Both–Mezey 1-0

Vágólapra másolva!
2013.03.19. 05:03
A hír: 2013. január 1-től Szalay László lesz az Edzőképzés vezetője. A hír várható hatásait és hátterét szerenénk megvilágítani. A...

A hír: 2013. január 1-től Szalay László lesz az Edzőképzés vezetője. A hír várható hatásait és hátterét szerenénk megvilágítani. A közvélemény előtt nem volt titok, hogy Mezey és Both jó barátok, már a 70-es években együtt dolgoztak. Both, Mezey oldalvizén jutott előre a ranglétrán, és azon kevesek egyike volt, akit Mezey elfogadott vitapartnerként. Vezetői stílusa klappolt Mezey diktatórikus karakteréhez.

Kisteleki színrelépésével (2006) azonban mind a két szakembernek mennie kellett a szövetségtől. 2010 volt a rehabilitáció időpontja. Újra együtt az MLSZ-ben, újra együtt a magyar fociért, de... valami történt. A hír: 2013. január 1-től Szalay László lesz az Edzőképzés vezetője. A hír várható hatásait és hátterét szerenénk megvilágítani. A közvélemény előtt nem volt titok, hogy Mezey és Both jó barátok, már a 70-es években együtt dolgoztak. Both, Mezey oldalvizén jutott előre a ranglétrán, és azon kevesek egyike volt, akit Mezey elfogadott vitapartnerként. Vezetői stílusa klappolt Mezey diktatórikus karakteréhez.

Kisteleki színrelépésével (2006) azonban mind a két szakembernek mennie kellett a szövetségtől. 2010 volt a rehabilitáció időpontja. Újra együtt az MLSZ-ben, újra együtt a magyar fociért, de... valami történt.

Mezey összeveszett hű katonájával is. Értsd: Mezey és Both nem voltak beszélő vizsonyban. Maga a helyzet is komikus, hogy két frekventált területen dolgozó szakember, akiknek össze kellett volna hangolni munkájukat, köpködtek egymásra, vagyis a magyar labdarúgás kárára acsarkodott két labdarúgó vezető.

Arról nem is beszélve, hogy az az elnöki lózung, mely szerint: "Fogjunk össze a magyar fociért!", már a szövetségben sem volt igaz.

Bothtal megjelent egy videoriport, ahol elmondja: szarok a magyar utánpótlás edzők. Igaz, hogy a gyenge edzőket ő képezte az elmúlt 30 évben Mezeyvel együtt, de ez nem számít...

Azért, hogy Both ne feküdjön meg a Bozsik programmal a gyenge edzők miatt, országos edzőképzésre indult 2012-ben, tulajdonképpen egy road show keretében tartott, egynapos gyorstalpalóval akarta átképezni az általa képzett edzőket. Sőt, követelményrendszert vezetett be: a Bozsik program kifizetéseit szakmai ellenőrzéshez kötötte.

Szakanyagsegédletet állított össze az edzőknek, ami szembeötlően hemzsegett a helyesírási hibáktól, illetve több ponton még önmagával is ellentmondásban volt.

A road show-val azonban túllépte a hatáskörét, hiszen az edzőképzés és továbbképzés Mezey reszortja volt.

A lényeg, hogy ezzel az akciójával kimondta: "Gyenge az edzőképzés!", amit egyéként ő alkotott meg, de tevőlegesen már az utolsó három évben nem vett részt.

Közben az MLSZ-nél is rájöttek, hogy Mezeynek "jobb a dumája, mint a ruhája", vi. többet beszél, mint tesz a magyar fociért.

Azonban Both még mindig presztízskérdést csinál abból, hogy produkáljon valamit, és Mezey gyengülésével, lehetőséget látott arra, hogy újra visszatérjen az edzőképzésbe, és további hatalomkoncentrációt hajtson végre. Ennek érdekében Mezey helyére benyomta mentoráltját, rokonát, Szalay Lászlót, aki másodedzője volt a 90-es években, emellett pedig bevitte oktatónak a TF-re is.

Előre borítékolható, hogy Both újra ringbe száll az edzőképzés frontján, Szalay meg bábként hajbókol majd a dikatórikus Józsi bácsinak.

Azt meg kell említenünk, hogy Both közelébe sem jön Mezey szakmai tudásának.

Mezey ott követett el hibát, hogy teret és lehetőséget adott Bothnak, mert most legkedvesebb cimborája szúrta hátba. Both a magyar edzői gondolatok összezavarásáért - dokumentálhatóan - rengeteget tett, de erről egy következő bejegyzésben fogunk értekezni.

Ferenczi Attila

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik