fontos gólokat lőtt. Azt hiszem ezért tudtuk megcsinálni: minden meccsen jön valaki új, és hozzáteszi a játékhoz a magáét. Ez kell a sikerhez" – lelkesedett John Tortorella, a Lightning edzője.
A harmadik harmadban aztán mindent megpróbált a Flames, de hiába lőttek tizenegyszer kapura, a tampai portás, Nyikolaj Habibulin szinte mindig a helyén volt, vagy ha ő nem, akkor egy védő: a hazaiak 20 lövésbe vetődtek, álltak vagy feküdtek bele a meccs során. Egyedül Craig Conroy kékvonalas lövése talált utat a Lightning hálójába. Az utolsó másodpercekben is veszélyben forgott ugyan a hazai kapu, de több korong már nem került bele. A ketrec azonban így sem úszta meg: az utolsó dudaszó pillanatában a botját az égbe hajító Habibulin ünneplésére érkező tucatnyi csapattárs gazdájával együtt egy szempillantás alatt palánkhoz sodorta az ilyen ünnepléshez nem szokott alkotmányt.

Érdekességek

Miikka Kiprusoff a meccs végére 1655 percet védett a rájátszásban, ami új NHL-csúcs.
Kollégája, Nyikolaj Habibulin lett az első orosz kapus, aki Stanley-kupát nyert.
A Flames utolsó 16 meccsét az első gólt szerző csapat nyerte
Amikor volt hetedik meccs a nagydöntőben, azt 13 esetből 11-szer a hazai csapat nyerte.
A kapunál csak a Lightning kapitánya, Dave Andreychuk lehetett kevésbé hozzászokva a fiesztához. A 40 éves center tudniillik 22 szezont, NHL-csúcsot jelentő 1759 meccset húzott le a ligában anélkül, hogy magasba emelhette volna a kupát. "Eltartott egy darabig, míg ide jutottam" – mondta mosolyogva. "Rengetegszer képzeltem már el ezt a pillanatot, és most végre megtörtént."
A másik oldalon persze nagy volt a szomorúság. A vendégek kapitánya, Jarome Iginla hiába lett a rájátszás gólkirálya, a hetedik összecsapást kapura lövés nélkül zárta. "Az utolsó két meccsen nem tudtam semmit hozzátenni a játékhoz. Nem tudom, mit mondhatnék" – kesergett. "Kifogytunk a szuszból. Az ötödik meccs megnyerésekor elszenvedett sérülések sokba kerültek végül. Megpróbáltuk végig megőrizni az erőnket, de végül ők bírták jobban" – panaszkodott a Flames edzője, Darryl Sutter. A győztes edzővel azonban madarat lehetett volna fogatni: "Még mindig nem hiszem el, milyen hamar sikerült ez az egész. Hogy három év alatt [amióta Tortorella a Lightning edzője] összejöjjön, az nem volt betervezve." Valóban. Mikor a Tortorella átvette a csapatot, már öt éve nem kerültek a rájátszás közelébe sem. Ehhez képest elég hamar a csúcsra értek.

Tampa Bay Lightning–Calgary Flames 2–1 (1–0, 1–0, 0–1)
Gólszerzők: Fedotenko (13:38 – ee., Richards, Modin; 34:38, Lecavalier, Stillman), ill. Conroy (49:21, Leopold)
Kapusok: Habibulin (16 védés/17 lövés) ill. Kiprusoff (13 védés/15 lövés)

A párharcot 4–3-as összesítéssel a Tampa Bay nyerte.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik