Vb 2018: Két tonna ételt hozott Mexikó, de húst nem – a dopping az oka

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 14:26
null
A mexikóiak a vb-n sem akarnak lemondani hagyományos ételeikről – de vigyázniuk kell (Fotó: AFP)
A mexikói labdarúgó-válogatott dietetikusa, Beatriz Boullosa  sajtóbeszélgetésen vett részt, melyen elárulta: a világbajnokságot remekül kezdő közép-amerikai csapat küldöttsége 2 tonna élelmiszert hozott Oroszországba, ám vörös húst nem, mégpedig (bármilyen különösen is hangzik) a doppingkockázat miatt.

 

 

Beatriz Boullosa, a mexikóiak dietetikusa (Fotó: AFP)
Beatriz Boullosa, a mexikóiak dietetikusa (Fotó: AFP)

„A játékosok quesadillákat, tacókat kérnek, az, hogy az étel felidézi a hazát, pszichológiailag jó hatással van rájuk. Rengeteg ételt hoztunk át Oroszországba, no meg egy szakácsot is, aki a játékosok kéréseit is teljesíti. Az összes játékosnak személyre szabott étrendje van. Ezt az étrendet befolyásolja a játékos posztja, a fizikuma és az edzés-, valamint mérkőzésteljesítménye is. Más ételt kap az, aki végigjátszott kilencven percet, mást, aki a kispadon maradt”magyarázta Beatriz Boullosa.

A mexikóiak ugyan két tonna ételt pakoltak fel, de húst nem hoztak Oroszországba, mégpedig azért, mert a mexikói vörös húsok doppingkockázatot jelentenek.

Az országban gyakran clenbuterolt adnak az állatoknak izomtömeg-növelésre (és zsírcsökkentésre). A clenbuterol viszont tiltólistán szereplő doppingszer, és a közelmúltban több mexikói sportoló (többek között a 2011-ben a labdarúgó-válogatott öt tagja is) fennakadt a szerrel szennyezett hús miatt a vizsgálaton.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) külön közleményben hívta fel korábban a mexikói és kínai sportolók és sportorvosok figyelmét, hogy a clenbuterollal szennyezett hús fogyasztása doppingvétséghez vezethet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik