Vb 2018: Lopetegui elárulta, miben reménykedik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.13. 17:44
null
Julen Lopetegui mostantól a távolból szorít a spanyol válogatottért (Fotó: AFP)
Julen Lopetegui szomorúan vette tudomásul, hogy egy nappal az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt menesztették a spanyol válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, ám a legjobbakat kívánja honfitársainak.

Julen Lopetegui azt ígérte, hogy csak akkor áll a nyilvánosság elé, ha visszaérkezett Spanyolországba, ám még Oroszországban sikerült tőle kicsikarni egy mondatot.

„Nagyon szomorú vagyok…, de nagyszerű csapatunk van, és remélhetőleg megnyerjük a világbajnokságot” – mondta az őt kísérő újságírók gyűrűjében a szakember, mielőtt a Krasznodarból Moszkvába tartó gépre felszállt volna.

Javier Clemente, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya (1992–1998) elsősorban Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnökét kritizálta.

„Rubialesnek nem sok fogalma van arról, mit jelent egy klub és hogy mi az a sportmenedzsment – idézi Clementét az Onda Vasca. – Még kezdő ezen a téren, és elég diktatorikusan érvel. Amint átvette a hatalmat, a saját embereivel kezdte körbevenni magát. Rengeteg olyan személyt váltott le a barátaira, akik már régóta a szövetségnél dolgoztak.”

Xavi szerint viszont Rubiales jól döntött, és inkább a Real Madridot terheli a felelősség, amiért közvetlenül a vb előtt jelentette be Lopetegui kinevezését.

„Lopetegui döntése rosszul időzítettnek, váratlannak és elhamarkodottnak tűnik, amely meglepett mindenkit – nyilatkozta a Barcelona és a spanyol válogatott korábbi klasszisa a Marcának. – Szerintem Rubiales nagyon jól reagált a helyzetre, a szövetség érdekét nézte, amely mindig fontosabb az egyénekénél.”

A középpályás szerint jó lépés volt Hierro kinevezése.

„Hierro megfelelő személy a válogatott élére, teljesen felkészülten veszi át az irányítást. Bármi is történt, számomra Spanyolország továbbra is a világbajnokság egyik nagy esélyese.”

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya sokkoló döntésnek nevezte Lopetegui leváltását.

„Meglepett. Sokkoló döntés ez, amely egyfajta kiábrándultsághoz vezethet a spanyol válogatotton belül. Ha jól emlékszem, Hierrónak van edzői tapasztalata, a Real Madridnál volt segédedző” – mondta Joachim Löw, aki nem mondott butaságot, de a spanyol válogatott irányítását átvevő Hierro ezen kívül dolgozott egy évet vezetőedzőként is, a 2016–2017-es idényben az Oviedónál.

A németek szakvezetője szerint a spanyolokkal a kapitányváltás után is számolni kell a vb-n.

„Ne feledjük, hogy a spanyol csapatnak megvan a saját filozófiája, és labdarúgói a legjobb klubokban szerepelnek. Spanyolország évek óta rendkívül magas szinten futballozik. Nem hiszem, hogy a spanyol keret tagjai gyengébben vagy más stílusban kezdenek játszani a történtek után.”

Lopetegui búcsúzkodik

Hugo Cerezo on Twitter

La imagen del día. Lopetegui abandonando Krasnodar. Trabajazo del equipo @marca @Estepa_MARCA @pablogsacristan @jfelixdiaz @miguelangelara https://t.co/6ugS89sMFx


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik