Vb 2022: Argentína már világbajnoknak tekintheti magát

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 12:23
null
Talán nem is tudják Messiék, hogy már nem hivatalos világbajnokok (Fotó: AFP)
A horvátok június eleje óta birtokolták a nem hivatalos világbajnoki címet, ám az argentinok a keddi vb-elődöntő megnyerésével letaszították őket a trónról, és a vasárnap akár „egyesíthetik” is a két címet. 

AzUFWC, azaz aNem Hivatalos Labdarúgó-világbajnokság (Unofficial Football World Championships)egy szakmai szemmel nézve komolytalan, mégis szórakoztató számítási és követési rendszere a világ aktuálisan „legjobb” válogatottjának.

Az UFWC-t egy angol újságíró,Paul Browntalálta ki 2003-ban, s a lényege, hogya profi ökölvívás világszervezetei által alkalmazott rendszerben lehet megszerezni a világbajnoki címet.Tehát, ahhoz, hogyegy válogatott nem hivatalos világbajnok legyen, le kell győznie az aktuális nem hivatalos világbajnokot.

Az ötlet eredete 1967 áprilisára vezethető vissza. A skótok ekkor legyőzték az 1966-ban világbajnoki címet szerző Angliát, ezzel pedig nem hivatalos világbajnoknak kiáltották ki magukat. Pontosan így működik az UFWC rendszere is, amelynek természetesen semmilyen hivatalos következménye és semmi köze nincs a valódi világbajnokhoz.

A futballtörténelem első nem hivatalos világbajnokának Angliát tekintik, mivel 1873-ban 4:2-re legyőzte Skóciát a második olyan mérkőzésen, amelyet nemzeti válogatottak vívtak egymás ellen. (Az elsőt szintén az angolok és a skótok játszották, de az a mérkőzés gól nélkül ért véget.)

Innentől jegyzik a nem hivatalos világbajnokokat,mindig a regnáló nem hivatalos világbajnok következő mérkőzése számít címmeccsnek. Feltétel, hogy a FIFA által elismert „A” válogatott mérkőzés legyen, azaz a felkészülési találkozók is számítanak – ahogy természetesen a jelenleg zajló katari világbajnokság mérkőzései is. Az aktuális nem hivatalos bajnok, Horvátország. Volt. Keddig.

Mint emlékezetes, Argentína 3–0-ra legyőzte a horvátokat, nemcsak, hogy bejutott a vasárnapi döntőbe, de 2017 márciusa után ismét megszerezte a nem hivatalos világbajnoki címet, így a hétvégén akár „egyesítheti” is a hivatalos és a nem hivatalos vb-címet.

A magyar válogatott is többször volt már nem hivatalos világbajnok – először 1940 márciusában a svájciak legyőzésével –, legutóbb 2008 májusában Görögország 3–2-es legyőzésével birtokoltuk a címet, s tartottuk meg öt mérkőzésen át az év szeptemberéig, amikor Svédország 2–1-re győzött Solnában vb-selejtezőn a mieink ellen.

AZ ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG 3–0 (2–0)
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik