Heinze csukafejese intézte el a Szuper Sasokat

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 15:54
null
Heinze (jobbra) gólja kellett az argentin sikerhez (Fotó: Action Images)
Az argentin labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Nigériát világbajnoki bemutatkozó mérkőzésén. A két csapat izgalmas találkozóját Gabriel Heinze 6. percben fejelt találata döntötte el, így az első forduló után a Görögországot fölülmúló Dél-Korea mellett az albiceleste is három ponttal áll a kvartettben.

Érdekesség, hogy Diego Maradona, az argentinok szövetségi kapitánya legutóbb 1994-ben, még játékosként szerepelt vb-n, egyúttal akkor játszotta a kilencvenegyedik, azaz utolsó mérkőzését nemzeti mezben, méghozzá épp az afrikaiak ellen (2–1).

A mérkőzés nagy esélyesei természetesen az argentinok voltak, de az afrikaiaknak reményt adhatott az argentinok gyenge vb-selejtezős szereplése: a tornán részt vevő csapatok közül senki sem szenvedett több vereséget a kvalifikáció során, mint a Maradona-fiúk.

Maradona gólöröme
Maradona gólöröme

Az argentinok a Messi, Tévez, Higuaín támadósorral kezdtek (az Interrel BL-címet szerző Diego Milito csak a kispadon kapott helyet), és a dél-amerikaiak rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést. A Barcelona sztárja előbb Tévezt, majd Higuaínt szolgálta ki, de mindkét helyzet kimaradt. A másik oldalon Obisa hozta a frászt az argentin drukkerekre.

A 6. percben aztán meg is született Maradonáék vezető gólja: Verón jobb oldali szögletét Heinze, gyönyörű mozdulattal, előre vetődve 10 méteről fejelte a nigériai kapuba. (1–0)

Messiék továbbra is lendületben maradtak, a 21. percben Higuaín már csak Enyeamával állt szemben, de a nigériai kapus lábát találta el, így maradt az egygólos argentin előny. Minden túlzás nélkül a mérkőzés első negyedében az afrikai portás volt csapata legjobbja. 

Fél óra elteltével nagy helyzet maradt ki a nigériaiak előtt: Obasi lőtte keresztbe a bal szélről a labdát, amely nem sokkal ment el a középen érkező Yakubu előtt. Az argentinok rendületlenül próbálták kijjebb csalogatni ellenfelüket, de a zöld mezesek csak nem akartak jönni...

A játékrész hajrájában ismét Messi villant, ám szép csavarásánál Enyeama megint csak bravúrral hárított.

Barátság a nézőtéren
Barátság a nézőtéren

A két csapat találkozott egymással a 2002-es világbajnokságon is, akkor 1–0-ra nyertek a dél-amerikaiak, találatukat Gabriel Batistuta szerezte.  

A második félidő Verón-Messi összjátékkal indult, de a Barca-klasszis nem sokkal célt tévesztett. Ennek ellenére úgy tűnt, az afrikaiak jobban erőltetik az "előrejátékot", mint tették azt korábban. 

Az argentin szögletek folyamatosan veszélyt jelentettek, főleg a gólt szerző Heinze meg Samuel fejeseitől tarthattak a zöld mezesek. Lagerbäck cserékkel próbálta frissíteni csapatát, és behozta Martinst, valamint Odemwingie-t. 

A 60. perc után felpörögtek az események: felváltva voltak helyzetek mindkét oldalon. Előbb argentin részről Messi és Higuaín is megszerezhette volna csapata második találatát, a másik oldalon Odemwingie indult meg a kapu felé, de a tizenhatoson belülre érve túl hosszan tolta meg a labdát.  

Taiwo a 71. percben milliméterekkel lőtt a bal kapufa mellé, ráadásul meg is sérült nagy igyekezetében, így le kellett cserélni. Maradt tehát izgalom az utolsó negyedórára is, ezt igazolandó Uche egy formás nigériai támadás végén, teljesen szabadon állva elkapkodta a helyzetét (fölé tüzelt). 

Messinek továbbra sem ment a góllövés, egymás után két lehetőségét is elpuskázta, de Maradona "megnyugtatására" a nigériaiak sem tudtak már betalálni, így maradt az 1–0-s eredmény.


Érthető az argentinok megkönnyebbülése a meccs után
Érthető az argentinok megkönnyebbülése a meccs után

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik