Maradona: Nigéria ellen bezárul a kör

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 08:59
null
A labda gömbölyű: Maradona is tudja, nem garantálható, hogy játékosai a legjobbjukat nyújtják majd <br />(Fotó: Action Images)
Az első naphoz (Uruguay, Franciaorsz&aacute;g) hasonl&oacute;an szombaton (Argent&iacute;na, Anglia) is k&eacute;t vil&aacute;gbajnok mutatkozik be a d&eacute;l-afrikai vil&aacute;gbajnoks&aacute;gon. Maradona egy&uuml;ttese Nig&eacute;ria ellen kezd, &eacute;s a p&aacute;ros&iacute;t&aacute;s az&eacute;rt is &eacute;rdekes, mert az &bdquo;isteni&quot; Diego j&aacute;t&eacute;kosk&eacute;nt &eacute;ppen a &bdquo;szuper sasok&quot; ellen l&eacute;pett p&aacute;ly&aacute;ra utols&oacute; m&eacute;rkőz&eacute;s&eacute;n az argentin v&aacute;logatottban.

A dél-afrikai világbajnokság második napján Argentína is bemutatkozik, és a legtöbb szurkoló arra kíváncsi, mire lesz képes Lionel Messi az albicelestével – a zseniális támadó klubszinten már mindent megnyert a Barcelonával, azonban a válogatottal aratott igazán nagy siker egyelőre hiányzik pályafutásából.

A SZÁMOK NYELVÉN
 

50 argentin játékos szerepelt a selejtezősorozatban, ami a „főtáblás" válogatottak között rekord

21 világbajnoki mérkőzésével Diego Maradona az argentin csúcstartó

5 mérkőzés óta tart a nigériaiak nyeretlensége a világbajnokságokon

1 csapat van Dél-Afrikában, amelynek keretében nincs hazai bajnokságban edződő futballista: a nigériai

A Messi vállát nyomó teher súlyosságát senki sem értheti meg jobban, mint a jelenlegi szövetségi kapitány, Diego Maradona, hiszen ő volt az, aki az 1986-ban szerzett világbajnoki címmel nagyon magasra tette a lécet a mindenkori argentin válogatott tagjai számára. A 49 éves szakember szempontjából különösen érdekes, hogy Nigéria lesz csapata első ellenfele a mostani tornán.

DunDiego ugyanis legutóbb 1994-ben, még játékosként szerepelt vb-n, egyúttal akkor játszotta a kilencvenegyedik, azaz utolsó mérkőzését nemzeti mezben, méghozzá épp az afrikaiak ellen (2–1). Mint ismert, az Egyesült Államokban rendezett tornán elvégzett doppingtesztje pozitív eredménnyel zárult.

A kör tehát bezárul Maradona szempontjából, aki ezúttal csak a kispadról tehet az újabb világbajnoki címért – bár egyik nyilatkozatában elárulta, legszívesebben ő maga is beszállna futballozni tanítványai közé.

„Nagyon örülnék neki, ha Messi játékának akkora hatása lenne az idei vébére, mint az enyémnek volt az 1986-osra; ha ugyanolyan vezető szerepet töltene be a pályán. De Lionel nincs egyedül, egy egész csapat támogatja, ő tulajdonképpen a hab a tortán" – nyilatkozta a Nigéria elleni összecsapás előtt Maradona.

A két együttes egyébként a 2002-es tornán is egymás ellen mutatkozott be, és a Japánban rendezett meccsen az albiceleste 1–0-ra nyert Gabriel Batistuta góljával. Összesen háromszor találkozott a két válogatott, és két argentin győzelem mellett egy döntetlen a mérleg.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri az Argentína–Nigéria mérkőzést?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Tiszta szívemből remélem, hogy Lionel megmutatja, mit tud, és hogy minden idők legkiválóbb teljesítményét nyújtja majd – bizakodott az „isteni" Diego. – Messi jól tudja, hogy képes helyzeteket kialakítani és mérkőzéseket eldönteni. De egy világbajnokságon nagyon keveset lehet hibázni, és nincs semmiféle garancia arra, hogy a játékosok a legjobbjukat nyújtják majd."

Ami a nigériaiakat illeti, a története negyedik világbajnokságán részt vevő gárda szeretné megismételni eddigi legjobb szereplését, azaz eljutni a nyolcaddöntőbe (ez 1994-ben és 1998-ban sikerült a „szuper sasoknak"). Erre van is esélye Lars Lagerbäck szövetségi kapitány együttesének, igaz, Argentína ellen nem számít favoritnak.

„Az emberek sokat beszélnek Messiről, elfelejtve, hogy az argentin csapatnak több klasszis játékosa is van, olyanok, mint Carlos Tévez vagy Diego Milito" – figyelmeztetett a Wolfsburg támadója, Obafemi Martins. Társa, Taye Taiwo pedig arra hívta a figyelmet, hogy szeretnének elégtételt venni Argentínán a 2005-ös U20-as világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért.

„Nagyon csalódott voltam, hogy akkor veszítettünk, ugyanis keményen dolgoztunk a sikerért. Most eljött az idő, hogy visszaadjuk a kölcsönt. Tudjuk, hogy Messi jó játékos, ezért nem engedhetjük, hogy szabadon futballozzon" – fogadkozott a ma 16 órakor kezdődő összecsapás előtt a Marseille hátvédje.

LABDARÚGÓ VB, 2010
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ARGENTÍNA–NIGÉRIA
Johannesburg, Ellis Park. Vezeti: Stark (német). Kezdés: 16 óra
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Argentína: Romero – Demichelis, Samuel, Heinze – Gutiérrez, Mascherano, Verón, Di María – Messi – Tévez, Higuaín. Szövetségi kapitány: Diego Maradona.
Nigéria: Enyeama – Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo – Obasi, Etuhu, Uche, Odemwingie – Yakubu, Martins. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik